ροή ειδήσεων

Ποταμός προκλήσεων από τον Ερντογάν στην Κομοτηνή

Την οργάνωση και τον συντονισμό της υποδοχής, έχει ο πρόξενος Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν



Επέμεινε στις αιτιάσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης και επιχείρησε να εμφανισθεί ως προστάτης της μειονότητας στην ομιλία του σε ξενοδοχείο της πόλης- "Να διαβάζετε, να σκέφτεστε και να υλοποιείτε" κάλεσε τους μαθητές του μειονοτικού λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ ο Ερντογάν- "'Εχουμε 4 βουλευτές, ελπίζουμε να δουλεύουν προς τα συμφέροντα της μειονότητας" πρόσθεσε


Με μια ομιλία - πρόκληση στην οποία επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για τη Συνθήκη της Λωζάννης κλείνει η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Μιλώντας σε περίπου χίλια μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ο Ερντογάν επέμεινε εμφατικά σε "αλλαγή" της Συνθήκης της Λωζάνης. "Δεν διεκδικούμε εδάφη. Διεκδικούμε την εκλογή των μουφτήδων μας, τα βακούφια μας και τα δικαιώματά μας".


Ο Ερντογάν εμφανιζόμενος ως προστάτης των δικαιωμάτων της μειονότητας ισχυρίσθηκε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να διεκδικήσει τα δικαίωματά της και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι τα μέλη της μειονότητας δεν πρέπει να ξεχνούν την καταγωγή τους. "Είστε πολίτες της Ελλάδας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε 1 κράτος, 1 έθνος, 1 σημαία, 1 θρησκεία", κατέληξε σχηματίζοντας με το χέρι του το χαιρετισμό της "ραμπιάς": Τέσσερα δάχτυλα υψωμένα και ο αντίχειρας διπλωμένος.






Ερντογάν έσπευσε μάλιστα να φωτογραφηθεί πρώτα με τους 3 ψευδομουφτήδες, της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου.

Νωρίτερα, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με συνθήματα όπως "Θα πεθάνουμε για σένα", "ηγέτη μας" και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφού προσευχήθηκε στο Κιρ μαχαλέ τζαμί, μετέβη συνοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδη στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή, ενώ τον περίμεναν οι μειονοτικοί βουλευτές. Ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να εμφανισθεί ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μειονότητας, σημειώνοντας ότι μετέφερε το ενδιαφέρον του και στην ελληνική κυβέρνηση.



Ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους μαθητές του μειονοτικού γυμνασίου- λυκείου αφού τους χαρακτήρισε γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τους κάλεσε "να διαβάζουν, να σκέφτονται και να υλοποιούν", ενώ έκανε αναφορά και σε στίχο του ποιητή που έχει γράψει τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και αναφέρει "δραστηριοποιηθείτε- αφυπνιστείτε".



Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους τέσσερις βουλευτές της μειονότητας ως "ομογενείς" και "ομοεθνείς" του και τους κάλεσε να δουλεύουν προς τα συμφέροντα της μειονότητας.


Ο τούρκος πρόεδρος εισήλθε στον χώρο του σχολείου, όπου μοίρασε δώρα σε μαθητές, ενώ γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ξεκίνησε η ομιλία του προς τον κόσμο που συγκεντρώθηκε εκεί. Ο Ερντογάν ζήτησε επιτακτικά μικρόφωνο για να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους καθώς έως εκείνη την ώρα δεν υπήρχε. Ο κ.Αμανατίδης του αντέτεινε 'άλλα είχαμε συμφωνήσει κύριε πρόεδρε". Ο Ερντογάν επέμεινε και μέσα σε λίγα λεπτά μέλη της μειονότητας είχαν μεταφέρει μικροφωνική εγκατάσταση στην είσοδο του σχολείου. Μάλιστα, τον Ερντογάν προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ωστόσο, λίγο αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ερντογάν το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ηλεκτρίσθηκε καθώς ο κ.Αμανατίδης θέλησε να πάρει ξανά το λόγο και ο Ερντογάν του είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος μετά από εκείνον, καθώς είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας.







Ακολουθεί το χρονικό της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη:

Στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" προσγειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ. Ο τούρκος πρόεδρος από τον αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης και μεταβαίνει στην Κομοτηνή, προκειμένου να προσευχηθεί στο Κιρμαχαλέ τζαμί. Για λόγους ασφαλείας, η αυτοκινητοπομπή δεν θα διέλθει από το κέντρο της πόλης, οπότε φτάνει στο Κιρμαχαλέ Τζαμί με μικρή καθυστέρηση.

Ο τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην μουσουλμανική γειτονιά γύρω στις 12:20, εν μέσω χειροκροτημάτων και αφού τον υποδέχτηκαν οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, εισήλθε σε παρακείμενο στο τζαμί σπίτι, προκειμένου να πλυθεί για την προσευχή.

Περιμετρικά του τεμένους έχουν τοποθετηθεί ειδικές κορδέλες ώστε να αποτραπεί η στάθμευση των οχημάτων ενώ ο χώρος, τόσο εντός όσο και εκτός του τζαμιού, επιτηρείται διαρκώς από Αστυνομικούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Ο τούρκος πρόεδρος εισήλθε στο τζαμί εν μέσω επευφημιών από τον κόσμο που ήταν εκεί.





Εικόνες μέσα από το Κιρμαχαλέ Τζαμί


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Κομοτηνή για να υποδεχτεί τον πρόεδρο της Τουρκίας

Η στιγμή της εισόδου του Ερντογάν στο τζαμί




Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Mark Lowen, φανατικοί φώναζαν συνθήματα υπέρ του τούρκου Προέδρου.

Στον χώρο του μειονοτικού σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ αναμένεται αμέσως μετά την προσευχή του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπου θα μιλήσει μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό.

Τον περιμένουν οι βουλευτές Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, ο βουλευτής Ξάνθης Ζειμπέκ Χουσεΐν αλλά και το ακαδημαϊκό προσωπικό του σχολείου. Επίσης στο χώρο βρίσκεται η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο περιμένει στο χώρο του μειονοτικού σχολείο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.








Εδώ και μέρες, βρίσκεται στην περιοχή κλιμάκιο από 65 περίπου άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Ερντογάν, το οποίο διενεργεί καθημερινά ελέγχους στο τέμενος ενώ την ολιγομελής ομάδα, αποτελούμενη από τρία άτομα, υποδέχθηκαν και καθοδήγησαν σήμερα το απόγευμα στον χώρο άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής.








Πριν ένα περίπου μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου είχε επισκεφτεί το εν λόγω σχολείο και είχε αγοράσει όλα τα είδη που πωλούσαν οι μαθητές στο μαθητικό παζάρι.













Πηγή:xronos.gr, fonirodopis Φωτογραφίες:Twitter/Giorgos Christides, Mark Lowen, ahaber, News 24/7

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *