ροή ειδήσεων

Ανείπωτη θλίψη στο τελευταίο «αντίο» στον Στέλιο Σκλαβενίτη



Με λόγια αγάπης αποχαιρέτησαν τον εκλιπόντα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Σκλαβενίτης - Βουβός πόνος από χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για το τελευταίο αντίο στον 52χρονο πατέρα τεσσάρων παιδιών που έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή χτυπημένος ύπουλα από τον ιό της γρίπης
Δεν είναι το πλήθος του κόσμου που πήγαν στον Πειραιά για να πουν αντίο στον Στέλιο Σκλαβενίτη. Δεν είναι ούτε οι «επώνυμοι».

Είναι ο βουβός πόνος της οικογένειάς του. Των τεσσάρων παιδιών που αφήνει, της συζύγου, της αδελφής του Μαρίας και του αδελφού του Γεράσιμου. Είναι οι φωνές των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», μιας εταιρείας διαφορετικής από τις περισσότερες αλυσίδες λιανεμπορίου, όπου η βασική επιδίωξη δεν είναι το κέρδος αλλά η κοινωνική προσφορά. Και ο αντικειμενικός σκοπός του Στέλιου, της Μαρίας και του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, των τριών παιδιών που «έτρεχαν» την οικογενειακή επιχείρηση που κατέστη συνώνυμο αυτού που τα τελευταία χρόνια μάθαμε να αποκαλούμε «success story» ήταν η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Κι αυτό, που για κάποιον που δεν γνωρίζει μπορεί να μοιάζει με δημοσιογραφική υπερβολή, μπορούν να βεβαιώσουν εκατομμύρια πελάτες της εταιρείας. Μπορούν να το πιστοποιήσουν με όλη τη δύναμη της καρδιάς τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και η καθημερινότητα μιας επιχείρησης που λειτουργεί καθημερινά με κριτήρια και standards που οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο από τις εταιρικές παρουσιάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια εταιρεία που θέλει να καταστεί πρότυπο και ηγέτιδα δύναμη.

Σήμερα, είναι μια μαύρη ημέρα για την εταιρεία «Σκλαβενίτης», το ελληνικό λιανεμπόριο, την ελληνική επιχειρηματική τάξη. Ακόμη και οι θεωρούμενοι σαν ανταγωνιστές του «Σκλαβενίτη» επέλεξαν να αποτίσουν όρο τιμής στον Στέλιο Σκλαβενίτη, δείχνοντας τον σεβασμό τους σε έναν άνθρωπο που βοήθησε στη βελτίωση του ελληνικού λιανεμπορίου με γνώμονα μοναδικό την εξυπηρέτηση του πελάτη. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα της κηδείας του 52χρονου Στέλιου Σκλαβενίτη έκλεισαν και τα καταστήματα της αλυσίδας «My Market».

Τι να σκέφτονται όμως οι άνθρωποι που είχαν την τύχη να βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον Στέλιο Σκλαβενίτη; Η θλίψη, άφατη, είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ξέρουν ότι ο δικός τους Στέλιος έφυγε για πάντα. Και τα λόγια που με πόνο ψυχής βγαίνουν από το στόμα των ανθρώπων που συνεργάζονταν κάθε μέρα με τα αδέλφια Σκλαβενίτη κάνουν εμάς, τους πολλούς που δεν γνωρίσαμε προσωπικά τον εκλιπόντα, να αισθανόμαστε λύπη για τον χαμό του και τον απέραντο πόνο της οικογένειάς του.

«Αποτελούσε ηθικό παράδειγμα για την κοινωνία. Καλός οικογενειάρχης, απλός, χαμογελαστός. Ο Στέλιος ήταν άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Καθε μέρα μαζί του ξεχωριστή. Δεν γκρίνιαζε ποτέ. Κοντά του έμαθα να βλέπω τα πράγματα στη ζωή θετικά κι ότι όλα τα προβλήματα να έχουν τη λύση τους. Καλοσύνη, ευγένεια, δικαιοσύνη. Πάνω από όλα έβαζε την οικογένειά του. Ένιωθα μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τους εργαζόμενους. Ήθελε να είμαστε πρότυπο για τους άλλους. Καλό παράδεισο, αγαπημένε μας» είπε η Ευγενία Τζωρτζάτου, διευθύντρια του γραφείου του Στέλιου Σκλαβενίτη.


«Ο κ. Στέλιος αγαπούσε όλη την Ελλάδα. Σήμερα δεν αποχαιρετούμε τον εργοδότη μας αλλά έναν σπουδαίο άνθρωπο που μου πρόσφερε πολλά σε εμένα και την οικογενειά μου. Ο Θεός να σε έχει κοντά του» είπε ο Νίκος Λαβίδας, γενικός εμπορικός διευθυντής της «Σκλαβενίτης» κομπιάζοντας.

Τα μέλη της οικογένειας του Στέλιου Σκλαβενίτη δεν μπόρεσαν να μιλήσουν. Με το άγγελμα του θανάτου ποτέ δεν μπορείς να συμφιλιωθείς. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζεις την ποιότητα του ανθρώπου σου που έφυγε. Ιδίως ότα ακούς από τους άλλους, όλους εκείνους που είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν, να τον περιγράφουν και να μιλούν για εκείνον λες και σκιαγραφούν το πρότυπο του καλού καγαθού ανθρώπου.


Χιλιάδες άνθρωποι στο τελευταίο κατευόδιο του Στέλιου Σκλαβενίτη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά που τελείται η εξόδιος ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και υπάλληλοι του ομίλου βρίσκονται για το τελευταίο αντίο στον επιχειρηματία, που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 52 ετών.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της τελετής και συγκεκριμένα από τις 15:00 έως τις 17:00 θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα, οι μονάδες και τα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης και της αλυσίδας Cash and Carry The Mart. Παράλληλα σε ψήφίσμα του τα Δ.Σ. των δύο εταιρείων μεταξύ των άλλων αποφάσισαν «ότι κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλα τα καταστήματα να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία της εταιρείας και να μην αναπαράγεται μουσική ή να πραγματοποιούνται ανακοινώσεις για προσφορές και τυχόν εκδηλώσεις». Επίσης ανακοινώθηκαν και δωρεές σε ιδρύματα στη μνήμη του Στέλιου Σκλαβενίτη.



Ο επιχειρηματίας προσβλήθηκε από γρίπη την περασμένη εβδομάδα, όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και το Σάββατο το βράδυ κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο νοσοκομείο. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το πρωί της Κυριακής, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και σήκωσαν το βάρος της εξαγοράς και συγχώνευσης με τον «Μαρινόπουλο», μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στο χώρο. Μετά από αυτήν ο όμιλος Σκλαβενίτη αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, αρχικά ως Χονδρέμπορος. Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας. Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό και πολιτικό και κυρίως στους εργαζόμενους της επιχείρησης, ο αδόκητος χαμός του Στέλιου Σκλαβενίτη σε ηλικία μόλις 52 ετών. Άνθρωπος με χαμηλό προφίλ και υπόδειγμα επιχειρηματία που κατάφερε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση, ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας από τους από τους καλύτερους εργοδότες της χώρας, με πλούσιο κοινωνικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ενώ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα του λιανεμπορίου.

Φημιζόταν για τις οικογενειακές σχέσεις που είχε αναπτύξει η επιχείρηση με τους εργαζομένους της, ενώ μέσα στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών ούτε και μαζικές απολύσεις, ενώ είχε επιλέξει τα καταστήματά της να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.

Το 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls, η επιχείρηση Σκλαβενίτης αποφάσισε να πληρώσει με μετρητά τους εργαζομένους ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές των τραπεζών.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και απλός κόσμος αρνήθηκαν να δεχθούν αρχικώς την τραγική είδηση, κάνοντας λόγο για ένα (κακόγουστο) πρωταπριλιάτικο αστείο. Το οποίο, δυστυχώς, δεν ήταν τέτοιο.

Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, αδερφός του αδικοχαμένου Στέλιου




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης




Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής



Ο Βασίλης Λεβέντης




Ο Παναγιώτης Φασούλας



Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος



Ο Βύρων Πολύδωρας



Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης




Μια οικογένεια με τους εργαζόμενους

Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις... οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.




Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *