ροή ειδήσεων

Ρόδος: Οικογενειακή σύλληψη μετά την απόρριψη, σε δεύτερο βαθμό, του αιτήματος για άσυλο



Κρατούμενη στα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος της Ρόδου παραμένει από την Παρασκευή, μαζί με τους γονείς της, η 11χρονη Ζ.Ρ. από το Ιράκ, μαθήτρια της πέμπτης Δημοτικού στο Δημοτικό Σχολείο της Ιαλυσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου «Οασις», η οικογένεια συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής με το που πέρασε την έξοδο της υπηρεσίας Ασύλου, όπου είχε μόλις πληροφορηθεί ότι απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά της για άσυλο.

Η εσπευσμένη και αιφνιδιαστική σύλληψη μιας 11χρονης μαθήτριας, του φανερά ταλαιπωρημένου πατέρα της και της μητέρας της που πάσχει από χρόνιες παθήσεις, και μάλιστα πριν περάσει η προθεσμία που δικαιούνται για να προσφύγουν στο διοικητικό Εφετείο, αναδεικνύει την ιδιαίτερη σκληρότητα με την οποία εφαρμόζει η αστυνομία την πρακτική της κράτησης απέναντι σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που απορρίπτεται στον δεύτερο βαθμό ασύλου, ακόμα και σε 11χρονες μαθήτριες, παραβιάζοντας άλλη μία φορά την πρόβλεψη του νόμου ότι πρέπει να είναι εξατομικευμένη, αιτιολογημένη και απολύτως επιβεβλημένη η απόφαση της κράτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην οικογένεια είχε επιβληθεί γεωγραφικός περιορισμός τον Οκτώβριο του 2016, που την υποχρέωνε να παραμείνει στη Ρόδο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου, πρακτική της οποίας η νομιμότητα έχει αμφισβητηθεί ενώπιον του ΣτΕ από τους δικηγορικούς συλλόγους των νησιών του Αιγαίου και από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

«Δύο χρόνια από την υιοθέτηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, στη Ρόδο συνεχίζονται οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών με σκοπό την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. [...] Οι συλληφθέντες αποκόπτονται βίαια από την εκπαιδευτική και εργασιακή διαδικασία, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικούς τρόπους για την κοινωνική ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι», σημειώνει η «Οασις» και υπογραμμίζει ότι οι αλληλέγγυοι, το σχολείο και η κοινωνία μπορούν να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις.

efsyn

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *