ροή ειδήσεων

Πανάκριβα ελληνικά F-16 εναντίον drones – Το πλεονέκτημα της Άγκυρας στις αερομαχίες της «νέας εποχής»

Μια καινούργια πραγματικότητα διαμορφώνεται στο Αιγαίο



Η συντριβή του Mirage 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου κόστισε στην Πολεμική Αεροπορία τη ζωή του σμηναγού (Ι) Γιώργου Μπαλταδώρου.

Επρόκειτο για ένα πολύ έμπειρο πιλότο με 2.500 ώρες πτήσης, ενώ η απώλεια του μαχητικού ισοδυναμεί με απώλεια 25 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Το τραγικό περιστατικό που βύθισε στο πένθος την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθε μόλις έξι μέρες μετά την σημαδιακή δοκιμή του ANKA-B, μη επανδρωμένου ιπτάμενου οχήματος της γείτονος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» μετά την προσγείωση των F-16 και του UAV (ANKA-B) οι δύο πλευρές μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο «χαμένος» ήταν η ελληνική πλευρά.

Η Τουρκία με ένα σημαντικά φθηνότερο μέσο πετύχαινε το στόχο της ενώ η Ελλάδα για τον ίδιο ακριβώς σκοπό αναγκαζόταν να κινητοποιήσει πολλαπλάσιους πόρους.

Η «ψαλίδα» του κόστους περιγράφεται ως εξής. Τα 40 Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα οχήματα θα κοστίσουν στην Τουρκία 250 εκατ. δολάρια (αφορά το σύνολο της επένδυσης για την ανάπτυξη τους). Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει ως κύριο κορμό του στόλου της F-16 και Mirage 2000 με κόστος 20-30 εκατ. έκαστο χωρίς να υπολογίζονται αναβαθμίσεις και οπλικά συστήματα.

Επίσης, με τα drone δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ακόμα, η πτήση ενός μαχητικού είναι εξαιρετικά ακριβή υπόθεση. Το κόστος πτήσης ανά ώρα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 10.500 ευρώ ανά ώρα!

Προβληματισμός, δημιουργείται και από το λεγόμενο «τεχνολογικό χάσμα». Ουσιαστικά, το βασικό ερώτημα που προκύπτει για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι αν οι ΗΠΑ θα «προικίσει» την Π.Α. με μερικά UAV αλλά αν η εθνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράγει τεχνολογία. Αν δηλαδή η χώρα μας θα μπορέσει να παράξει το δικό της drone.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/4/18 11:32

    Τα δικα μας drones ειναι ηδη ετοιμα,με τεχνολογια του ΑΠΘ που τα σπαει.Το θεμα ειναι οτι μαλλον θα μπλοκαριστουν απο τους ανθελληνες που μας κυβερνουν και προσπαθουν με ολες τους τις δυναμεις να μας εξαφανισουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/4/18 14:50

    Τα drones και ειδικα αυτά χωρίς διακριτικά (κατασκοπεία) όπως των μογγόλων πρέπει να καταρίπτονται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *