ροή ειδήσεων

Έλεος! Ζητούν από τους σεισμοπαθείς της Λέσβου να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Τους έστειλαν τα ραβασάκια για τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους




Δεν τους φτάνει η καταστροφή που έζησαν, δεν τους φτάνει που είδαν το χωριό τους να ισοπεδώνεται από τον Εγκέλαδο, τώρα οι κάτοικοι της Βρίσας Λέσβου καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια τους από τα οποία ξεσπιτώθηκαν.


Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε υπαχθεί η Λέσβος μετά από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου και αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


Και καλά, αυτό το γνώριζαν οι άνθρωποι, αυτό που δεν γνώριζαν και τους ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι είναι ότι πρέπει κι εκείνοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2017 για τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους.


Τι κι αν η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι την πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλάξει τους σεισμόπληκτους της Λέσβου και της Κω για τα έτη 2017 και 2018 από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό τελικά φαίνεται να μένει στα λόγια.


Στις 5 Σεπτεμβρίου είχε γίνει γνωστό από τον συντονιστή για τα θέματα σεισμού Βασίλη Τεντόμα ότι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γίνεται η σχετική προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε να δέχεται τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, βάσει των δικαιολογητικών που θα προσκομίσουν στη ΔΟΥ Λέσβου οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων κτιρίων.


Εδώ όμως είναι Ελλάδα, όπου οι διαδικασίες κινούνται πιο αργά και από την καθυστέρηση με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις αυτές να μην περάσουν στο taxis και χθες, σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ οι σεισμόπληκτοι να συνειδητοποιήσουν ότι την 12η Δεκεμβρίου, σε δύο δηλαδή μέρες θα πρέπει να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια τους, ακόμα και γι’ αυτά που έχουν πέσει ή έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί.


Πάντως, απαντώντας σε τοπική ιστοσελίδα στους κατοίκους της Βρίσας, ο κύριος Τεντόμας επεσήμανε ότι «η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ “κόκκινων” και “κίτρινων” κτισμάτων για το 2017 και το 2018 θεωρείται δεδομένη. Απλά θα πληρωθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ όπως υπάρχει στο σύστημα προ σεισμού και θα γίνει μετά συμψηφισμός με επόμενες οφειλές»!


Πρόσθεσε ακόμα ότι τα «κόκκινα» κτίσματα θα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ ως προς το κτίριο και για τα επόμενα χρόνια, όσο αυτό δεν θα έχει ανεγερθεί.


«Τώρα οι φορολογούμενοι, εφόσον δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου θα πρέπει να τις πληρώσουν μαζεμένες μέχρι τέλος Νοεμβρίου και μετά τη 4η δόση τέλος Δεκεμβρίου και τη 5η τέλος Ιανουαρίου. Εκτός αν μέχρι τότε έχει ανοίξει το σύστημα του taxis και έχει γίνει ο συμψηφισμός», είπε.


Ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Νίκος Γκουγκούλιος, μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, επισήμανε ότι «οι Βρισαγώτες είναι ανάστατοι με αυτή την εξέλιξη. Μας είχαν καθησυχάσει ότι το σύστημα θα ενημερωθεί και οι πληγέντες θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος σήμερα έχει περισσευούμενα χρήματα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και να περιμένει το δημόσιο να του τα επιστρέψει; Ο σύλλογος τη Δευτέρα θα απευθυνθεί στο συνήγορο του πολίτη γιατί πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε όσα δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι».


Σημειώνεται εδώ ότι από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε υποβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων της Λέσβου και πέραν του εξαμήνου, κάτι που ως αναμενόταν απερρίφθη από το αρμόδιο υπουργείο, αφού δε συνηθίζεται παράταση σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *