ροή ειδήσεων

Πόλεμος βίγκαν - κρεατοφάγων για το πασχαλινό τραπέζι



Μαγειρίτσα με αγκινάρες και μανιτάρια, κεμπάμπ από ρεβίθια και πλιγούρι, τσιζκέικ με τυρί φυτικό τύπου μασκαρπόνε και φράουλες, τσουρέκι χωρίς αυγά, γάλα και βούτυρο αλλά με γάλα καρύδας, πασχαλινά κουλουράκια με πουρέ μήλου αντί για αυγά, κοντοσούβλι με πλευρώτους, πιπεριές και μπαχαρικά. Στην πραγματικότητα, οι χορτοφάγοι ή vegan φίλοι μας έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν το Πάσχα εξίσου νόστιμα με τους κρεατοφάγους, οπότε προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός; Γιατί δεν τρώει ο καθένας αυτό που τον ικανοποιεί και είναι συμβατό με τις ιδέες του αντί να προσπαθεί να μεταπείσει τον διπλανό του για τις δικές του επιλογές;

Μα διότι το Πάσχα το ελληνικό, το παραδοσιακό, τον θέλει τον καβγά του. Αν δεν μας κάτσει το –όποιο– φαγητό στον λαιμό, δεν το ευχαριστιόμαστε. Οι δύο πλευρές έχουν δείξει τα δόντια τους πολύ προτού ξεμυτίσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Εκεί που ανυποψίαστος αρμενίζεις στο Facebook, να τα βίντεο με ζώα που σφαδάζουν σε σφαγεία: «Αν δεν μπορείς να το βλέπεις να παράγεται, δεν θα έπρεπε να το τρως» είναι ο γενικός κανόνας (τους). «Οσοι τρώνε κρέας είναι συνένοχοι εγκλήματος μαζί με τους κτηνοτρόφους και τους ιδιοκτήτες –και εργαζομένους– των σφαγείων» διαβάζεις παρακάτω. Οι πιο προσηνείς vegans αυτές τις ημέρες ανεβάζουν απλώς φωτογραφίες από αθώα αρνάκια. «Ποιος πολιτισμένος άνθρωπος τρώει ζώα;» είναι η ερώτηση.

Οι κρεατοφάγοι, από την άλλη, επιμένουν να μπαίνουν στις χορτοφαγικές σελίδες για να φιτιλιάζουν τη συζήτηση, που ειδικά φέτος είχε και αφορμές από την ειδησεογραφία: η 39χρονη οπλοφόρος που επιτέθηκε στα γραφεία του YouTube ήταν φανατική vegan και ακτιβίστρια κατά της κακοποίησης των ζώων που είχε αγανακτήσει με την «εφαρμογή διακρίσεων και φιλτραρίσματος» των βίντεο της πλατφόρμας, ενώ «βάρβαρο έθιμο» χαρακτήρισε ο Μίκης Θεοδωράκης το σούβλισμα του αρνιού σε μήνυμά του ενόψει του Πάσχα. Πρόσφατα ήταν και τα χτυπήματα των vegan αντισπισιστών σε κρεοπωλεία της Αθήνας και των περιχώρων. «Το χοιρινό κρέας συνδέεται με καρκίνο στο ήπαρ!» φωνάζουν οι μισοί, δημοσιεύοντας τα ευρήματα αμφιλεγόμενων ερευνών. «Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο υγιείς από τους κρεατοφάγους» γράφουν οι άλλοι, επικαλούμενοι κι αυτοί αποσπασματικά στοιχεία. «Σταματήστε πασχαλιάτικα» θέλουμε να βροντοφωνάξουμε οι υπόλοιποι.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα γλιτώσουμε την κουβέντα στο πασχαλινό τραπέζι. Κυκλοφορεί ευρέως το τελευταίο διάστημα κείμενο με τίτλο «Πώς θα βοηθήσουμε τους γύρω μας να γίνουν βίγκαν». Σε αυτό αναφέρεται ότι συχνά πολλοί βίγκαν προσπαθούν να «βιγκανοποιήσουν» κοντινούς φίλους, συγγενείς ή και συντρόφους τους, αλλά απογοητεύονται διότι δεν τα καταφέρνουν. Στο κείμενο ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι οι βίγκαν χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πείθω», «μετατρέπω», «καθοδηγώ», με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν μηχανισμούς άμυνας στους γύρω τους. «Οσο πιο κομψό και φιλικό είναι το λεξιλόγιό μας τόσο πιο προσιτή θα είναι και η λέξη “βίγκαν” στα αυτιά των άλλων», προτείνει. Τον νου μας λοιπόν.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *