ροή ειδήσεων

“Γκάφα” του FBI με την Novartis: Aποκάλυψε την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα



Σε μια πρωτοφανή «γκάφα» υπέπεσε το πάντοτε προσεκτικό FBΙ, καθώς - προφανώς άθελα του - αποκάλυψε την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis.

Το όνομα και η θέση στην εταιρεία της γυναίκας, μιας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές και όχι αυτών που μίλησαν απευθείας στο FBI, περιλαμβάνεται στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης, γεγονός που την καθιστά αναγνωρίσιμη και γεννά τεράστιο θέμα σε ότι αφορά την προστασία της από τις Αρχές, καθεστώς το οποίο αποτελούσε προαπαιτούμενο για τις αναφορές της, μέσω των οποίων προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε ύποπτες διαδρομές χρήματος.

Όπως αναφέρει το zougla.gr, η πηγή που «κελάηδησε» πρώτη και αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα λαδώματα και τις περίεργες πρακτικές των ανωτέρων στελεχών της Novartis ήταν τελικά μία ταπεινή υπάλληλος της εταιρείας. Αυτήν την ώρα τελεί υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, το οποίο της διασφάλισε η εισαγγελέας διαφθοράς. Όμως, το FBI διά των εγγράφων που απέστειλε και τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, δηλαδή δια των επισήμων ντοκουμέντων, αποκαλύπτει το όνομα και την ιδιότητα της μάρτυρος. Είναι αυτή η οποία κάποια στιγμή συγκέντρωσε και απέκτησε όλο το αρχείο του προϊσταμένου της στην εταιρεία, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα.

Ο νομικός παραστάτης των τριών μαρτύρων που έχουν καταθέσει για την υπόθεση Novartis στο FBI Παύλος Σαράκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε ότι στόχος των τριών μαρτύρων ήταν να αντιμετωπιστεί το σκάνδαλο με τις πρακτικές της εταιρείας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν τελικώς ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, τονίζοντας ότι η ευθύνη των αποδείξεων και η ανεύρεσης αξιόπιστων στοιχείων ανήκει στις δικαστικές Αρχές.

Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι σημασία δεν έχει η ταυτότητα, αλλά έχει τι έχει πει η μάρτυρας, η οποία από την κατάθεση της προκύπτει ότι είχε στενή σχέση με τον πρώην Αντιπρόεδρο της Novartis, επισημαίνοντας ότι η μάρτυρας έκανε λόγο για ραντεβού και όχι για χρηματισμούς προσώπων.





Όλα αυτά ενώ προανάκρουσμα εξελίξεων σηματοδοτεί η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κόμματα, ενώ φορτίζεται η αντιπαράθεση και για το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ζητήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να σημειώνει ό,τι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα’.

«Ναι» στην Προανακριτική Επιτροπή είπε η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε η Μαρία Σπυράκη «'όμως οι μάρτυρες να μην φορούν κουκούλες», ενώ ΝΔ και Μαξίμου να έχουν πάρει «θέσεις μάχης» σε ότι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Απαντήσεις για τις κατηγορίες εναντίον του για το θέμα των εμβολίων και του μοριακού ελέγχου έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ενώ τον πρώην υπουργό του κάλυψε πλήρως ο Κώστας Καραμανλής.

Μέσα σε αυτό το πολωμένο κλίμα, οι διαδικασίες για τη σύσταση της προανακριτικής αναμένεται να είναι «εξπρές», όπως προανήγγειλε ο Νίκος Βούτσης.



Θετικά στην σύσταση προανακριτικής Επιτροπής είναι και τα υπόλοιπα κόμματα, την ώρα πάντως που η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς δίνει τις δικές της εξηγήσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης και την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ότι η δικογραφία θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι αμφισβητήσεις

Δεν είναι όλοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες υπάλληλοι της Novartis, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, που μάλιστα κάνουν αναφορά και σε άτομο που κατείχε κρατική θέση στον χώρο της Υγείας. Οι καταθέσεις των τριών, ωστόσο, αμφισβητούνται από πολλούς και χαρακτηρίζονται άκυρες, καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο Παύλος Πολάκης μίλησε για υπαλλήλους της Novartis οποίοι απέκτησαν παράνομο πλούτο και αναγκάστηκαν να μιλήσουν. Πληροφορίες ωστόσο λένε πως δεν είναι και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες υπάλληλοι της φαρμακευτικής. Μόνο οι δύο, ένας άνδρας και μια γυναίκα είναι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, ενώ ο τρίτος εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, είναι πρόσωπο το οποίο στο παρελθόν κατείχε κρατική θέση στον χώρο της Υγείας. Το συμπέρασμα ότι πρόκειται για εργαζόμενους στη Novartis εξάγεται από πολλούς απ' το γεγονός ότι στις καταθέσεις τους αναφέρουν κινήσεις και πρακτικές που παραπέμπουν σε άτομα με φυσική παρουσία εντός της φαρμακευτικής.



Ζήτημα εγκυρότητας των καταθέσεων των μαρτύρων θέτουν ο Χαράλαμπος Αθανασίου αλλά και ο Θεόδωρος Φορτσάκης. Οι καταθέσεις των μαρτύρων δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη εάν δεν υπάρχει έγκριση απ' τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως λένε, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής επισημαίνει ότι στη δικογραφία δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε έγκριση του Αντιεισαγγελέα, ούτε και τα έγγραφα των αιτημάτων των ελληνικών αρχών προς το FBI.


Η απόπειρα αυτοκτονίας

Η πίεση για κέρδη στη Νovartis ήταν αφόρητη, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Πριν από ένα χρόνο Έλληνας, μεγαλοστέλεχος της μητρικής εταιρίας, ένας 44χρονος από την Θεσσαλονίκη, έφτασε στο σημείο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, όταν ήταν είδε το όνομα του, μέσα στον κυκεώνα των αποκαλύψεων.

Μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε να αναβαθμιστεί στη θέση του brand μάνατζερ της μητρικής Νovartis και να γίνει εμπορικός υπεύθυνος του πιο δημοφιλούς φαρμάκου για διαβητικούς στην Ελλάδα. Την Πρωτοχρονιά του 2017 αποπειράθηκε να πηδήξει στο κενό από στον 13ο όροφο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, φωνάζοντας στους διαπραγματευτές της αστυνομίας που έσπευσαν στο σημείο «δεν θα μου φορτώσουν εμένα όλα τα κακά της εταιρείας…μου την έχουν στημένη».

Λίγες ημέρες μετά από την απόπειρα αυτοχειρίας, στο γραφείο του εισαγγελέα Εγκλημάτων διαφθοράς θα εξηγούσε ό,τι «τέλη Νοεμβρίου 2016 μου γνωστοποιήθηκε από την εταιρία ότι θα υποβληθώ σε εσωτερικό έλεγχο. Είχα εμμονές ότι θα βρισκόμουν υπό συνεχή παρακολούθηση από την εταιρία (…) εξαιτίας της έντονης πίεσης που ένιωθα αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω, πηδώντας από τον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον».

O ANT1 μίλησε με την Νovartiς και στην Ελβετία και στην Ελλάδα, η οποία ξεκαθάρισε ότι η απόπειρα του 44χρονου ήταν ένα γεγονός προσωπικό και ότι δεν σχετίζεται με την δικαστική διερεύνηση της εταιρίας που διεξάγεται σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Ο 44χρονος εξακολουθεί να εργάζεται στην εταιρία, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ό,τι δεν γνωρίζει τίποτα για την έρευνα της δικαιοσύνης, ούτε έχει κληθεί από τις ελληνικές αρχές για να καταθέσει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *