ροή ειδήσεων

Όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες (Ονόματα & παρασκήνιο)

Σε ρυθμό εκλογών τα κόμματα - Οι συμμαχίες και τα πρόσωπα-κλειδιά


H προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του επόµενου έτους έχει ξεκινήσει ατύπως από τώρα, µε τους ενδιαφεροµένους να κινούνται στη λογική των συµµαχιών, αλλά και τα πολιτικά κόµµατα να «ζυµώνονται» στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των κατάλληλων προσώπων που θα εξασφαλίσουν τις καλύτερες γι' αυτά εκλογικές επιδόσεις ή ακόµα και την κυριαρχία τους στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Τα κοµµατικά επιτελεία ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στις 13 Περιφέρειες της χώρας και τη συγκρότηση των συνδυασµών, καθώς αποτελούν ιδανικό πολιτικό πεδίο κοµµατικού ανταγωνισµού ενόψει και των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν. 

 


ΑΤΤΙΚΗ


Η νυν περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου αναµένεται να είναι εκ νέου υποψήφια µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, µε τη Ν∆ να βολιδοσκοπεί τον δήµαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, αλλά και τον δήµαρχο Παλαιού Φαλήρου ∆ιονύση Χατζηδάκη.


Ωστόσο, ο πρώην δήµαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, που διετέλεσε και γενικός γραµµατέας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ήταν ο πρώτος «γαλάζιος» που ξεκίνησε επαφές µε δηµάρχους της Αττικής, δηλώνοντας ανοιχτά ότι επιθυµεί να διεκδικήσει την Περιφέρεια, χωρίς όµως να έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Πειραιώς.


Από τον χώρο της κεντροαριστεράς είναι ξεκάθαρη η στήριξη στο πρόσωπο του πρώην νοµάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος ανακοίνωσε εκ νέου την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.



ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην Κεντρική Μακεδονία ξεκάθαρο «προβάδισµα» διατηρεί ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του. Σε «γαλάζιο» εσωκοµµατικό επίπεδο, δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήµατα, παρά µόνο το ενδεχόµενο καθόδου του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Ν∆ Θεόδωρου Καράογλου, σενάριο όµως που φαίνεται να αποµακρύνεται. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αναζήτηση ενός φρέσκου προσώπου, που θα µπορέσει να σταθεί απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα. Μεταξύ των στελεχών που συζητούνται είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος, ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, ενώ «παίζει» έντονα και το όνοµα της νεαρής διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου. Στο Κίνηµα Αλλαγής συζητείται το ενδεχόµενο υποψηφιότητας της Εύας Καϊλή, ενώ και το όνοµα του Γιάννη Μαγκριώτη βρίσκεται επίσης σταθερά στο τραπέζι των «ζυµώσεων», καθώς ο ίδιος έχει συγκροτήσει και δική του κίνηση από το 2016.



ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ


Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου µετά τον θάνατο του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη τα ηνία ανέλαβε ο Χρήστος Μέτιος, τα πράγµατα είναι ξεκάθαρα για τη Νέα ∆ηµοκρατία, καθώς έχει κλειδώσει το «χρίσµα» στο πρόσωπό του. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι προσανατολίζονται πάλι στη λύση του Κ. Μορφίδη.



ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στη ∆υτική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης θα διεκδικήσει και πάλι την Περιφέρεια µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη Ν∆ φαίνεται ότι ακόµα υπάρχει δίληµµα µεταξύ του πρώην περιφερειάρχη Γιώργου ∆ακή και του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος όµως δηλώνει πιστός στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από το Κίνηµα Αλλαγής θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης.



ΗΠΕΙΡΟΣ


Εκεί όπου προβλέπεται πραγµατική «µάχη» είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και αυτή επικεντρώνεται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριµάνης έχει και επίσηµα αντίπαλο τον επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο. Από την Πειραιώς, πάντως, φαίνεται να δίνουν «σήµα» υπέρ του Καχριµάνη. Στον ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται η υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων Γ. Καραγιάννη, ενώ ο Θανάσης Οικονόµου είναι το πρόσωπο που διεκδικεί τη στήριξη του Κινήµατος Αλλαγής.



ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός φαίνεται να είναι σίγουρος για την εκ νέου επικράτησή του. Η φηµολογούµενη υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Νίκου Λέγκα προκάλεσε τις αναµενόµενες αναταράξεις στην κεντροδεξιά παράταξη, ωστόσο αυτό το σενάριο µάλλον αποµακρύνεται. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόσωπο που αναµένεται να κληθεί να αναµετρηθεί µε τον κ. Αγοραστό φαίνεται ότι θα είναι ο νυν δήµαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ενώ µε τη σηµαία του Κινήµατος Αλλαγής θα πολιτευτεί ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιµίγκας.



ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ


Χωρίς ιδιαίτερο πρόβληµα φαίνεται ότι πορεύεται προς τις εκλογές και ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, µε το σύνολο των έµπειρων αυτοδιοικητικών να προεξοφλούν τη νίκη του. Στον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται το όνοµα του νεαρού δηµάρχου Σκύρου Μίλτου Χατζηγιαννάκη, καθώς και του βουλευτή Φθιώτιδας ∆ηµήτρη Βέττα. Στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόµενο της στήριξης στο πρόσωπο του δηµάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος έχει εκφράσει το ανάλογο ενδιαφέρον. Από το Κίνηµα Αλλαγής η υποψηφιότητα όπως όλα δείχνουν θα έχει άρωµα γυναίκας και πρόκειται για την πρώην υπουργό Κατερίνα Μπατζελή.



Παιχνίδια Τατούλη, Κατσιφάρα και έκπληξη με Σφακιανάκη


ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά αυτή τη φορά χωρίς τη στήριξη της Ν∆ καθώς η ρήξη µε την κεντροδεξιά παράταξη φαίνεται να είναι οριστική. Σύµφωνα µε τους καλά γνωρίζοντες τα αυτοδιοικητικά της περιοχής, ο νυν περιφερειάρχης έχει δώσει ήδη χέρια µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Ν∆ ο άνθρωπος που έχει πολλές πιθανότητες να πάρει το χρίσµα είναι ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, µε τον ίδιο ωστόσο να το διαψεύδει. Έτσι, δεν αποκλείεται η υποψηφιότητα του «γαλάζιου» δηµάρχου Καλαµάτας Παναγιώτη Νίκα. Από το Κίνηµα Αλλαγής «παίζει» δυνατά η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου.


ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, η προσπάθεια του νυν περιφερειάρχη ∆υτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα να έρθει πολύ κοντά µε τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Όπως σχολιάζουν ακόµα και εκλεγµένοι σύµβουλοι µε τον συνδυασµό του, δεν έχει καµία τύχη πλέον να πάρει τη στήριξη του Κινήµατος Αλλαγής. Από τη Νέα ∆ηµοκρατία φαίνεται ότι παίρνει και πάλι το χρίσµα ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης.



ΚΡΗΤΗ - ΝΗΣΙΑ


Στην Περιφέρεια Κρήτης, απέναντι στον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο θα στηρίζει εκ νέου η Φώφη Γεννηµατά, φαίνεται ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα έχει ένα πρόσωπο που θα «ταράξει τα νερά» και πρόκειται για τον πρώην ισχυρό άνδρα της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Μανώλη Σφακιανάκη, που κατάγεται από τα Χανιά και έχει ισχυρά ερείσµατα στο νησί.



Αξίζει να σηµειώσουµε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόµα σε διεργασίες για τη στήριξη ή µη στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη. Την ίδια ώρα σκέψεις για στήριξη του κ. Αρναουτάκη από τη Ν∆ διατυπώνουν κορυφαία τοπικά γαλάζια στελέχη τα οποία θεωρούν ότι το κόµµα θα µπορούσε να κερδίσει πόντους από µια πιθανή επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη.



Το χρίσµα της Ν∆ στη νυν περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει», ενώ µε τη στήριξη του Κινήµατος Αλλαγής κατεβαίνει ο δηµοσιογράφος Σταµάτης Μαλέλης, για τον οποίο γίνονται συζητήσεις αν θα υπάρξει συνεργασία και µε τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου όµως προκρίνουν την εκ νέου στήριξη στην Αγλαΐα Κυρίτση. Τέλος, όπως σχολιάζουν έµπειροι αυτοδιοικητικοί της περιοχής -και όχι µόνο- ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζηµάρκος βαδίζει για εκ νέου νίκη του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, µε τη στήριξη της Ν∆.



Από το Κίνηµα Αλλαγής φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή ∆ωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται το όνοµα του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού. Με τον νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο θα πορευτεί εκ νέου το κυβερνών κόµµα, ενώ χωρίς αλλαγές θα πολιτευτεί η Ν∆, στηρίζοντας την εκ νέου υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου.




Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *