ροή ειδήσεων

Νέα βόμβα Χουλιαράκη: Τα μνημόνια η μόνη επιλογή σωτηρίας από τη χρεoκοπία



Μια νέα παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή προκαλεί αίσθηση και «κλονίζει» την κύρια κατηγορία που απέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ στους «αντιπάλους» του για την... είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην κοινοβουλευτική επιτροπή κύρωσης και απολογισμού του προϋπολογισμού του 2015 ο κ. Χουλιαράκης παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι η μοναδική επιλογή για να απεμπλακεί η χώρα από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας ήταν τα δημοσιονομικά προγράμματα που επέβαλαν τα μνημόνια.

Η παραδοχή αυτή του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ γίνεται λίγες μέρες μετά την ομολογία του επίσης στη Βουλή ότι ήταν συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Η επιλογή ήταν μικρή , δεν υπάρχουν θαύματα

«Η επιλογή ήταν μικρή. Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει με μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων» είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό και αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση» απ΄αυτό που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σημείωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, έχει κόστος γιατί σε υποχρεώνει να αυξήσεις τους φόρους, σε υποχρεώνει να αυξήσεις τις δαπάνες, δεν υπάρχουν θαύματα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. υπογράμμισε.

Υποστήριξε επίσης πως η μοναδική διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι στην «ταχύτητα προσαρμογής» και στα νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των ευάλωτων ομάδων !

«Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι η ταχύτητα προσαρμογής - η δικιά μας είναι πολύ πιο ήπια και κατά συνέπεια πιο αξιόπιστη - και η κατανομή του βάρους της προσαρμογής, με την προστασία όσο αυτό είναι δυνατό, και δυστυχώς δεν είναι όσο θα θέλαμε, των πιο ευάλωτων στρωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε την δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.
Πρώτα φορολογούμε και μετά υποσχόμαστε ότι θα μειωθούν οι συντελεστές

« Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι, πώς γίνεται η προσαρμογή. Διότι η προσαρμογή που γινόταν ήταν οριζόντια στις δαπάνες και με πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. Κι εμείς φορολογούμε. Αλλά προσπαθούμε στο πλαίσιο της φορολογίας...Πρώτα-πρώτα φορολογούμε και υποσχόμαστε ότι μεσοπρόθεσμα οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν. Αυτό αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη και υποσχόμαστε ότι θα τη μειώσουμε», είπε ο κ. Χουλιαράκης.
Υπάρχει χώρος συμπίεσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους

Αλλη μια αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ το φθινόπωρο του 2016 για μείωση της φορολογίας ανέφερε πως το κόστος πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ.

«Ποιες δαπάνες θα μειώνατε; Το κόστος της μείωσης της φορολογίας που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πλησιάζει τα 4 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος συμπίεσης των δαπανών. Εγώ διαφωνώ. Υπάρχει περιθώριο αλλά σε καμία περίπτωση 4 δις. ευρώ. Πού θα βρεθεί λοιπόν ο (δημοσιονομικός) χώρος;», διερωτήθηκε.

Αιχμές για όσα έγιναν το 2015

Νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 χάθηκε εξαιτίας των αστοχιών και της αυταπάτης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χουλιαράκης επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζοντας ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε ως χρονιά υψηλής αβεβαιότητας που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο (σ.σ του 2014) και ολοκληρώθηκε με την συμφωνία (σ.σ. μνημόνιο Αύγουστος 2015).

Δεν απέρριψε εξάλλου το πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης να πέσει φως στην περίοδο εκείνη, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαφωνία να γίνει ψύχραιμη ειλικρινής και τεκμηριωμένη συζήτηση για το πρώτο εξάμενο του 2015, αλλά και για τις αστοχίες- όπως διευκρίνησε- τον δύο πρώτων προγραμμάτων αλλά και για το πως φτάσαμε στο 2010 «ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *