ροή ειδήσεων

Ενώ στο Αιγαίο οι Τούρκοι «παίζουν νταηλίκια» στον Εύξεινο Πόντο…



Το θερμά επεισόδια μεταξύ των Τούρκων και των άλλων παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ένα θέμα που είναι τελείως άγνωστο στην ελληνική πλευρά, άρχισαν από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Από την περίοδο εκείνη η αλιεία, κυρίως των περίφημων καλκανιών, αναπτύσσονταν με μεγάλους ρυθμούς.

Οι Τούρκοι στην αρχή με τον γνωστό τους «τσαμπουκά», δεν λογάριαζαν τα όρια των δικών τους χωρικών υδάτων και τα ξεπερνούσαν με μεγάλη ευκολία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γρήγορα να κινητοποιηθούν οι ακτοφυλακές των άλλων χωρών. Τότε φάνηκε πως οι Τούρκοι δεν υπολόγισαν ότι οι αντίστοιχες τουρκικές παλικαριές τους στο Αιγαίο που είχαν μεγάλη πέραση καθώς οι ελληνικές αντιδράσεις ήταν χαλαρές εδώ δεν περνούσαν και αυτό το πλήρωσαν πολύ ακριβά.

Ενώ στο Αιγαίο μαίνεται αυτή την εποχή ο λεγόμενος «πόλεμος της τσιπούρας», δηλαδή ο πόλεμος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπά «κόκκινο», σε μια άλλη θαλάσσια περιοχή οι Τούρκοι δείχνουν το… πραγματικό τους πρόσωπο, δηλαδή το βάζουν κυριολεκτικά στα πόδια μόλις συναντούν τα δύσκολα.

Πριν από δυο χρόνια έγινε στην Κωνσταντινούπολη μια σημαντική σύσκεψη με τις αντιπροσωπίες των έξη χωρών που έχουν χωρικά ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα. Το αντικείμενο αυτής της σύσκεψης ήταν η παράνομη αλιεία στην οποία διακρίνονται οι Τούρκοι ψαράδες στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου προκαλώντας όμως την άμεση αντίδραση των άλλων παρευξείνιων χωρών με το ακριβό όμως αντίτιμο τα πολλά θύματα από τουρκικής πλευράς καθώς οι ακτοφυλακές των άλλων χήρων στο θέμα αυτό, όπως αναφέρεται, δεν αστειεύονται καθόλου.

Στην σύσκεψη αυτή μίλησε ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας, καθηγητής Simion Nikolaev, διευθυντής του «Εθνικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών» της Ρουμανίας. Ο Ρουμάνος επιστήμονας αφού κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι οι ψαράδες της δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παράνομη αλιεία, ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Ρουμανία αυτή την περίοδο έχουν συλληφθεί και κατασχεθεί έξη τουρκικά αλιευτικά, ενώ στις ρουμανικές φύλακες βρίσκεται μεγάλος αριθμός Τούρκων ψαράδων που πιάστηκαν από τα πλοία της ρομανικής ακτοφυλακής να αλιεύουν παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα.
ΣΧΕΤΙΚΑ


Ένα τεράστιο χαντάκι σταματά την Τούρκικη προέλαση
18 Mar, 2018


«Πλάκωσαν» και οι Τούρκοι στο Αγαθονήσι!
17 Mar, 2018

Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την τουρκική πλευρά ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τους Τούρκους να εισέρχονται παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα, τότε θα απειληθούν ακόμα και οι σχέσεις των δυο χωρών. Ανάλογες απειλές διατυπώθηκαν και από την Ουκρανία στις φύλακες της οποίας επίσης βρίσκονται πολλοί Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν από τα πλοία της ουκρανικής ακτοφυλακής να ψαρεύουν παράνομα στα ουκρανικά χωρικά ύδατα.

Στην ίδια σύσκεψη, όπου πήραν μέρος οι χώρες Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρωσία σχεδόν όλοι κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεχώς δημιουργεί προβλήματα τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα την επέμβαση των ακτοφυλακών των άλλων χωρών, με συχνά θερμά επεισόδια. Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι στις κατηγορίες αυτές, όπως αναφέρθηκε, τα θύματα είναι πάντα Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν να ψαρεύουν σε ξένα χωρικά ύδατα. Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, Bayram Öztürk, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αρκέστηκε μόνο να ψελλίζει κάποια στοιχεία για την εξάντληση της πανίδας της Μαύρης Θάλασσας και ότι θα πρέπει να μπουν κάποια όρια στην αλιεία της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή, όπως ανέφερε το Avrasya Haber Portal, είχε ήδη στοιχίσει την ζωή πολλών Τούρκων ψαράδων ενώ το τουρκικό κράτος παρέμενε αδιάφορο στις έντονες και συνεχείς εκκλήσεις τους για προστασία δείχνοντας μια απαράδεκτη, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στάση υποχωρητικότητας.

Την όλη αυτή κατάσταση αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά και η παρακάτω ιστορία. Στην είσοδο του Βοσπόρου από την Μαύρη θάλασσα και στην ευρωπαϊκή ακτή, είναι μια ιστορική κωμόπολη που έχει την ονομασία, Rumelifeneri. Το χωριό αυτό κατοικείται κυρίως από ψαράδες που ψαρεύουν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνο όμως που το χαρακτηρίζει και το ξεχωρίζει από άλλα χωριά της ευρωπαϊκής Τουρκίας ,εκτός από τον πανύψηλο φάρο του που δεσπόζει στο λιμάνι, είναι το ειδικό νεκροταφείο των ψαράδων που βρίσκεται κοντά στην ακτή του. Στο νεκροταφείο αυτό θάβονται οι ψαράδες που πεθαίνουν όχι από φυσικό θάνατο, αλλά έχουν σκοτωθεί από πυρά των πλοίων της ακτοφυλακής των άλλων χωρών που έχουν ακτές στον Εύξεινο Πόντο. Συγκεκριμένα είναι θύματα από τα πλοία της ακτοφυλακής της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και κυρίως της Ουκρανίας.

Όπως βλέπουμε οι Τούρκοι ενώ κάνουν τον νταή στο Αιγαίο και εμείς δεν τολμάμε να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις τους στα χωρικά μας ύδατα, στην Μαύρη Θάλασσα, κάνουν την «πάπια» επιβεβαιώνοντας την γνωστή ρήση πως, «όταν στον Τούρκο του δείξεις τα πισίνα σου, σου δείχνει τα μπροστινά του, ενώ όταν του δείξεις τα μπροστινά σου, εκείνος σου… δείχνει τα πισινά του».

Πηγή:nikosxeiladakis

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *