ροή ειδήσεων

Πρωτομαγιά ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο



Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου. Οπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από την Πρωτομαγιά σταματούν οι φυσικοί πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων, οι οποίοι θα γίνονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου.

Μάλιστα οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων, όπως σημειώνεται στη σχετική διάταξη. Ωστόσο, αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι εάν το ελληνικό Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα πλατφόρμα των συμβολαιογράφων ή θα προχωρήσει στη δημιουργία νέας. Πάντως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί καινούργια πλατφόρμα, εφόσον βέβαια μπορούν οι συμβολαιογράφοι να τους φιλοξενήσουν.

Σε κάθε περίπτωση στις αρχές Μαΐου, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία θα εκπλειστηριαστούν με ηλεκτρονικό τρόπο σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Οπως προκύπτει από τη διάταξη πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ορισθεί να πραγματοποιηθούν μετά την 30ή Απριλίου 2018 και έχει ήδη γίνει η σχετικά προδικασία, θα γίνουν και αυτοί ηλεκτρονικά και μάλιστα θα πρέπει να εκδοθεί νέα περίληψη του προγράμματος, το οποίο πρέπει να κοινοποιηθεί στον οφειλέτη 40 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει στο «σφυρί» ακίνητα ακόμα και για χρέη άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Αντίθετα το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το Δημόσιο, ενώ το 2016 έγιναν 11. Και αυτό καθώς το Δημόσιο δεν έχει συμφέρον στο να εκπλειστηριάζει ακίνητα καθώς είναι τελευταίο μεταξύ των πιστωτών σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο να μην πάρει τίποτα από τον πλειστηριασμό καθώς προηγούνται εργαζόμενοι και τράπεζες.

Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών. Ηδη πάντως η ΑΑΔΕ ακόμα και όταν προχωράει σε κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων ξεκινάει από τους οφειλέτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση διενεργούνται περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ. Συνολικά από τις κατασχέσεις έχουν εισπραχθεί περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018 υπολογίζεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *