ροή ειδήσεων

Νέο αγκάθι η «μακεδονική» ταυτότητα -Αδιάλλακτη η ΠΓΔΜ, αισιόδοξος ο Κοτζιάς



Σε Αθήνα και Σκόπια έχει στραμμένο το βλέμμα τη η κυβέρνηση καθώς τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται καθοριστικά ώστε να ακολουθήσει στις επόμενες ημέρες η συνάντηση Κοτζιά-Δημητρόφ (πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη) που θα αποτελέσει και το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη που ξεδιπλώνεται.

Δεν είναι τυχαίο και ούτε άσχετο με τη «διπλή ματιά» της κυβέρνησης το γεγονός όχι χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις στο Μαξίμου τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον υπουργό προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Δημητρόφ «Μακεδονίζει», Κοτζιάς ελπίζει

Ο κ.Τσίπρας ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία των εξελίξεων με βάση την ενημέρωση που ήρθε από τα Σκόπια για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μάθιου Νίμιτς, αλλά και για τις από εδώ και πέρα κινήσεις.
Ωστόσο αρχίζει (όσο προχωρά η συζήτηση) να γίνεται εμφανές ότι η κάθε πλευρά θέτει τις «κόκκινες γραμμές» της. Μία τέτοια, φαίνεται να χάραξε χθες (μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς), ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Απορρίπτοντας απαιτήσεις για γλώσσα και ταυτότητα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε τη φράση που είχε πει στο Νταβός ο Ζόραν Ζάεφ, όταν έκανε αναφορά σε λύση που να σέβεται την «αξιοπρέπεια» των πολιτών. «Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος μάλλον στην Αθήνα.

Παρά την «άκαμπτη» τοποθέτηση Ντιμιτρόφ για γλώσσα και ταυτότητα, λίγο η περίεργη αναφορά Νίμιτς στα Σκόπια ότι «οι Έλληνες δε θέλουν να κατεδαφίσουν την ταυτότητά σας» λίγο η αισιοδοξία του Νίκου Κοτζιά στο Reuters ότι έως το καλοκαίρι θα έχουμε καταλήξει σε λύση, κρατούν ζεστή τη διαδικασία. Πόσο μάλλον που ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών έσπευσε να σημειώσει ότι το σύμφωνο που ετοιμάζεται στην Αθήνα και θα προταθεί στα Σκόπια, θα λαμβάνει υπόψιν τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.

«Ψήνεται» νέα συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Αυτό που εκκρεμεί, και αφού ολοκληρωθεί και η επίσκεψη Νίμιτς στη γείτονα, είναι να ανακοινωθεί η νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί εξωτερικών Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ. Ενώ με την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά- και οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία- θα υπάρξει και νέα συνάντηση κορυφής των κκ Τσίπρα και Ζάεφ, χωρίς να έχει αποφασιστεί προς ώρας η τοποθεσία.

Τον Φεβρουάριο το προσχέδιο

Πρόσθεσε πως ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών.

«Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση της αριστεράς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για τη διαπραγματευτική στάση της ή για οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

Οι φόβοι για το συλλαλητήριο

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα και είναι σαφές ότι το εύρος της συμμετοχής αποτελεί σημείο ανησυχίας καθώς ο μεγάλος όγκος της κινητοποίησης δεν αφήνει αρκετό «χώρο» στην κυβέρνηση και δεν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις Πόσο μάλλον που η ΝΔ θα σπεύσει να υποστηρίξει ότι η κινητοποίηση έχει αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Αργά το απόγευμα ο Νίκος Τόσκας πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό που κάνουν οι αστυνομικές αρχές σε σχέση με το συλλαλητήριο και τις οδηγίες που έχουν, καθώς όσο περνούν οι μέρες, «εμπρηστικές» τοποθετήσεις στο διαδίκτυο προκαλούν φόβους για πιθανά επεισόδια. Γενικώς ωστόσο την Κατεχάκη επικρατεί ψυχραιμία και υπάρχει η εκτίμηση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *