ροή ειδήσεων

Κύκλωμα διακίνησης προϊόντων - μαϊμού εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ



Τα μηνύματα στο facebook και τα email αποκάλυψαν απάτη εκατομμυρίων στο λιμάνι του Ασπρόπυργου - Το κύκλωμα εκτιμάται ότι διακινούσε πάνω από 5.000 containers κατ' έτος. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ

Τα μηνύματα στο facebook και τα email αποκάλυψαν απάτη εκατομμυρίων στο λιμάνι του Ασπρόπυργου. Μέσα στις γιορτές το ΣΔΟΕ κατάφερε να φτάσει στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης παραποιημένων προϊόντων που προέρχονταν από την Κίνα και στάθμευαν στον Ασπρόπυργο, με τελικό προορισμό την Ιταλία.


Τα εμπορεύματα δεν έφταναν ποτέ όμως εκεί όπου δήλωναν ότι προορίζονταν, με σκοπό να διοχετευθούν στην Ελλάδα χωρίς να καταβληθεί ο απαιτούμενος ΦΠΑ.


Το κύκλωμα εκτιμάται ότι διακινούσε πάνω από 5.000 containers κατ' έτος. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Θωμαδάκης σε συνέντευξη τύπου για την αποκάλυψη της υπόθεσης «αντλήσαμε πολύτιμες πληροφορίες μέσω mail και facebook και έτσι καταφέραμε να αποκαλύψουμε ένα ολόκληρο κύκλωμα».

Τα διαφυγόντα έσοδα είναι από ΦΠΑ φόρους κλπ ξεπερνάνε τα 6 εκατ. ευρώ. Η έρευνα έγινε από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που την εβδομάδα μεταξύ χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς άνοιξαν 49 containers που στάθμευαν στο λιμάνι στον Ασπρόπυργο. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η απάτη σχετίζεται με το τελωνειακό καθεστώς 42, δηλαδή τα εμπορεύματα εκτελωνίζονται στην Ελλάδα αλλά απαλλάσσονται από ΦΠΑ καθώς προορίζονται –υποτίθεται- για άλλη χώρα ης ΕΕ.

Βρέθηκαν 9 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ που έκαναν 1500 εισαγωγές. Επίσης 17 ιταλικές επιχειρήσεις εμφανίζονται ως αποδέκτες. Το ΣΔΟΕ προέβη σε 6 συλλήψεις και άλλοι εννέα είναι κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, απάτη κτλ). Κατασχέθηκαν 49 εμπορευματοκιβώτια με ενδύματα και άλλα ήδη «μαϊμού», καθώς και μηχανήματα.

«Είναι ενδεικτικό ότι ένα container έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη είναι 150.000. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους. Άλλο κιβώτιο είχε 75.000 υποδήματα» ανέφερε ο κύριος Θωμαδάκης.

Έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Interpol – Europol για στοιχεία κινέζων που έχουν υποβάλλει σε ΓΕΜΗ για ενάρξεις αλλά και Γάλλων – Ιταλών για διασταύρωση στοιχείων. Παράλληλα έχουν υποβληθεί στην Ιταλία αιτήματα για δικαστική συνδρομή.

​«Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες» δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου. Ανέφερε πως το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προβλέπει ότι το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Το Σώμα ενισχύεται με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις.


Κλείνουν επιχειρήσεις για να «τσεπώνουν» τον ΦΠΑ

Με βάση όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Αθήνα, επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και βάζουν «μπροστινούς» για να εισπράττουν αλλά να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ και άλλες εισφορές.

Για παράδειγμα, σε έλεγχο για εισαγωγή καφέ βρέθηκαν ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία. Η έρευνα οδήγησε και σε άλλες 7 εταιρίες, μια εκ των οποίων ήταν γνωστή και έφτιαχνε πόρτες. Επίσης βρέθηκε επιχείρηση με φέρετρα, άλλη με νερά αναψυκτικά. Συνολικά έχουν βρεθεί 25 τέτοιες επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ, ειδικά στις ΙΚΕ που δεν χρειάζεται κεφάλαιο για να ανοίξουν. Ουσιαστικά οι επιτήδειοι βρίσκουν «αυτοφωράκηδες» που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα που ακόμη και να πιαστούν δεν μπορεί να αποδώσουν φόρους, όπως λένε στο ΣΔΟΕ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *