ροή ειδήσεων

Μήνυμα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Διήμερη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ σε Ρόδο και Σύμη. Περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων βλέπει η Πειραιώς. «Φουλ επίθεση» στην κυβέρνηση εντός των τειχών.



Αν και η διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ρόδο και Σύμη, με αφορμή τους εορτασμούς για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στον Έβρο την περασμένη Πέμπτη, εκ των πραγμάτων αναβαθμίζει τη σημασία της. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις, ενημερώνεται διαρκώς από τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Βασίλη Κικίλια (που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Πεντάγωνο) και αναμένεται να στείλει νέο αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα χώρα.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως η Ελλάδα επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, πάντα όμως «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων». Θα τονίσει δε πως προκλητικές ενέργειες δεν διευκολύνουν στην οικοδόμηση του αναγκαίου πνεύματος συνεργασίας, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές αναταράξεις είναι έντονες.

«Ο φόβος μας για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δυστυχώς επιβεβαιώνεται», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, ο οποίος εκτιμά πως το θέμα των δύο στρατιωτικών αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της βούλησης της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της με τη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην κρίσιμη αυτή στιγμή για τα εθνικά μας θέματα, δεν θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, όπως κατέδειξε και στη χθεσινή συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. «Είναι απολύτως επιβεβλημένο να υπάρχει εθνική ομόνοια στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πόσο μάλλον σε μια περίοδο όπου τα πράγματα πηγαίνουν προς αυξανόμενη παρά μειούμενη ένταση», τόνισε χαρακτηριστικά, θέλοντας επί της ουσίας να βάλει απέναντι όλων «την Τουρκία και μόνο αυτήν».

Η ΝΔ ζητεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επιστροφήστην Ελλάδα των Ελλήνων στρατιωτικών και η κυβέρνηση να αναδείξει το συμβάν στους Ευρωπαίους εταίρους και στο ΝΑΤΟ. «Να επιστρέψουν τα παιδιά και στη συνέχεια να διερευνήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό», αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Θέματα τουρισμού

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει σε συσκέψεις με τις αρχές των δύο νησιών και τους τοπικούς φορείς, ακούγοντας τα προβλήματά τους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα τονίσει την ανάγκη επέκτασης της ισχύος του ειδικού καθεστώτος χορήγησης βίζας για τους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά της Δωδεκανήσου και για το 2018, ενώ θα εκφράσει τις ενστάσεις του για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την υπερφορολόγηση, καθώς και την εφαρμοζόμενη πολιτική στο μεταναστευτικό.

Και αν στα εθνικά θέματα η ΝΔ δεν σκοπεύει, τουλάχιστον επί του παρόντος, να υψώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, όπως η ασφάλεια των πολιτών και η υπόθεση της Novartis. Με χθεσινή του δήωση, ο πρόεδρος της ΝΔ εγκάλεσε την κυβέρνηση για την εικόνα βίας και ανομίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Την κατηγόρησε δε ότι «έφτασε στο πρωτοφανές σημείο να διαπραγματεύεται με κατηγορούμενους για τρομοκρατία και εντέλει να κάνει ό,τι της ζητούν. Αυτό συνιστά βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου. Είναι πρόκληση για τους πολίτες που αισθάνονται απροστάτευτοι», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της πολυεθνικής φαρμακευτικής που ξεκίνησε χθες τις εργασίες της, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στα περί «σκευωρίας» εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ζητά να βγουν «όλα στο φως» και η επιτροπή να έχει πλήρεις αρμοδιότητες με την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων. «Είναι σημαντικό να μη σπιλώνονται πολίτικοι που ενόχλησαν την κυβέρνηση. Λέμε στην κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από νομικούς τακτικισμούς και να ασκήσει η Βουλή τα καθήκοντά της», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής.

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/3/18 02:33

    ΑΠΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ.-ΕΙΔΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ.-ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΟΣΗ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.-ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΕΠΑΝΑΛΕΙΨΕΩΣ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *