ροή ειδήσεων

Νέες βολές Ερντογάν για Λωζάνη, μειονότητα και Αιγαίο

Ο τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις του και δείχνει να εγκαλεί την Ελλάδα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης όσον προς τη μειονότητα της Θράκης.



“Πριν αλέκτωρ λαλήσει” ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει ούτε την ρητορική του ούτε τις πρακτικές του σε σχέση με τα ελληνουτουρκικά ούτε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην «ατζέντα» και στις τουρκικές επιδιώξεις που απορρέουν από αυτή ενώ όπως έγινε γνωστό νωρίτερα το Σάββατο η Αγκυρα δέσμευσε το μισό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις από Δευτέρα! Την ίδια στιγμή βίντεο- ντοκουμέντο που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ αποκαλύπτει πως υπήρξε «παρέκκλιση» από τα συμφωνηθέντα κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή και επέβαλε την δημόσια ομιλία του στην αυλή του μειονοτικού σχολείου.

Τι ζητάει για την «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και για το Αιγαίο

Στην συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά...εγκαλεί την Ελλάδα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης!

Την οποία δυο φορές αποκαλεί «τουρκική» απαιτώντας να έχει τη δυνατότητα να της αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο και τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες.

« Σήμερα η τουρκική μειονότητα αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες.... Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης επανέλαβα και στην Αθήνα και στη Δυτική Θράκη το μήνυμα για τη συνέχιση της συμβολής της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην ευημερία της Ελλάδας προστατεύοντας την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστικής της ταυτότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.



« Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα.» υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Και σε ότι αφορά στα ανοιχτά ζητήματα στο Αιγαίο δηλώνει πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία.


Σε αυτή τη συνέντευξη ο τούρκος πρόεδρος οξύνει τη ρητορική του και για το Κυπριακό αφού αναφέρει πως αν οι Ελληνοκύπριοι «συνεχίζουν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί» αυτό είναι «ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».



Μπαράζ από NAVTEX στο Αιγαίο και στην Κύπρο
Ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τ. Ερντογάν είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην συμφωνηθείσα αναθέρμανση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σήμερα έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα δέσμευσε μια σειρά περιοχές στο Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις.

Για σήμερα Σάββατο η Τουρκία είχε αναγγείλει την διεξαγωγή ασκήσεων στην Κύπρο σε περιοχή λίγα μίλια έξω από την Λάρνακα και την Αγία Νάπα. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία βρίσκεται εμφανώς εκτός κάθε περιοχής που θα μπορούσε να διεκδικήσει δικαιοδοσία η Τουρκία, αλλά παρ όλα αυτά επιμένει να εκδίδει η ίδια NAVTEX αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και από Δευτέρα ισχύουν μια σειρά από NAVTEX στο μισό Αιγαίο!

Συγκεκριμένα:

Για τις 11 Δεκεμβρίου δεσμεύεται περιοχή που ξεκινά σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Θάσου και εκτείνεται μέχρι την Σαμοθράκη και την Λήμνο (NAVTEX 1309/17).

Επίσης για τις 11 Δεκεμβρίου έχουν εκδοθεί δυο NAVTEX με τις οποίες έχει αναγγελθεί η πραγματοποίηση τουρκικών ασκήσεων στην περιοχή μεταξύ Άνδρου-Μυκόνου, Ικαρίας, Χίου (NAVTEX1308/17) και στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικής ακτής (NAVTEX 1305/17).

Την Δευτέρα η Τουρκία έχει αναγγείλει μια ακόμη άσκηση στην περιοχή του Καστελόριζου, σχεδιασμένη με τρόπο που ουσιαστικά εγκλωβίζει το ελληνικό νησί, (Navtex 1307/17).

Το «έτσι θέλω» του Ερντογάν και οι επιτόπιες συνεννοήσεις
Η κυβέρνηση είχε διαψεύσει τα περί μίνι διπλωματικού επεισοδίου στην Κομοτηνή κατά την επίσκεψη Ερντογάν και την απαίτηση που τελικά επέβαλε να μιλήσει δημόσια.

Σε βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε ο Σκάι ακούγεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης να υπενθυμίζει με τη δέουσα προσοχή στον τούρκο πρόεδρο « Κύριε πρόεδρε, είναι αυτό που είχαμε συμφωνήσει και για λόγους ασφαλείας...Αν θέλετε να κάνετε χαιρετισμό μπορείτε από τα μικρόφωνα του σχολείου που υπάρχουν μέσα».





Ο κ.Ερντογαν επιμένει και ζητά το μικρόφωνο που υπάρχει στο σχολείο να μεταφερθεί έξω προκειμένου να μιλήσει στον κόσμο. Κάτι που έγινε!



Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *