ροή ειδήσεων

Μ.Κόνσολας: Η ανεργία καλπάζει στο Αιγαίο



Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου, που προκαλείται, όπως τονίζει, από τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Κόνσολας, στην Ερώτησή του, που απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, στηλιτεύει την κυβερνητική αφωνία και αδιαφορία στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία έχουμε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το μήνα Νοέμβριο, στα νησιά του Αιγαίου η ανεργία αυξήθηκε σε ποσοστό 21,1% σε σύγκριση με το 16,5% του Νοεμβρίου του 2016.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε όλες τις άλλες περιφέρειες υπάρχει οριακή, έστω, μείωση της ανεργίας, στα νησιά του Αιγαίου υπάρχει κατακόρυφη αύξηση.

Ο Μάνος Κόνσολας θεωρεί ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν στοχοποιηθεί από την πολιτική της υπερφορολόγησης, την επιλογή της κυβέρνησης να τα επιβαρύνει με την πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού που ακολουθεί, αλλά και με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης θα οδηγήσει τα ξενοδοχεία σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, προκειμένου να απορροφηθεί το κόστος από τη νέα αυτή επιβάρυνση.

Τονίζει ότι απουσιάζουν αναπτυξιακά μέτρα, αφού το πρόγραμμα «Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό της τάξεως των 80 εκ. ευρώ, ο οποίος δεν επαρκεί, ενώ περιορισμένοι είναι και οι πόροι που διατίθενται για το Νότιο Αιγαίου (μόλις 15 εκ. ευρώ) στα πλαίσια του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Πρωθυπουργός, το Δεκέμβριο του 2016, στη Νίσυρο είχε εξαγγείλει την κατάθεση πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες και ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.

Επιπλέον, θέτει ζήτημα τροποποίησης του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου τα νησιά του Αιγαίου να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης με αυξημένα κίνητρα και ζητά να δημιουργηθούν ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης για ανέργους στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ζητά ακριβή στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς:

α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.

β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.


TornosNews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *