ροή ειδήσεων

Ρόδος: "Όμηροι" του ΙΚΑ 1.500 ξενοδοχουπάλληλοι!



Σε «ομηρία» εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εποχιακοί εργαζόμενοι της Ρόδου , μερίδα των οποίων όχι μόνο είναι απλήρωτοι , αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και το

επίδομα ανεργίας αφού είναι ανασφάλιστοι.Οι παρεμβάσεις της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, μέχρι σήμερα, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ,με συνέπεια οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμένουν ανασφάλιστοι.

Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία των εποχιακών εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται και 1.500 ξενοδοχουπάλληλοι τεσσάρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού μας.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση που πήρε το ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία αν μια επιχείρηση έχει οφειλές ή δεν τηρεί τις ρυθμίσεις που κάνει, αυτόματα αποκλείεται από τη δυνατότητα που έχει να υποβάλει τις

ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) στο ΙΚΑ, έστω και με χρεωστικές, προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλισμένοι και οι οφειλές που έχει η επιχείρηση να πηγαίνουν στις οφειλές τις υπόλοιπες του ΙΚΑ. Στην περιοχή μας υπάρχουν

πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονικές υποβολές τις ΑΠΔ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή, να είναι ανασφάλιστοι.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών είναι «όμηροι» του ΙΚΑ που τους χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης για να αναγκάσει τους εργοδότες τους να καταβάλουν τα χρωστούμενα τους, από ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενων χρόνων. Βέβαια το ΙΚΑ θα έπρεπε να αναζητήσει άλλες λύσεις , που δεν θα έπληγαν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ χιλιάδες ευρώ, τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα αν το ζήτημα δεν ξεκαθαρίσει το επόμενο χρονικό διάστημα , τότε οι εργαζόμενοι αυτοί θα χάσουν και το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται να λάβουν καθώς δούλευαν σε εποχιακή επιχείρηση.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου , εκτός από τις τέσσερις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες , στο νησί μας υπάρχουν περίπου 80 επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες

, που απασχολούν από 2 έως 100 ή και 200 άτομα, και τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση στην ασφαλιστική κάλυψη και στις παροχές του ΟΑΕΔ όσο αφορά το επίδομα ανεργίας.

Πάντως, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εποχιακοί εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς ένσημα προβαίνουν σε ομαδικές ή ατομικές καταγγελίες προς το ΙΚΑ, με παρότρυνση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για να εκλείψει ο κίνδυνος να χάσουν το επίδομα ανεργίας και την ασφαλιστική κάλυψη τους.

Eφημερίδα ''ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ"

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/12/17 21:29

    Να κάνουν και αγωγές εάν έχουν τα κότσια και στους ξενοδόχους που έχουν απλήρωτα παλαιά έτη!
    Και γιατί να πληρώνω εγώ ο ελεύθερος επαγγελματίας και να έχουν κάποιοι άλλοι ααφαλιστική ικανότητα χωρίς να έχουν πληρωθεί εσφορές?
    Όχι κύριοι καλά κάνει το ΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *