ροή ειδήσεων

Στο 40 τοις εκατό αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών



Με άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», αυξάνεται το υποχρεωτικό ποσοστό εκπροσώπησης από κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου πλέον ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο (γυναικών και ανδρών) ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αλλάζοντας τις μέχρι τώρα προβλέψεις του Καλλικράτη για εκπροσώπηση των δύο φύλων τουλάχιστον στο ένα τρίτο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση μετά τα Πάσχα.

Ωστόσο από τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης θεωρείται ως ανεδαφική μια τέτοια αλλαγή, επειδή δεν θα καταστεί δυνατό να συσταθούν ψηφοδέλτια, ειδικά σε μεσαίους και μικρούς δήμους, καθώς θα είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν σ΄ αυτά γυναίκες και να εκλεγούν σε ποσοστό 40% στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια. Ήδη έχουν κατατεθεί ενστάσεις προς το υπουργείο Εσωτερικών και είναι αβέβαιο αν τελικά θα φτάσει στη Βουλή και ψηφιστεί τελικά η παραπάνω ρύθμιση.

Αναλυτικά το άρθρο:

Άρθρο 11 – Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις εκλογές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η περ. α της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής : «3.α. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Η περ. β της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής «3.β. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του αριθμού των συμβούλων εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.
Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται, με βάση τον αριθμό των συμβούλων, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 18 του ν. 3852/2010.
Ειδικά για τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας το ποσοστό του 40% υπολογίζεται επί του αριθμού των μελών του συμβουλίου των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων. Ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων των συνδυασμών, που αντιστοιχεί στο 40% , όπως αυτό έχει υπολογιστεί κατά τα ανωτέρω εδάφια, αρκεί να υφίσταται για το σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, χωρίς να είναι αναγκαίο να επιμερίζεται ισομερώς σε καθεμία από τις ανωτέρω κατηγορίες υποψηφίων.».
Η παρ. 3 του άρθρου 120 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής : «3. Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *