ροή ειδήσεων

Αυτό θα είναι το νέο μοντέλο κατάταξης είπε ο ΑΝΥΕΘΑ



Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εφαρμογή του νέου μοντέλου στην κατάταξη των στρατεύσιμων, η οποία θα γίνεται στους βασικούς σχηματισμούς αντί στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων. Περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου, ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, υποστήριξε ότι με τη νέα διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, θα ενισχυθούν σε επίπεδο λειτουργικότητας, κατά κύριο λόγο τα σύνορα.

Στη συνέντευξη του στον Alpha 989, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών στον τρόπο προπαίδευσης, οι στρατιώτες θα σε βασικούς σχηματισμούς όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, κατά κύριο λόγο, στα νησιά, τον Έβρο, όλη τη Θράκη και την παραμεθόριο περιοχή της Μακεδονίας. Επιπρόσθετα επισήμανες ότι για τις περιοχές από τις οποίες θα απομακρυνθούν στρατόπεδα, θα δημιουργηθούν και τα απαραίτητα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Αναλυτικά ο κ. Βίτσας δήλωσε:

Στον σχεδιασμό μιας πόλης από τις δημοτικές αρχές και από τον τοπικό πληθυσμό, βεβαίως προσμετράται στην τοπική οικονομία η ύπαρξη ενός στρατοπέδου αλλά δεν μπορεί και να εξαρτάται η τοπική οικονομία από την ύπαρξη ενός στρατοπέδου. Ο σχεδιασμός της διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπόθεση πρώτα και κύρια της στρατιωτικής ηγεσίας, στην οποία η πολιτική ηγεσία αναθέτει τη φύλαξη της χώρας. Ο επιχειρησιακός παράγοντας είναι ο κυρίαρχος, αλλιώς η τοπικότητα θα ορίσει και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τη νέα διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα ανακοινωθεί με επίσημο τρόπο, και η οποία δεν έχει κλείσει αυτή τη στιγμή, θα ενισχυθούν σε επίπεδο λειτουργικότητας, κατά κύριο λόγο τα σύνορα.

Το πρώτο που γίνεται είναι η αλλαγή του τρόπου προπαίδευσης. Οι στρατιώτες θα παρουσιάζονται, αντί στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, σε βασικούς σχηματισμούς όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, κατά κύριο λόγο, στα νησιά, τον Έβρο, όλη τη Θράκη και την παραμεθόριο περιοχή της Μακεδονίας. Παράλληλα έχουμε πει ότι όπου απομακρυνθεί ένα στρατόπεδο θα δημιουργήσουμε αντισταθμιστικά ωφελήματα για την περιοχή είτε εμείς ως ΥΠΕΘΑ είτε στο σύνολο σαν κυβέρνηση.

Λουκέτο στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία" από την επόμενη σειρά (Β ΕΣΣΟ 2018) του Μαρτίου, θα μπει λουκέτο στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων. Οι δε υπόχρεοι στράτευσης θα λάβουν χαρτί από την στρατολογία, προκειμένου να καταταγούν απευθείας στη μονάδα που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους. Εκεί θα γίνει και η βασική εκπαίδευσή τους, αφού προηγουμένως περάσουν από 22-23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) , τα οποία θα δημιουργηθούν ανά την επικράτεια για να δώσουν και τα φύλλα πορείας.

Τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών επί της ουσίας θα είναι μονάδες που θα λειτουργήσουν εν είδει τοπικού κέντρου νεοσυλλέκτων, αλλά σε αυτά θα παραμείνουν οι στρατιώτες για μία ή δύο μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η κατάταξή τους, να περάσουν δηλαδή από ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τον ιματισμό τους.

Για παράδειγμα, στη Ρόδο θα λειτουργήσει ένα ΣΥΠΟ, στο οποίο θα μεταβούν όλοι οι στρατιώτες που προορίζονται να επανδρώσουν με τη σειρά του Μαρτίου όλες τις μονάδες του νησιού, αλλά και τις φρουρές-φυλάκια των γύρων νησιών, όπως το Καστελόριζο. Το ίδιο θα συμβεί και στην Κω, στη Χίο, στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στη Λήμνο και την Κρήτη.

Στα νησιά και τον Έβρο, όπου υπηρετεί η πλειονότητα των στρατιωτών, θα συσταθούν και θα λειτουργήσουν τα περισσότερα σημεία υποδοχής. Ορισμένα ακόμη θα λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα. Αμέσως μετά οι οπλίτες θα μεταφέρονται στις μονάδες τους για να περάσουν τη βασική εκπαίδευση τους και να ορκιστούν, όπως συνέβαινε έως τώρα στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων και στη συνέχεια να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Πηγές του ΓΕΣ, που επικαλείτο το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι δεν θα κλείσουν και τα 13 Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν στη χώρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων και του Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων.

Θα κλείσουν αυτά που υπάρχουν στην περιφέρεια, όπως είναι του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Λαμίας, της Άρτας και του Μεσολογγίου. Δεν επηρεάζονται τα κέντρα εκπαιδεύσεως των άλλων δύο κλάδων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Όσα δεν κλείσουν θα χρησιμοποιηθούν ως άλλες μονάδες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *