ροή ειδήσεων

Κυρώνεται η σύμβαση ενάντια στη βία κατά των γυναικών και στην ενδοοικογενειακή βία



Με το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, ενισχύεται η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών, όπως είναι ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής», κ.λπ

Μεθαύριο, ανήμερα της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα συζητηθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).


Έτσι, με το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, ενισχύεται η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών, όπως είναι ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking (φανατικός θαυμαστή που παρακολουθεί κάποιον μανιωδώς), «εγκλήματα τιμής», κ.λπ.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και εισάγεται προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018.
«Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια μείζονα παράμετρο περιορισμού και συχνά αποστέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «η κύρωση της εν λόγω σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων τους».

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν:

- Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),
- Την κατάργηση της άκρως αναχρονιστικής, όπως τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 Ποινικού Κώδικα (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).
- Την τροποποίηση του νόμου 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.
- Την τροποποίηση του νόμου 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.
- Την τροποποίηση του νόμου 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
- Την προστασία από την επιστροφή των αλλοδαπών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.
- Τον ορισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αρχής παρακολούθησης της εν λόγω σύμβασης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *