ροή ειδήσεων

Νότιο Αιγαίο, ένα αναπτυξιακό οικοσύστημα



Στη Ρόδο τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, πραγματοποιείται το 13ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση


Στην τελική ευθεία μπαίνει ο πρώτος κύκλος των περιφερειακών- αναπτυξιακών συνεδρίων με τη διεξαγωγή του 13ου συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Ένα αναπτυξιακό οικοσύστημα». Μετά την Ανατολική Αττική, η συζήτηση για τη διαμόρφωση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στην εποχή μετά τα Μνημόνια φιλοξενείται την ερχόμενη Δευτέρα στη Ρόδο. Επόμενος σταθμός, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύρος, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί από το βήμα του συνεδρίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας 16 Απριλίου με τις ομιλίες του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου και του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Φ. Χατζηδιάκου. Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την καθιερωμένη πια ομιλία του θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στρατηγική που θα οδηγήσει τη χώρα στην αναπτυξιακή και παραγωγική ανάταξη μετά από οκτώ χρόνια επιτήρησης ώστε να είναι απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος οι οποίες συνέβαλαν τα μάλα στη χρεοκοπία. Βάση αυτής της στρατηγικής θα αποτελέσει το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει προκύψει από τη διαδικασία που εγκαινίασε αυτή η κυβέρνηση με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, εργατικών φορέων, των τοπικών κοινωνιών ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης και στράτευσης.

Ηλεκτρονικό παρατηρητήριο

Πώς όμως διαφοροποιείται η σημερινή διαδικασία από τις εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ή τις θολές και γενικόλογες κουβέντες για την ανάπτυξη; Για τη σημερινή κυβέρνηση, βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει νόημα και υλική υπόσταση η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανταπόδοση μέρους αυτής στην κοινωνία. Για να διασφαλιστεί πως οι πολίτες και οι Περιφέρειες δεν θα δουν ξανά το ίδιο έργο με τα «θα» και τις υποσχέσεις να καταρρέουν, στο Μέγαρο Μαξίμου δημιούργησαν το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο για την πρόοδο της υλοποίησης των εξαγγελιών που έχουν αποφασιστεί στα περιφερειακά συνέδρια.

Στην πλατφόρμα «ανεβαίνουν» όλες οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν από το βήμα των συνεδρίων προκειμένου να ελέγχεται εάν προχωρούν ή όχι. Τη δουλειά αυτή εποπτεύει το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη που είναι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με έναν σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε υπουργείο, που εκτελεί και εποπτεύει το αντίστοιχο έργο.

Οι πολιτικές που έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής -509 στο σύνολο- αφορούν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Στα έργα προς υλοποίηση, στις υποδομές, περιλαμβάνονται ακόμη και έργα που θα πάρει χρόνια να γίνουν, για παράδειγμα ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη. Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό επί τοις εκατό), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Στις 13.30 ξεκινούν οι εργασίες με την 1η συνεδρία με θέμα Ψηφιακές Υπηρεσίες, Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, με ομιλητές τους Ν. Παππά, υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Όλ. Γεροβασίλη, υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη. Συντονίζει ο πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Κ. Μπιζάς

Πολιτισμικά Αγαθά και Αθλητικές Υποδομές είναι το θέμα της 2ης παράλληλης συνεδρίας, με ομιλητές την υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, τον υφυπουργό αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, τον υφυπουργό Πολιτισμού Κ. Στρατή και τη γ.γ. του υπουργείου Μ. Βλαζάκη. Συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Μπρίγγος.

Στις 17.30 θα διεξαχθεί η συνεδρία με θέμα την ενεργειακή πολιτική και την περιβαλλοντική προστασία, με ομιλητές τους Γ. Σταθάκη, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό. Συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλεβάρης. Παράλληλα θα διεξαχθεί η συνεδρία με θέμα Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία με ομιλητές τους Α. Ξανθό, υπουργό Υγείας, τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη και τον αναπληρωτή γ.γ. του υπουργείου Υγείας Στ. Βαρδαρό. Συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Σωτρίλλης.

Την Τρίτη 17 Απριλίου στις 10.30 διεξάγεται η συνεδρία με θέμα τον Τουρισμό. Ομιλητές η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός και η γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα. Συντονίζει η αντιπεριφερειάρχης Μαριέττα Παπαβασιλείου.

Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία με θέμα Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Χρηματοδοτικά Μέσα και Δημόσια Περιουσία θα έχει ομιλητές τον αν. υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, τον γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσων Λ. Λαμπριανίδη, τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολή. Συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Μαργαρίτης.

Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση είναι το θέμα της συνεδρίας στις 14.00, με ομιλητές τους Β. Αποστόλου, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ν. Αντώνογλου, γ.γ. υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χ. Κασίμη, γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης.

Η δεύτερη απογευματινή συνεδρία με θέμα Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο θα έχει ομιλητές τους Χρ. Σπίρτζη, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Π. Κουρουμπλή, υπουργό Ναυτιλίας, τον υφυπουργό Ν. Σαντορινιό, τον Δ. Τεμπονέρα, γ.γ. υπουργείου Ναυτιλίας Χρ. Λαμπρίδη, τον γ.γ. Λιμένων Γ. Γιανέλλη, τον γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης.

Στις 18.45 της Τρίτης ξεκινά η κεντρική εκδήλωση με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, με ομιλίες του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης Γ. Μαραγκό, του δημάρχου Ρόδου Φ. Χατζηδιάκου, του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου και την καταληκτική ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *