ροή ειδήσεων

Μεγάλο ερωτηματικό και φέτος οι Ρώσοι τουρίστες



Μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν και φέτος οι Ρώσοι τουρίστες. Αν και παράγοντες από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο (κοντά στο 20%) στις προκρατήσεις από τη ρωσική αγορά το πρώτο δίμηνο, η εικόνα που έρχεται από τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι διαφορετική.



Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η μείωση στις θέσεις που έχουν "κρατήσει” για τη φετινή τουριστική περίοδο οι αεροπορικές για τους Ρώσους τουρίστες φτάνει το 12% (-160 χιλ. θέσεις). Ειδικότερα, από 1.317.296

θέσεις που είχαν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, φέτος για την ίδια περίοδο οι θέσεις ανέρχονταν σε 1.157.368.

Η υποτίμηση του Ρουβλιού έναντι του Ευρώ, αλλά και η άνοδος της Τουρκίας που διατηρεί χαμηλά τις τιμές των πακέτων και παραμένει δημοφιλής προορισμός για τη ρωσική αγορά, θεωρούνται οι δύο βασικές αιτίες της πτώσης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σε πρόσφατες της δηλώσεις στο πρακτορείο Sputnik ανέφερε πως ο αριθμός των προκρατήσεων στη Ρωσία για τουριστικά πακέτα με προορισμό την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, παρά την επιστροφή της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη ρωσική αγορά, δηλώνοντας ικανοποιημένη αν σημειωθεί αύξηση 10% φέτος.

Για αύξηση στην κίνηση από τη Ρωσία μιλά και ο όμιλος Μουζενίδη, ο οποίος διακινεί στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό των Ρώσων τουριστών. Όπως εκτίμησαν στελέχη του ομίλου σε πρόσφατη εκδήλωση για τον αερομεταφορέα του ομίλου, Ellinair, για το 2018 η επιβατική κίνηση θα σημειώσει άνοδο 34%, σε σύγκριση με το 2017, φθάνοντας το ένα εκατ. επιβάτες και ότι οι πληρότητες θα προσεγγίσουν το 80%. Το 2017 είχε σημειωθεί αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 40% έναντι του 2016.

Στελέχη πάντως του τουριστικού χώρου που παρακολουθούν από κοντά τη ρωσική αγορά εξηγούν πως ακόμη είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την ζήτηση. Η εικόνα προβλέπεται να ξεκαθαρίσει γύρω στα τέλη Απριλίου και σίγουρα το Μάιο, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες προχωρούν σε μεγάλο βαθμό σε last minute κρατήσεις. Προορισμοί με σημαντικά μερίδια στη ρωσική αγορά, όπως η Χαλκιδική, η Κως, η Κρήτη και η Ρόδος κάνουν λόγο για μια καλή εικόνα στις κρατήσεις, θα περιμένουν όμως το επόμενο μήνα για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη φετινή κίνηση.

Το 2013 οι Ρώσοι τουρίστες κατέκτησαν στην πέμπτη θέση στις αφίξεις διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Εκείνη τη χρονιά, την Ελλάδα επισκέφτηκαν περίπου 1,3 εκατ. επισκέπτες από τη Ρωσία (από 900 χιλ. το 2012), δαπανώντας αντίστοιχα περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ.

Και ενώ οι προοπτικές για ραγδαία άνοδο της κίνησης από τη Ρωσία ήταν θετικές, η υποτίμηση Ρουβλιού, αλλά και το μπαράζ λουκέτων σε τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας (μεταξύ των οποίων το μεγάλο ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Labirint) ανέκοψε απότομα την ζήτηση.

Τη χρονιά που πέρασε οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατέγραψαν μείωση 3,6%, φτάνοντας τα 418 εκατ. ευρώ μόλις. Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 589 χιλ. ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *