ροή ειδήσεων

Αναβίωση Κολοσσού: Υπέρβαση της κρίσης μέσω της Πολιτιστικής Διπλωματίας



του Γεώργιου Μπαρμπούτη

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια εποχή, όπου ο πλανήτης μας ευρίσκεται σε μία τροχιά οξείας γεωπολιτικής αστάθειας. Οι Αραβικές εξεγέρσεις, η ευρύτερη ανασφάλεια στις χώρες της Βορείου Αφρικής καθώς και οι εντεινόμενες απειλές βίας των Τζιχαντιστών, συμβάλλουν στην όξυνση του προσφυγικού προβλήματος. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο συρράξεως με τη Βόρεια Κορέα με την χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ελλάδα, η οποία βιώνει για έβδομη συνεχή χρονιά μία έντονη οικονομική κρίση αποτελεί τη μοναδική σχεδόν ασφαλή χώρα στην λεκάνη της Μεσογείου, ανάμεσα σε ένα ταραχώδες σκηνικό ενός πολυπολικού και πολυπολιτισμικού κόσμου. Τη χρονική αυτή στιγμή όμως, όπου στη διεθνή κοινή γνώμη επικρατεί διάχυτη αμφισβήτηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να υπερβεί αυτή τη δοκιμασία ενώ καλείται ταυτόχρονα να εδραιώσει διεθνώς τα ερείσματα της πολιτιστικής και τουριστικής της υποδομής, δημιουργείται μία ασύγκριτη ευκαιρία υπέρβασης και αξιοποίησής της μέσω των σύγχρονων εργαλείων άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας.


ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ

Άρα λοιπόν σε μία περίοδο που κυριαρχεί έντονη γεωπολιτική ανασφάλεια και εκ παραλλήλου η συνεχιζόμενη οικονομική δοκιμασία έχει επιφέρει τραυματικούς κλυδωνισμούς στη διεθνή εικόνα της χώρας μας, δημιουργείται η αναγκαιότητα και διαμορφώνεται η καταλληλότερη χρονική συγκυρία για τη συλλογική ανάληψη ενός μεγαλεπήβολου έργου όπως το επιδιωκόμενο εγχείρημα της αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου, δίδοντας την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την άυλη και αμύθητη περιουσία μας και να εξελίξουμε τη χώρα μας με ένα καινοτόμο και εμβληματικό έργο, ενισχύοντας σημαντικά τη φήμη μας και την πληγείσα ανταγωνιστικότητά μας.

Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η Ρόδος, στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού ομοιώματος (replica) με αρχαιολογικές αναφορές και προεκτάσεις.

Ο όλος σχεδιασμός οφείλει να δανειστεί σε έκταση τη συμβολική κληρονομιά του παρελθόντος με την αναβίωση ενός έργου παγκόσμιας πολιτισμικής ακτινοβολίας που θα αγγίζει ιδεολογικά όλες τις χώρες του κόσμου. Θα πρέπει να ενώνει το παρελθόν με το παρόν και να το συνδέει εξελικτικά με το μέλλον, αποσκοπώντας στο να καταστεί επίτευγμα και ορόσημο της εποχής μας και να εξελιχθεί σε ένα ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της ενότητας και της συναδέλφωσης των λαών.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις καινοτόμου τεχνικού επιτεύγματος, οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα, σεβόμενο άρρηκτα το μέτρο, την αρμονία, το ιστορικό και πλούσιο πολιτιστικά αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Ρόδου.

Για να εξασφαλίσει το έργο την εικαστική και αισθητική αρτιότητα που του αρμόζει ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία τοπική και διεθνή Επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση της αναγνωρισιμότητας, του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.

Όσον αφορά στο κομμάτι της εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, το έργο προτείνεται να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως προσωπικοτήτων πρεσβευτών της ιδέας και της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων από χορηγίες, επιδοτήσεις, προσφορές, υποστηρίξεις και δωρεές. Σύμφωνα δε με το συναφές παράδειγμα της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας προς αποφυγή πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης, τα μελλοντικά έσοδα του έργου θα πρέπει να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης.

Για να καταστεί η προσπάθεια υγιής και αειφόρα στις επερχόμενες γενεές των νέων επιστημόνων, προτείνεται σημαντικό μερίδιο των εσόδων του έργου να αποδίδεται στην ίδρυση Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Κολοσσό και την ιστορία του, που θα υποβοηθά την έρευνα και τη μελέτη των αρχαιολόγων – ερευνητών σε θέματα που αφορούν στην τοποθεσία ή στα πιθανά μελλοντικά ευρήματα του αρχαίου θαύματος σύμφωνα με τα εκάστοτε νέα επιστημονικά δεδομένα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΔΡΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η υπέρτατη πρόκληση όμως, έγκειται στο πώς θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε την πεποίθηση ότι μπορεί μακροπρόθεσμα η Ρόδος να διεκδικήσει διεθνώς τη φήμη του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης» στη Μεσόγειο και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της αναβίωσης του Κολοσσού να μεγιστοποιήσουμε όλα τα παρεπόμενα αλλά εξόχως σημαντικά οφέλη.

Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Ένα τέτοιο έργο μπορεί να θωρακίσει τη χώρα μας στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, έναντι οποιασδήποτε επιβουλής να δημιουργήσει προοπτικές για στενές συμμαχικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως την Τουρκία, το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ειρηνευτικό ρόλο μεταξύ των ισχυρών οικονομικά συμμαχιών, όπως η Αμερική και η Ενωμένη Ευρώπη, μέσω της άσκησης μίας ήπιας μεν αλλά άκρως αποτελεσματικής δε πολιτιστικής διπλωματίας.

Ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας τίθενται πρωτίστως η αντιμετώπιση του έργου ως εθνική υπόθεση, η εξασφάλιση ομοφωνίας, η από κοινού υιοθέτηση της ιδέας από όλα τα κόμματα καθώς και η συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου Δημοτικών, Περιφερειακών και άλλων Αρχών που εμπλέκονται στην υλοποίησή του. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα τίθεται υπεράνω πολιτικών, ταυτοτήτων και αντιπαραθέσεων. Είναι ένα έργο διαχρονικό, ένα έργο συνταύτισης και συσπείρωσης όλων μας.


ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει σημαντικότατα ευεργετήματα στην Ελλάδα σε πολλαπλά επίπεδα, κρινόμενο αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνοντας τη σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.
Σε επίπεδο επικοινωνίας θα προκαλέσει παγκόσμια δημοσιότητα και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας.
Σε επίπεδο τουριστικό, θα δημιουργήσει εξαιρετική ζήτηση, θα επαναπροσδιορίσει την επιθυμητή εικόνα (Rebranding) του νησιού στη διεθνή σκηνή, μετατρέποντας τη Ρόδο σε ένα νέο ανταγωνιστικό πόλο έλξης και προορισμό αιχμής των επισκεπτών.
Σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης θα προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα, θα μειώσουν την ανεργία και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στην οικονομική ευημερία του προορισμού.
Σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας θα αποτελέσει μοναδική πρόκληση για αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, η συμμετοχή των οποίων θα παράσχει εχέγγυα για την αισθητική αρτιότητα του έργου.
Σε επίπεδο πολιτιστικό ένα οροσηματικό επίτευγμα αυτής της εμβέλειας θα κεντρίσει την προσοχή της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας, θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των Εθνικών μας θησαυρών και θα συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Σε επίπεδο τεχνολογικής πρόκλησης η δυνατότητα του εγχειρήματος να διαθέτει τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου τεχνικού θαύματος θα προωθήσει την καινοτομία, καθώς θα πρέπει να υπερβαίνει τα ανθρωπίνως πεπερασμένα κατασκευαστικά δεδομένα
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων η δημιουργία ενός Μεσογειακού Κέντρου Ειρήνης στην γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων θα θωρακίσει τη χώρα και θα δημιουργήσει μεγάλες στρατηγικής σημασίας προεκτάσεις και ευκαιρίες άσκησης ήπιας και αποτελεσματικής πολιτιστικής διπλωματίας

Κυριότερα όμως, σε μία περίοδο ισχυρής οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής δοκιμασίας το έργο αυτό μπορεί να προσφέρει μέγιστα κοινωνικά οφέλη. Σε ένα τόσο αντίξοο για τη χώρα μας περιβάλλον χρειάζεται να επιτελεσθεί ένα πανεθνικό και υπερκομματικό έργο, το οποίο θα συσπειρώσει τις υγιείς δυνάμεις, θα ανατάξει τις ηθικές αξίες και θα ανυψώσει το φρόνημα των Ελλήνων στο να συνεργασθούν συνεργειακά προκειμένου να επιτύχουν ευγενείς στόχους.

Θα αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία να αναγεννηθούν, να αναταχθούν και να μεγαλουργήσουν οι ευρισκόμενες σήμερα σε καταστολή μεγάλες μας αρετές, αποστέλλοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι εμείς οι Έλληνες με την μικρή χώρα αλλά και την τεράστια ιστορία δεν παραμένουμε αδρανείς εγκλωβισμένοι σε αυτή, αλλά την εξελίσσουμε με αξιοζήλευτο και θαυμαστό τρόπο, μετατρέποντας δυναμικά την εθνική μας εσωστρέφεια σε παγκόσμια πολιτισμική εξωστρέφεια.

Ο κ. Γεώργιος Α. Μπαρμπούτης είναι Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, Παράρτημα Ρόδου, Εκπρόσωπος Έργου Αναβίωσης Κολοσσού Δήμου Ροδίων (1999-2011), Project Leader Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται επικαιροποιημένο σύμφωνα με τις επικρατούσες γεωπολιτικές συνθήκες που διέπουν σήμερα την εποχή μας.

ΠΗΓΗ  WWW.MONEY-TOURISM.GR

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *