ροή ειδήσεων

Ο μεγαλύτερος Τούρκος επενδυτής στον ελληνικό τουρισμό



Της Στεφανίας Σούκη

Hilton Αθηνών, Αστέρας Βουλιαγμένης, μαρίνες σε Αττική και Ιόνιο και έπεται συνέχεια…

Ο λόγος για την τουρκική Dogus, η οποία έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον εγχώριο τουριστικό κλάδο με συμμετοχές και σημαντικές συνέργειες με εγχώριους παίκτες σε εμβληματικά projects στον πολλά υποσχόμενο τουρισμό πολυτελείας στη χώρα μας. Η ενίσχυση μάλιστα της παρουσίας του ομίλου με επικεφαλής τον Φερίτ Σαχενκ (φωτ.) στη χώρα μας και ο σχεδιασμός του για νέες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, με έμφαση τη διεκδίκηση της μακροχρόνιας ανάληψης της εκμετάλλευσης μαρινών (σ.σ. στους νέους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ), συνδέεται και με τα προβλήματα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, στον τουρισμό της Τουρκίας λόγω των ζητημάτων σε θέματα ασφαλείας με αποτέλεσμα το καίριο πλήγμα στη ζήτηση από το εξωτερικό.

Συνολικά, οι συνολικές επενδύσεις του τουρκικού ομίλου στην ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 400 εκατ. ευρώ, με βάση τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων επενδύσεων του ομίλου στον Αστέρα Βουλιαγμένης με τους Αραβες της Jermyn Street αλλά και το Hilton Aθηνών από κοινού με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου.

Ο όμιλος που δημιουργήθηκε το 1951 έχει διεθνή πλέον παρουσία με οκτώ βασικές δραστηριότητες (κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, βιομηχανία τροφίμων ποτών, τουρισμός, real estate, εταιρείες τεχνολογίας κ.α.) και απασχολεί πάνω από 55 χιλ. εργαζομένους. Ο όμιλος Dogus, αποτελεί αυτή την στιγμή έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας και δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις, ενώ το ενοποιημένο σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια και τα ενοποιημένα έσοδα τα 5 δισ. δολάρια.

Στη χώρα μας, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από τον τομέα των μαρίνων και συνεχίζει στον χώρο των ξενοδοχείων, ενώ η αγορά αναμένει και νέες τοποθετήσεις ειδικά στο κομμάτι των μαρινών. Ειδικότερα, συμμετέχει στη μαρίνα του Φλοίσβου μέσω της D-Marine Investments Holding B.V με ποσοστό 32,2%. Oι άλλοι μέτοχοι στη μαρίνα είναι η Lamda Development με 32,2%, το ελληνικό Δημόσιο με 22,8% και η Zerlan με 12,8%. Επίσης, κατέχει ποσοστό λίγο υψηλότερο του 90% στην εταιρεία KG Med Marinas, η οποία ελέγχει τις μαρίνες Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας και το 75% της Μαρίνας Ζέας (το υπόλοιπο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο), με το υπόλοιπο ποσοστό της KG Med Marinas να ανήκει στο όμιλο Κυριακούλη.

Πάντως, ειδικά η τελευταία διετία ήταν η πιο δραστήρια για τον τουρκικό όμιλο στη χώρα μας, με τη ενεργό συμμετοχή του στις εμβληματικές επενδύσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και την εξαγορά της Ιονικής Ξενοδοχειακής (ιδιοκτήτριας του Hilton Aθηνών) από κοινού με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Μάλιστα ο σχεδιασμός για την επικείμενη έναρξη των εργασιών και την αναβάθμιση της ιστορικής ξενοδοχειακής μονάδας επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, με την προσθήκη εμπορικών χώρων αλλά και πολυτελών κατοικιών έχει εντείνει τις φήμες τις τελευταίες εβδομάδες περί πιθανής μείωσης της συμμετοχής του τουρκικού ομίλου στο project του Αστέρα Βουλιαγμένης, ώστε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο project του Hilton Αθηνών.

newmoney.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *