ροή ειδήσεων

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Δεν μας τρομάζουν κραυγές


Ξεκάθαρη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ούτε για την Ελλάδα ούτε για τη διεθνή κοινότητα.

Σε συνέντευξή του στη Real News, o κ. Βίτσας αναφέρει ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιασμό της Άγκυρας και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρξουν για εμάς αλλά και για τη διεθνή κοινότητα γκρίζες ζώνες στην περιοχή του Αιγαίου. Ειδικά για το εδαφικό καθστώς της Δωδεκανήσου υπάρχει σειρά διεθνών συνθηκών που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα. […] Όλα αυτά είναι καθαρά και τα Ίμια είναι ελληνικά».

Όσον αφορά στο επεισόδιο με τον εμβολισμό της «Γαύδου» από τουρκική ακταιωρό, ο κ. Βίτσας υπογραμμίζει ότι «το σημαντικό είναι πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και πως στο περιστατικό ενεπλάκη τουρκικό πλοίο. Αυτό το γεγονός αμέσως παράγει συγκεκριμένες απαντήσεις εμπλοκής των ευρωπαϊκών οργάνων που πρέπει να αξιολογήσουν αναλόγως αυτή την προκλητική ενέργεια. Η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως ένα μεγάλο πλέγμα αποτροπής. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας της ίδιας της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο κ. Βίτσας στο ερώτημα περί ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων να υπερασπιστούν τη χώρα, απαντά: «Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να μη χρειαστεί, όμως η απάντηση είναι μία: Ναι. Όσοι έχουν την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της κατάστασης στο υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό και βεβαίως στο υπουργείο Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι στη θέση τους, κάνουν τη δουλειά τους με γνώση αποφασιστικότητα και ισχύ. Ας προσέξουν όλοι γιατί τα «ατυχήματα» είναι τα πιο δύσκολα διαχειρίσιμα ζητήματα, γιατί μπορεί να τείνουν εκτός ορίων. Δεν νοιώθουμε την ανάγκη να στέλνουμε μηνύματα, όλοι γνωρίζουν πως είμαστε οδώ «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *