ροή ειδήσεων

Όλοι λένε «Ι DO» στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προσελκύει νύφες και γαμπρούς από κάθε γωνιά του πλανήτη και μια νέα μορφή ειδικού τουρισμού γεννιέται



Πολλά ζευγάρια Κινέζων ταξιδεύουν στη Σαντορίνη, όχι για να τελέσουν τον γάμο τους, αλλά για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. (Φώτο: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)


Γιατί από όλα τα μέρη του κόσμου διαλέξατε αυτό εδώ για να κάνετε τον γάμο σας;» Απευθύναμε αυτή την ερώτηση σε κάποιους από εκείνους που τώρα πια ξεφυλλίζουν άλμπουμ με γαμήλιες φωτογραφίες βουτηγμένες στο Αιγαίο και στα ηλιοβασιλέματα. Κάποιοι μας διηγήθηκαν καλοκαιρινές αναμνήσεις, άλλοι είπαν ότι ήταν όνειρο ζωής να επισκεφτούν ένα κυκλαδίτικο νησί και μέσω του γάμου το εκπλήρωσαν. Ορισμένοι παραδέχτηκαν ότι τους συνέφερε οικονομικά. Τελευταία τάση είναι η επιστροφή των ομογενών. Αυτούς τους φέρνει πίσω η νοσταλγία. Η Μαρία, ομογενής δεύτερης γενιάς από την Αγγλία, παντρεύεται τον Όσκαρ στη Μακρινίτσα και το χωριό βλέπει για πρώτη φορά... γαμπρό και καλεσμένους με φούστες (κιλτ) να χορεύουν σε έναν γάμο με γκάιντες, από τον οποίο όμως δεν λείπει το γλέντι στην πλατεία, το σπετζοφάι, το τσίπουρο και το τοπικό φολκλόρ.

ΗΛΙΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΞΩΚΛΗΣΙ

«Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί μια μορφή τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος η οποία ανθεί τόσο λόγω μόδας όσο και ως μέρος του τουρισμού εμπειρίας» λέει ο Περικλής Λύτρας, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνιολογίας του Τουρισμού και Τουριστικής Ψυχολογίας. «Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του δεν είναι το θρησκευτικό-τελετουργικό στοιχείο, αλλά το τουριστικό-ταξιδιωτικό, το οποίο ασφαλώς δίνει τα κίνητρα και την αφορμή για γνωριμία με νέους τόπους, πολιτισμούς, παραδόσεις και διαφορετικούς τρόπους ζωής». Οι «πινέζες» στον χάρτη με τους ελκυστικότερους προορισμούς για γάμο στις πέντε ηπείρους μπαίνουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊβάν και στο Νεπάλ, στην Τυνησία και στη Νότια Αφρική, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, στο Λας Βέγκας και στην Καραϊβική. Τα πρωτεία στους γάμους στην Ευρώπη έχουν η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και η Κύπρος.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Τουρισμού από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία που πωλούν οργανωμένα γαμήλια πακέτα σε ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Ανταγωνίστριες θεωρούνται οι χώρες με εξίσου καλό καιρό και όμορφα τοπία, όπως οι Μαλβίδες και οι Σεϋχέλλες. «Κομμάτι από την πίτα του γαμήλιου τουρισμού στη Μεσόγειο διεκδικεί τελευταία και η Τουρκία» τονίζει η Μαρία Ευριπίδη, διευθύνουσα σύμβουλος της κυπριακής διαδικτυακής πλατφόρμας BookYourWeddingDay.com. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τα ζευγάρια να κάνουν κράτηση με ένα κλικ, χωρίς τη χρονοβόρα και συχνά κοστοβόρα διαμεσολάβηση τουριστικού γραφείου, σε συνολικά 300 χώρους εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι το τέλος του 2017, έγιναν 2.200 κρατήσεις στις δύο χώρες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για το 2020.

ΚΙΝΕΖΕΣ ΝΥΦΕΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Σαντορίνη, Κως, Κρήτη, Σκιάθος, Ρόδος και τελευταία και η Χαλκιδική είναι τα πιο ελκυστικά μέρη της Ελλάδας για νύφες και γαμπρούς, με χώρες προέλευσης κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Λίβανο, τη Ρωσία και τον Καναδά. Ανερχόμενη αγορά είναι αυτή των Αράβων, των Λιβανέζων και των Αιγυπτίων, και των Ινδών. Οι τελευταίοι επιλέγουν συνήθως την Κρήτη, αλλά γάμοι με άρωμα Βollywood έχουν γίνει και στην Αθήνα και έχουν αφήσει εποχή – όπως ο τετραήμερος γάμος των εκατομμυριούχων Ινδών τον περασμένο Απρίλιο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Ολοένα αυξανόμενη είναι η αγορά των Ελλήνων ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Υπάρχουν αρκετά αιτήματα και από ομοφυλόφιλους, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Από τα τελευταία trends ξεχωρίζει ο εορτασμός γαμήλιων επετείων με πάρτι 20-30 ατόμων.

«Πάντα είχαμε γάμους ξένων στα ελληνικά νησιά, απλώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει αυξηθεί. Πριν από 25 χρόνια, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και στη Μύκονο δυνατοί πελάτες ήταν οι Αμερικανοί και ακολουθούσαν οι Βρετανοί. Με την κρίση, χτυπήθηκε η αγορά των Αμερικανών», λέει η Στέλλα Χανιώτη. Η μητέρα της, Ευαγγελία, άνοιξε πριν από δύο δεκαετίες ένα από τα πρώτα γραφεία διοργάνωσης γάμων σε ελληνικά νησιά, με έδρα τη Σαντορίνη. «Μας έχουν ζητήσει και έχουμε κάνει γάμο μέχρι και στο ηφαίστειο – αυτό

*Πηγή: Καθημερινή.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *