ροή ειδήσεων

Αυτό είναι το ναυάγιο είναι ο Τιτανικός της Ελλάδας και αναχώρησε από τη Ρόδο



 Εκδήλωση μνήμης για τα 4.000 θύματα

Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια έγινε στην ελληνική θάλασσα το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο που έχει σημειωθεί στα ιστορικά χρονικά της Ελλάδας. Στην μνήμη των 4.100 θυμάτων-αιχμαλώτων Ιταλών στρατιωτών που επέβαιναν του νορβηγικού πλοίου «Oria», πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Την τελετή μνήμης συνδιοργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», παρουσία Ιταλών πρεσβευτών.
Η ιστορία του πολύνεκρου ναυαγίου

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου «Oria» έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 Ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου «Oria» που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές.

Το πλοίο αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για τους Ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

 news.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *