ροή ειδήσεων

Κινδυνεύουμε με εξαφάνιση; Οι πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αντιστραφούν



«Οι άνθρωποι είναι ένα τίποτα μπροστά στη μανία της φύσης». Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση, με αφορμή τις περισσότερες φορές κάποιο κλιματικό γεγονός που αφήνει νεκρούς και καταστροφές στο πέρασμα του. Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν πως οι ίδιοι οι άνθρωποι «προκαλούν» τη φύση με τις απαίσιες παρεμβάσεις που κάνουν, ωστόσο η φύση μπορεί να τους… εκδικηθεί, ακόμα και αν δεν κάνουν τίποτα.




Μία από αυτές τις περιπτώσεις θα σας παρουσιάσει το ET Magazine του EleftherosTypos.gr. Οι επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου καθώς η Γη κινδυνεύει να πέσει στο μαύρο σκοτάδι εξαιτίας των μαγνητικών της πεδίων!

Ιστορικά, το Βόρειο και το Νότιο Μαγνητικό Πεδίο της Γης παραμένουν σταθερά. Ουσιαστικά ο μαγνητισμός στους πόλους αντιστρέφεται κάθε 200.000 με 300.000 χρόνια. Για κακή μας τύχη, την τελευταία φορά που αντιστράφηκε ο μαγνητισμός στους πόλους της Γης ήταν πριν από 780.000 χρόνια, γεγονός που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες αφού ήδη έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια. Τι σημαίνει αυτό για τη Γη; Μεγάλες δυσκολίες…

Ουσιαστικά, η Γη είναι ένας τεράστιος φυσικός μαγνήτης: έχει τον Βόρειο Μαγνητικό Πόλο, τον Νότιο Μαγνητικό Πόλο και τον Μαγνητικό Ισημερινό. Το φαινόμενο ονομάζεται γεωμαγνητισμός και πέριξ της Γης υπάρχει το γεωμαγνητικό πεδίο. Τι θα συμβεί αν ο Βόρειος και ο Νότιος Μαγνητικός Πόλος αντιστραφούν; Μήπως, εμείς οι άνθρωποι δεν θα επηρεαζόμαστε πλέον από τη βαρύτητα και θα… πετάξουμε όλοι στο διάστημα ή δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα;

Ένα είναι το σίγουρο: Πως όλα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα. Το μαγνητικό πεδίο της Γης μας προστατεύει από το διάστημα και από διάφορα φαινόμενα όπως η ακτινοβολία του Ηλίου. Εξαιτίας του γήινου μαγνητικού πεδίου, οι βλαβερές ακτίνες, δεν «χτυπούν» κατευθείαν τη Γη, αλλά η ακτινοβολία περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φυσικό τείχος που δημιουργείται εξαιτίας του μαγνητισμού. Αν ο μαγνητισμός επηρεαστεί και αποδυναμωθεί ,τότε η Γη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτοφανή καταιγίδα βλαβερής ακτινοβολίας που θα επηρεάσει τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας.

Το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται από τα μέταλλα στον πυρήνα της Γης και φανταστείτε πως είναι αόρατες γραμμές που βρίσκονται γύρω από τον πλανήτη.

Ο εμπειρογνώμονας της κοσμικής ακτινοβολίας Ντάνιελ Μπέικερ, διευθυντής του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, πιστεύει ότι η επόμενη αντιστροφή των πόλων θα μπορούσε να καταστήσει κάποιες περιοχές του πλανήτη ακατοίκητες.
Η καταστροφή θα μπορούσε να έχει πολλές μορφές. Ο συνδυασμός των ισχυρότατων διαστημικών σωματιδίων, όπως οι ηλιακές ακτίνες, οι κοσμικές ακτίνες και οι υπεριώδεις ακτίνες Β (αυτές για τις οποίες πρέπει να βάζουμε αντιλιακό), θα σπάσουν το στρώμα του όζοντος και ο ανθρώπινος πολιτισμός θα έχει τη μοίρα των δεινοσαύρων!







Επίσης θα επηρεαστούν και οι υποδομές. Από τη στιγμή που τα δορυφορικά δίκτυα συνδέονται, μόλις η ακτινοβολία τα διαπεράσει ουσιαστικά θα τα «λιώσει» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μάζα πάνω από τα κεφάλια μας, έτοιμη να πέσει ανά πάσα στιγμή.

Επειδή οι επιστήμονες θέλουν να είναι προετοιμασμένοι γι αυτό το άγνωστο και συνάμα τρομακτικό φαινόμενο της αντιστροφής των πόλων, παρακολουθούν τις κινήσεις στα μαγνητικά πεδία, μέσω δορυφορικών εικόνων από το 2014. Συγκεκριμένα, τρεις δορυφόροι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος παρακολουθούν τις αλλαγές στον πυρήνα της Γης, την «πηγή» δημιουργίας του μαγνητικού πεδίου.

Αυτό που παρατήρησαν είναι πως ο λιωμένος σίδηρος και το νικέλιο αποστραγγίζονται από τον πυρήνα της Γης. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στον πυρήνα έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες αφού θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη πως το μαγνητικό πεδίο ετοιμάζεται να αντιστραφεί. Για να είναι έτοιμη η ανθρωπότητα, οι επιστήμονες μπορούν να τοποθετήσουν γύρω από την τροχιά της Γης δορυφόρους ανθεκτικούς στην ακτινοβολία και να ενισχύσουν κατασκευαστικά τους ήδη υπάρχοντες.

Όμως, δεν ήταν όλες οι… προσπάθειες της Γης για να αντιστραφούν οι πόλοι επιτυχημένες. Πριν από περίπου 40.000 χρόνια η Γη παραλίγο να αντιστρέψει το μαγνητικό της πεδίο, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν τύπο για τη σχέση αιτίου-αιτιατού αναφορικά με την ανατροπή των πόλων του πλανήτη μας. Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σαν άγνοια από πλευράς των επιστημόνων που απλώς δεν ξέρουν τι συμβαίνει ακριβώς με τους πόλους και τον μαγνητισμό…

Και μπορεί να μη γνωρίζουμε πότε ακριβώς οι πόλοι της Γης θα ολοκληρώσουν τη… διαδρομή τους στη θέση που είναι τώρα και θα αντιστραφούν, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι μπορούμε να προετοιμαστούμε για να το βιώσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και με λιγότερες απώλειες, διότι αντιστροφή δεν σημαίνει και εξαφάνιση του μαγνητικού πεδίου.

Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο πως ότι και αν συμβεί ο μαγνητισμός δεν θα εκλείψει ποτέ από τη Γη. Σύμφωνα με τη NASA, η ηλιακή ακτινοβολία θεωρείται βέβαιο πως θα είναι πολύ πιο βλαβερή σε περίπτωση αντιστροφής των πόλων αλλά όχι θανατηφόρα. Μπορεί τελικά να είναι πιο εξυπηρετική για όσους έχουν συσκευές που δουλεύουν με ηλιακή ενέργεια και να ζεσταίνεται γρηγορότερα το νερό στους ηλιακούς θερμοσίφωνες!

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *