ροή ειδήσεων

Νι­κη­φό­ρος Μαν­δη­λα­ράς, «το δίκιο του αγώνα πολλά σου στέ­ρη­σε»



Ο Νι­κη­φό­ρος Μαν­δη­λα­ράς γεν­νή­θη­κε στην Κό­ρω­νο της Νάξου, ένα χωριό φτωχό, αγκα­λια­σμέ­νο με το γκρε­μό, στις 19 Φε­βρουα­ρί­ου 1928. Γιος σμυ­ρι­δερ­γά­τη, έζησε τα προ­βλή­μα­τα του τόπου του. Την πε­ρί­ο­δο της κα­το­χής ορ­γα­νώ­θη­κε στην ΕΠΟΝ και σε ηλι­κία 18 ετών είχε ήδη φά­κε­λο φρο­νη­μά­των στην Ασφά­λεια Σύρου. Σπού­δα­σε νο­μι­κά στην Αθήνα και ερ­γά­στη­κε ως δι­κη­γό­ρος. Αρ­θρο­γρα­φού­σε κα­θη­με­ρι­νά σε Αθη­ναϊ­κές εφη­με­ρί­δες και εξέ­δω­σε τα «Να­ξια­κά Χρο­νι­κά».

Η προ­σω­πι­κό­τη­τα του Νι­κη­φό­ρου Μαν­δη­λα­ρά ανα­δεί­χτη­κε τη δε­κα­ε­τία του ’60, μια εποχή πο­λυ­τά­ρα­χη, γε­μά­τη γε­γο­νό­τα και αγώ­νες για δη­μο­κρα­τία και κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη. Από την υπε­ρά­σπι­ση των ηγε­τών της Αρι­στε­ράς το 1959 και το 1960. Ο Νι­κη­φό­ρος Μαν­δη­λα­ράς σε όλη τη στα­διο­δρο­μία του ανα­λάμ­βα­νε αφι­λο­κερ­δώς τις υπο­θέ­σεις πο­λι­τών που διώ­κο­νταν για τα φρο­νή­μα­τά τους. Πήρε μέρος στη δίκη Γλέ­ζου ως συ­νή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης και στη λε­γό­με­νη Με­γά­λη Δίκη ή δίκη των κα­τα­σκό­πων στο στρα­το­δι­κείο της Αθή­νας το 1960 για την υπε­ρά­σπι­ση 42 ηγε­τι­κών στε­λε­χών του ΚΚΕ, ανά­με­σα τους και ο Χα­ρί­λα­ος Φλω­ρά­κης. Πρω­το­στά­τη­σε στις δια­δη­λώ­σεις για την εκτρο­πή και την απο­στα­σία του 1965.

Υπο­ψή­φιος του ΠΑΜΕ στις Κυ­κλά­δες το ’61, δεν έλει­ψε και από τις μάχες του Ανέν­δο­του, τις δίκες των φοι­τη­τών, τα Ιου­λια­νά, στη δίκη του ΑΣΠΙ­ΔΑ, όπου ήταν και η αρχή του τέ­λους του. Η υπό­θε­ση ΑΣΠΙ­ΔΑ ήταν μια πο­λι­τι­κή και στρα­τιω­τι­κή σκευω­ρία που συ­ντά­ρα­ξε την Ελ­λά­δα. Κατά τη διάρ­κεια της δίκης, ο ίδιος ο Γε­ώρ­γιος Πα­πα­δό­που­λος τον απεί­λη­σε ότι θα το πλη­ρώ­σει.

Η επερ­χό­με­νη χού­ντα έβαλε στο στό­χα­στρο τον δη­μο­κρά­τη αγω­νι­στή, και ένα μήνα μετά την επι­κρά­τη­σή της τον δο­λο­φό­νη­σε. Το πρώτο θύμα της. Ήταν 22 Μαΐου 1967 όταν ξε­βρα­σμέ­νο από τη θά­λασ­σα, το σώμα του Νι­κη­φό­ρου Μαν­δη­λα­ρά βρί­σκε­ται στις ακτές της Ρόδου.

Οι αρχές έκα­ναν λόγο για πνιγ­μό, όμως εξ αρχής ο θά­να­τος του θε­ω­ρή­θη­κε μια στυ­γε­ρή δο­λο­φο­νία, από τους οι­κεί­ους του και την κοινή γνώμη στην Ελ­λά­δα. Ακόμα και οι φω­το­γρα­φί­ες της επο­χής που κα­τό­πιν δη­μο­σιεύ­τη­καν, απο­κα­λύ­πτουν εμ­φα­νές τραύ­μα στην καρ­διά πι­θα­νόν από σφαί­ρα ή άλλο αντι­κεί­με­νο. Οι μαρ­τυ­ρί­ες για το πλη­γω­μέ­νο του κορμί δεν αφή­νουν καμία αμ­φι­βο­λία ότι ο Μαν­δη­λα­ράς θε­ω­ρή­θη­κε επι­κίν­δυ­νος για το κα­θε­στώς, τόσο ώστε να απαι­τεί­ται η άμεση εξό­ντω­σή του.

Ο Νι­κη­φό­ρος Μαν­δη­λα­ράς θά­φτη­κε στη Ρόδο στις 24 Μαΐου, πα­ρου­σία μιας χού­φτας αν­θρώ­πων και πολ­λών χω­ρο­φυ­λά­κων, χωρίς την οι­κο­γέ­νειά του που δεν είδε ποτέ τον πτώμα του, ούτε πρό­λα­βε να ορί­σει ια­τρο­δι­κα­στή. Την ίδια μέρα η εί­δη­ση του θα­νά­του του εμ­φα­νί­στη­κε στα Νέα με τίτλο «Το εκ­βρα­σθέν εις Ρόδον πτώμα εξη­κρι­βώ­θη ότι ανή­κει εις τον δι­κη­γό­ρον Μαν­δη­λα­ράν». Ωστό­σο, το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, το BBC, η Deutsche Welle και ο Ρα­διο­φω­νι­κός Σταθ­μός Μό­σχας είχαν ήδη κα­λύ­ψει εκτε­νώς την δο­λο­φο­νία του, που δεν εξι­χνιά­στη­κε ποτέ καθώς και στην με­τα­πο­λί­τευ­ση, η υπό­θε­ση μπήκε στο αρ­χείο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *