επικαιρότητα

Τα «αναπτυξιακά» σχέδια για εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες

Ανακοίνωση για το περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης, που θα γίνει στη Ρόδο, 16 και 17 ΑπρίληΗ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στη Ρόδο σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας για τους ξενοδόχους, αλλά χειρότερες αμοιβές και συνθήκες δουλειάς για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 16 και 17 Απρίλη αντίστοιχα, προγραμματίζεται να γίνει στη Ρόδο το 13ο περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, στο οποίο τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα που στήνουν κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση στο νησί, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση (οι υπότιτλοι δικοί μας).


***

Στις 16 και 17 Απρίλη, ο κυβερνητικός «Θίασος» με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα έρχεται και στο Νότιο Αιγαίο. Θα επιχειρήσουν να πείσουν τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις των νησιών ότι δήθεν τα μνημόνια τελειώνουν, ότι θα φέρουν μια ανάπτυξη που θα είναι «δίκαιη» και από την οποία θα ωφεληθούν όλοι!

Ακόμα, θα ισχυριστούν ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξασφαλίζει την προστασία της χώρας!

Ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν τη στήριξη ή την ανοχή στην πολιτική τους που ισοπεδώνει τα λαϊκά δικαιώματα και εκθέτει τη χώρα σε μεγάλους κίνδυνους, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Με αυτούς τους στόχους συμφωνούν και τα άλλα αστικά κόμματα. Γι' αυτό οι εκπρόσωποί τους στην Περιφέρεια, στις δημοτικές αρχές και σε άλλους φορείς συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο.

Η αλήθεια είναι ότι δίκαιη ανάπτυξη για το λαό στον καπιταλισμό δεν γίνεται να υπάρχει. Τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων θα συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν και να τα κλιμακώνουν, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εκθέτει τη χώρα στον κίνδυνο εμπλοκής σε ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς οι συγκρούσεις στη Συρία μαίνονται και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μας γίνονται όλο και πιο σφοδροί για το πώς θα μοιράσουν τις ζώνες επιρροής, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους δρόμους των εμπορευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών δυναμώνει και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Να σημάνει συναγερμός!

Τώρα που εξελίσσονται οι πολεμικές προετοιμασίες για νέο χτύπημα στη Συρία, απ' τη μεριά των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας κ.ά., πρέπει να σημάνει συναγερμός για το λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμμετέχει στην προετοιμασία του νέου εγκλήματος. Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις ξένες βάσεις στην Ελλάδα και συμμετέχει σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις που συνιστούν «πρόβα πολέμου».

Καμία συμμετοχή και διευκόλυνση στη νέα πολεμική εξόρμηση. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη γίνει η Σύρος πολεμικό ορμητήριο.
Τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Οι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, της «Fraport» έχουν κάθε λόγο να υποδεχτούν τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης με ενθουσιασμό.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές δυνάμεις των νησιών πρέπει να σταθούν απέναντί τους. Η ίδια η ζωή τους αποδεικνύει τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη:
Ο τουρισμός και μέσα στα χρόνια της κρίσης είχε μεγάλη άνοδο. Τα έσοδα των μεγαλοξενοδόχων του Νοτίου Αιγαίου από 1,3 δισ. που ήταν το 2011, το 2017 τριπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν το απίστευτο ποσό των 3,64 δισ.! Ομως οι εργαζόμενοι σε Τουρισμό - Επισιτισμό πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είχαν μείωση σε μισθούς και επιδόματα, εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, συντριβή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αβεβαιότητα για το αν και πότε θα πάρουν το μειωμένο επίδομα στο τέλος της σεζόν.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι των νησιών δοκιμάζονται σκληρά από τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια, από το φούντωμα της ακρίβειας με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ.
Οι οικογένειες με άνεργους και χρέη είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας.
Με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε το κόστος και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, ενώ οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια δουλεύουν με μισθούς 500 ευρώ, χωρίς ωράρια, χωρίς Συλλογική Σύμβαση.
Τα εισιτήρια των πλοίων παραμένουν πανάκριβα, ενώ υπάρχουν νησιά που δεν έχουν για μέρες σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα ή τα υπόλοιπα νησιά.
Για όλους τους νησιώτες και κύρια των μικρών νησιών παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα της κάλυψης των βασικών αναγκών στην Υγεία. Τα Κέντρα Υγείας ή δεν λειτουργούν ή όπου λειτουργούν είναι υποστελεχωμένα από γιατρούς και προσωπικό.
Ο λαός να βαδίσει άλλο δρόμο

Το ΚΚΕ καλεί τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις των νησιών να απαντήσουν δυναμώνοντας την πάλη τους για:
Την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ. Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει.
Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά.
Την προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο, να σταματήσουν οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες Υγείας και να καλύπτουν τον πληθυσμό των νησιών όλο το 24ώρο και όλο το χρόνο με δυνατότητα άμεσης αερομεταφοράς σε κεντρικά νοσοκομεία.
Να διεκδικήσουμε φτηνές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονες συγκοινωνίες για τον πληθυσμό των νησιών.

Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.

Γιατί σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που να μη συνδέεται με το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Ο σοσιαλισμός είναι η διέξοδος για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο με την εργατική εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ανοίγει ο δρόμος, η οικονομία και η παραγωγή να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

rizospastis

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ναι καλησπέρα, μπορώ να πω το παράπονο μου?!!
Δεν υπάρχει ένας 24ωρος κλειδαρας δλδ έλεος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά