ροή ειδήσεων

Η εκκωφαντική σιωπή Τσίπρα - Κοτζιά στις απειλές Cavusoglu!



Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Η προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης και των ΜΜΕ ήταν επικεντρωμένη στο προχθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο και τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο «Μακεδονικό». Έτσι δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στα όσα είπε με περίσσια σαφήνεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Mevlut Cavusoglu σε συνέντευξή του στον Βασίλη Νέδο στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η συνέντευξη του κ. Cavusoglu ήταν μία κλασική «πράξη» Δημόσιας Διπλωματίας» (Public Diplomacy) απευθυνόμενος με ιδιαίτερα επιδέξιο τρόπο στο εσωτερικό της Ελλάδας (λαό, θεσμούς, πολιτικό κόσμο και Κυβέρνηση). Δεν επαναδιατύπωσε μόνον με έναν σχεδόν μανιφεστικό τρόπο τις πάγιες θέσεις της χώρας του σε όλο το φάσμα των λεγομένων Ελληνοτουρκικών «προβλημάτων» και στο Κυπριακό αλλά έδωσε στα λεγόμενα του έντονο απειλητικό χαρακτήρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα με δασκαλίστικο ύφος να εστιαστεί στην εξεύρεση λύσεων στο Αιγαίο που θα είναι…κατανοητές, δίκαιες και με χρονική διάρκεια, αντί να προσθέτει προβλήματα στον κατάλογο των ήδη υπαρχόντων.

Παράλληλα ενημερωθήκαμε από τον ίδιο ότι έχουν γίνει τρεις γύροι πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ σε έναν χρόνο με τον τελευταίο στην Άγκυρα στις 12 Ιανουαρίου με διευρυμένη ατζέντα (!) σε διάφορα πεδία, συζητήθηκαν. Άραγε τι συζητάμε ακριβώς, γιατί τόση μυστικότητα κ. Κοτζιά;

Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να επαναλάβει την γνωστή τουρκική θέση ότι στην ανατολική Μεσόγειο δεν συνορεύουν οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδος και Κύπρου εξαλείφοντας οποιαδήποτε επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου, πλην αυτής των ΕΧΥ των 6 ΝΜ. Και όλοι γνωρίζουμε ότι το Καστελόριζο είναι το «αγκάθι στο μάτι της Άγκυρας» σε ότι αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και φυσικά το κρίσιμο σημείο σε οποιουδήποτε είδους διακανονισμό οριοθέτησης (Διεθνές Δικαστήριο ή Διαιτησία). Κατέστησε μάλιστα σαφές (όχι βέβαια ότι δεν το γνωρίζαμε) ότι «δεν αναγνωρίζει την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας» η οποία αποτέλεσε και την βάση της χάραξης των σημαντικών οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ λόγω των ισχυρών ενδείξεων ύπαρξης τεράστιων εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων. Σε αυτό το τμήμα της συνέντευξης του ο κ. Cavusoglu δήλωσε εμφατικά και με έντονο απειλητικό ύφος ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τις αυθαίρετες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης στην υφαλοκρηπίδα… «μας» και όλοι πρέπει να καταλάβουν πως είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον σκοπό αυτό και την στήριξη των Τουρκοκυπρίων».

Τέλος διευκρίνισε ότι το πλωτό γεωτρύπανο που πρόσφατα αποκτήθηκε θα κινηθεί με βάση την συμφωνία που έχει κάνει η Τουρκία με την λεγόμενη «ΤΔΒΚ» δηλαδή το… ψευδοκράτος. Έχει κατανοηθεί από Αθήνα και Λευκωσία τι σημαίνει αυτό το σημαντικό «όπλο» και έχει καθοριστεί η Στρατηγική μας αντιμετώπισης δημιουργίας νέων τετελεσμένων;

Για το Κυπριακό πρόβλημα και πάλι δεν άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με την προοπτική επίλυσης του, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να περιοριστούν στο καθεστώς μιας απλής μειονότητας. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ και η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, δεν θα το επιτρέψει ποτέ» ρίχνοντας τις ευθύνες της αποτυχίας των περσινών συνομιλιών στην Ελληνική πλευρά.
Άξια προσοχής ήταν και η αναφορά στο θέμα της έκδοσης των «8». Αφού επέκρινε την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου για απόρριψη της έκδοσης των τους δηλώνει εμφατικά ότι «Με τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ώστε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον της Δικαιοσύνης στην Τουρκία.» Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι…’Έλληνες φίλοι του κ. Cavusoglu που … «αναζητούν τρόπους» για να οδηγηθούν οι «8» στην «Ερντογανική Δικαιοσύνη» που κάθε άλλο παρά Δικαιοσύνη είναι.

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι η συνέντευξη αυτή ήλθε μετά από ένα 10ημερο έντονης τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή των Ιμίων (άσχετα αν χαρακτηρίσθηκαν …συνήθης δραστηριότητα από κύκλους του ΥΕΘΑ) και μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου μετά και από τις τελευταίες επιπολαιότητες του κ. Καμμένου.

Φαίνεται όμως ότι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός κ. Νίκος Κοτζιάς αλλά και το πρωθυπουργικό Γραφείο είχαν κύριο μέλημα να μειώσουν την σημασία του κυριακάτικου συλλαλητηρίου «τουιτάροντας» εξυπνακισμούς και έτσι δεν είχαν χρόνο να δώσουν καίριες απαντήσεις στις αιτιάσεις και απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Η εκκωφαντική σιωπή του κατά τα άλλα υπερφίαλου κ. Κοτζιά και η παραλυτική αμηχανία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι βέβαιο ότι εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία! Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο που μόνον ο κ. Κοτζιάς και ο Πρωθυπουργός του γνωρίζουν.

Μία λιτή δήλωση ότι τα «προβλήματα» τα οποία υπάρχουν στο Αιγαίο προκαλούνται από τις μονομερείς απαιτήσεις και ενέργειες που απορρέουν από τον Τουρκικό Αναθεωρητισμό και η ότι Ελλάδα με κάθε μέσο είναι σε θέση να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο θα ήταν υπεραρκετή. Θα πρέπει όμως και όλοι οι Έλληνες να αντιληφθούμε με την σειρά μας ότι καμία συνθήκη ή διεθνής νόμος δεν μπορεί να μας προστατεύσει, αν δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι σε θέση να αποτρέψουμε την Τουρκική επιθετικότητα με ότι αυτό σημαίνει σχετικά με την αυτοβοήθεια και την αποτρεπτική μας ικανότητα.


ΥΓ. Παρεμπιπτόντως αν πραγματικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey R. Pyatt φοβάται «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας δεν έχει παρά να πείσει την Κυβέρνηση του να … «απευθυνθεί» στην άλλη πλευρά !

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *