ροή ειδήσεων

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Κρατήστε τα κινητά μακριά από το σώμα σας και κυρίως μακριά από τα παιδιά

Προειδοποιήσεις και οδηγίες για τη μείωση της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.




Σαφείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια (California Department of Public Health - CDPH).

Το CDPH προβαίνει σε συγκεκριμένες προειδοποιήσει και συμβουλές και ζητά από τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση των κινητών, ενώ ταυτόχρονα τους προτρέπει να τα έχουν σε απόσταση όποτε είναι εφικτό.

Η Διευθύντρια του CDPH δήλωσε πως παρόλο που επιστημονικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ επαγγελματιών του χώρου της υγείας για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας, έντονης χρήσης και της έκθεσης στην ενέργεια που εκπέμπεται από τις συσκευές.

Η δημοσιοποίηση των συμβουλών έγινε μετά από εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Σακραμέντο να δοθεί στη δημοσιότητα έγγραφο που είχε αρχικά συνταχθεί το 2009 και αφορά σε ευρήματα ερευνών σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία ενηλίκων και ανηλίκων από τη χρήση των κινητών.

Την υπόθεση είχε ανακινήσει πριν έναν χρόνο ένας καθηγητής του UC Berkeley, ο Joel Moskowitz, ο οποίος είχε προχωρήσει σε αγωγή, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά ευρήματα, μετά την έναρξη έρευνάς του σχετικά με την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκων εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

Ο Moskowitz σε δηλώσεις του σημείωσε πως οι κατασκευαστές συστήνουν να υπάρχει μία ελάχιστη απόσταση από το σώμα του χρήστη του κινητού και θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν σχετικά για αυτή την απόσταση. Επίσης, πρόσθεσε πως εάν το κινητό είναι δίπλα στο σώμα, η ακτινοβολία υπερβαίνει τα ασφαλή όρια, όπως αυτά ορίζονται από την Ομοσπονδιακή Eπιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC). Πάντως, από την FCC δεν υπάρχει κάποιο όριο ασφαλούς έκθεσης στην ακτινοβολία, αλλά απαιτεί από τους κατασκευαστές να εξασφαλίζουν τα "αντικειμενικά όρια ασφαλούς έκθεσης". Ακόμα και για αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν κατηγορίες πως οι νόρμες της FCC βασίζονται σε δεδομένα εικοσαετίας και δεν είναι επικαιροποιημένες για τα smartphones του σήμερα.

Ο Moskowitz υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι κρατικοί και ομοσπονδιακοί οργανισμοί υγείας δεν συνέχισαν την έρευνα, ενώ η πρόοδός της δείχνει ότι η ακτινοβολία των κινητών αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Οι οδηγίες του CDPH περιλαμβάνουν πρακτικές συμβουλές για ενηλίκους και ανηλίκους, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τον αυξημένο κίνδυνο που υπάρχει για τα παιδιά.

Οι σημαντικότερες συμβουλές:
  • Έχετε το κινητό σε απόσταση από το σώμα σας
  • Μειώστε τη χρήση όταν το σήμα είναι ασθενές
  • Μειώστε το streaming τραγουδιών και βίντεο, καθώς και το download / upload μεγάλων αρχείων
  • Κρατήστε το κινητό μακρυά από το κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Βγάλτε τα ακουστικά όταν δεν είστε σε κλήση - τα ενσύρματα έχουν μηδενική ακτινοβολία
  • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που υποτίθεται ότι μειώνουν την ακτινοβολία γιατί μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα

Πριν το CDPH, έχουν προχωρήσει και άλλοι οργανισμοί σε προειδοποιήσεις για τους κινδύνους υγείας που ενέχει η χρήση των κινητών, όπως η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ τον Μάιο του 2015.

Τέλος, να σημειώσουμε πως σχετικές συμβουλές για ασφαλέστερη χρήση των κινητών είχε εκδώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *