ροή ειδήσεων

Άρση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Σύμη



Με αφορμή την προωθούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από 1η Ιανουαρίου 2018 που θα αυξήσει το ΦΠΑ από το 17 στο 24%, εκφράζουμε την έντονη μας δυσαρέσκεια, καθώς δε δύναται να μην έχουμε κανένα αντισταθμιστικό οικονομικό μέτρο για τους μόνιμους κατοίκους της Σύμης που υφιστάμεθα ταλαιπωρία και έξοδα, για να έχουμε πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση (ΙΚΑ, Εφορία κλπ) και στην υγεία, πληρώνοντας ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, ταξιδεύοντας στη Ρόδο ή στην Αθήνα με τίμημα ένα πολύ ακριβό εισιτήριο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρούς μήνες,

Όλα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με τα μεταφορικά για τρόφιμα και κάθε είδους προϊόντων, είναι κόστη τα οποία αντισταθμίζονται σε κάποιο βαθμό από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Επίσης το γεγονός ότι η Σύμη επλήγη από την καταστροφική θεομηνία στις 13-11-2017 που την κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (8057/14-11-2017 (ΑΔΑ: 61Τ3465ΧΘ7-ΞΟΝ), είναι ένας λόγος που θα πρέπει να άρει την ειλημμένη απόφαση σας για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, να σας επισημάνουμε ότι οι φορείς του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου ανέφεραν την επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον δήμαρχο της Κω (στις 20 Νοεμβρίου 2017) ότι δεν έχει έλθει απολύτως κανένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για «αξιολόγηση της κατάστασης» σε ό,τι αφορά το ειδικό καθεστώς των νησιών. Κι αυτό, ενώ έχει προηγηθεί η διαβεβαίωση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου πως ο ΦΠΑ «βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι από την μία μέρα στη άλλη, το κόστος ζωής θα αυξηθεί πολλαπλάσια από το ποσοστό του ΦΠΑ. Η απώλεια της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής του τόπου θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας και βέβαια ακόμα περισσότερα λουκέτα και κατ' επέκταση κοινωνικά προβλήματα. Τέλος, ο Τουρισμός θα πληγεί άμεσα ως λογικό επακόλουθο της αύξησης των τιμών, καθιστώντας τη Σύμη και κατ’ επέκταση τα νησιά μας μη ανταγωνιστικά σε τιμές, όταν ο ΦΠΑ στη γειτονική Τουρκία είναι 8% και οι τιμές τους πολύ χαμηλότερες σε αντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος

Ελευθέριος Παπακαλοδούκας



Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *