ροή ειδήσεων

Το ύπουλο παιχνίδι του Ερντογάν: Τείνει χείρα φίλιας και στάζει… μέλι για την Ελλάδα!



Μια εξαιρετικά σπάνια και ύποπτη επίθεση… φιλίας προς την Ελλάδα, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεννώντας σοβαρές υποψίες για την αγνότητα των προθέσεών του, αφού φαίνεται να κάνει μία ακόμη ύπουλη κίνηση τακτικής στη σκακιέρα των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.


Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV, ο «Σουλτάνος» φόρεσε το προσωπείο του… ειρηνιστή δηλώνοντας ευθαρσώς «τώρα θέλουμε ειρήνη, η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως δεν θέλει άλλες εντάσεις με τη χώρα μας!


Ο Ερντογάν, δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Προκόπη Παυλόπουλο, υποστηρίζοντας πως «ο νεαρός και δυναμικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα. Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα πρόεδρο».

Παρ΄ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην ένταση στο Αιγαίο, ισχυριζόμενος για μία ακόμη φορά ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς»,

«Οι κομάντος μας κατέβασαν τη σημαία τους. Δεν θέλουμε τα νερά να θερμαίνονται στο Αιγαίο. Κι αυτό προσπαθούμε», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν και θυμήθηκε τον παλιό καλό του εαυτό...
Σαφής προειδοποίηση σε ΗΠΑ

Ο «Σουλτάνος» δεν ήταν πάντως το ίδιο… φιλικός με τις ΗΠΑ αφού στην ίδια συνέντευξη προειδοποίησε πως: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσέχουν τις δικές τους ενέργειες, αν θέλουν τον επαναπατρισμό ενός Αμερικανού πάστορα ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές και κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του 2016».

Ο Άντριου Μπράνσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται ότι βοήθησε την οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών, ωστόσο ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Ο Ερντογάν έχει συνδέσει την τύχη του Μπράνσον με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που θεωρείται από την Άγκυρα «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν καλέσει στον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Μπράνσον.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του επιτέθηκε και στην Αυστρία, μετά την ανακοίνωση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι δεν θα επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.


«Τα μέτρα που λαμβάνει η Αυστρία θα στραφούν εναντίον της. Η μάχη που δίνει Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστεί» είπε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα στην τουρκική δημοκρατία «θα πληρώσουν το τίμημα».

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει προετοιμαστεί μια συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με «10-11.000 ανθρώπους στο εξωτερικό», χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Εκτός από την Αυστρία, και η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών.
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να παραταθεί ακόμη και για 10η φορά»

Από εκεί και πέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία μπορεί να παραταθεί ακόμη και για 10η φορά, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.

«Θα εξακολουθήσουμε να την παρατείνουμε για την ειρήνη στη χώρα μας, για όγδοη, για ένατη, για δέκατη φορά, αν χρειαστεί», είπε σε μια συνεδρίαση του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (Deik) στην Κωνσταντινούπολη.

Την Τετάρτη, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε, για έβδομη φορά, παράταση τριών μηνών στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται μόνο στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας και είπε ότι θα έπρεπε να την καλωσορίζουν καθώς διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων καθώς αποτρέπει τις απεργίες. «Μας αναστατώνει όταν οι επιχειρηματίες μας λένε ότι θα πρέπει να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέκρινε τον Ερντογάν για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες τους οποίους στηρίζει έχουν χάσει «εκατοντάδες» μαχητές αφότου ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη βορειοδυτική Συρία, πριν από τρεις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) ξεκίνησαν την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» τον Ιανουάριο και μέχρι στιγμής έχουν εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή του Αφρίν.

«Εκτός από τους 56 μάρτυρές μας, ο FSA είχε εκατοντάδες μάρτυρες», κατέληξε ο Ερντογάν.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *