ροή ειδήσεων

Αστυπάλαια: Όταν η φωνή των ζώων συνάντησε εθελοντές κτηνίατρους

Video: Αστυπάλαια: Όταν η φωνή των ζώων συνάντησε εθελοντές κτηνίατρους




Ταξιδεύοντας στην Αστυπάλαια θα διαπιστώσεις πως -όπως σε όλα τα Δωδεκάνησα- το νησί ανήκει στις… γάτες του. Θα τις δεις να λιάζονται στα γραφικά στενά, να σε ακολουθούν όσο περιηγείσαι, να στήνονται για μία φωτογραφία, να ζητούν ένα σου χάδι, να εκλιπαρούν για έναν θαλασσινό μεζέ. 



Κάπως έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για τη σύσταση ενός Φιλοζωικού Σωματείου, όταν πήρε σάρκα και οστά στο τέλος του 2013, με την επωνυμία «Η Φωνή των Ζώων». Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 130 μέλη, σε ένα νησί που αγγίζει τους 1.400 μόνιμους κατοίκους.

Όμως, δεν ήταν μόνο η πληθώρα των αδέσποτων γατιών, που δημιούργησε την ανάγκη για τη σύσταση του εν λόγω Σωματείου. Ο νέος νόμος «για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό» όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει -μεταξύ άλλων και- τις υποχρεώσεις των Δήμων για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και τη δυνατότητα να συνεπικουρούνται στο έργο τους αυτό από Φιλοζωικά Σωματεία που τυχόν, υπάρχουν στα όριά τους.

Το CNN Greece βρέθηκε στην Αστυπάλαια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να δει από κοντά την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) να συνδράμει στο έργο του Φιλοζωικού Σωματείου «Η Φωνή των Ζώων», προχωρώντας στη στείρωση 85 γάτων, ενώ περιέθαλψαν ακόμη πέντε οικόσιτα σκυλιά, αλλά και οκτώ από τα σκυλιά που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του νησιού.

Σύμφωνα με την κυρία Έπη Μίχη, κτηνίατρο και μέλος της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, «η ΕΔΚΕ ιδρύθηκε το 2013 από πτυχιούχους Έλληνες κτηνιάτρους και αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 550 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας σε όλα τα αδέσποτα ζώα, σε περιοχές που δεν υπάρχει δυνατότητα κτηνιατρικής μέριμνας» σημειώνει η κυρία Μίχη.

Να σημειωθεί πως αποστολή της ΕΔΚΕ βρέθηκε για πρώτη φορά στο νησί της Αστυπάλαιας, ενώ παρόμοιες δράσεις έχουν πραγματοποιήσει οι εθελοντές κτηνίατροι σε διάφορα μέρη και νησιά της Ελλάδα, όπως τη Σκόπελο, την Άνδρο, την Κάσο, την Ιεράπετρα, ενώ στο σύνολο οι αποστολές έχουν ξεπεράσει τις 500. Επιπλέον, από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν στειρωθεί πάνω από 3.000 ζώα, έχουν σημανθεί, καταγραφεί, αποπαρασιτωθεί και εμβολιαστεί κατά της λύσσας, αριθμός πολύ σημαντικός και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Από την Αθήνα στην Αστυπάλαια βρέθηκε και η κυρία Εριέτα Καραπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος ψυχολογίας και συμπεριφοράς του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου, για να συνδράμει εθελοντικά την ομάδα των κτηνιάτρων που δεν δίστασαν να μεταβούν στην Αστυπάλαια για να εκπληρώσουν μια πράξη πλούσια σε φιλοζωικά αισθήματα.

Η δημοτική σύμβουλος κυρία Πόπη Κολυδάκη, κρατώντας γερά και με επιτυχία τα ηνία του Φιλοζωικού Σωματείου «Η Φωνή των Ζώων» από τη θέση της πρόεδρου, σημείωσε πως από το 2013 και μέχρι σήμερα έχουν στειρωθεί πάνω από 1.000 αδέσποτες γάτες και 15 αδέσποτα σκυλιά, την ίδια στιγμή που έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και εμβολιάζονται. Επιπλέον, έχουν υιοθετηθεί τουλάχιστον 18 αδέσποτα σκυλιά.


Εθελόντριες ανάμεσα στα κλουβιά με τις γάτες που θα τοποθετηθούν εκ νέου στο μέρος από όπου τις συνέλλεξαν
Άμεση η ανάγκη για ίδρυση Κτηνιατρείου

Το Φιλοζωικό Σωματείο στο σύντομο χρόνο της ζωής του έχει ήδη επιδείξει σημαντική δράση σε συνεργασία με το Δήμο Αστυπάλαιας, την Animal Action και -φέτος για πρώτη φορά- την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ), καθώς φροντίζει ώστε να επισκέπτονται δύο φορές το χρόνο κτηνίατροι το νησί, προκειμένου να γίνονται στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα -έτσι ώστε να ελέγχεται ο πληθυσμός τους- αλλά και για να υπάρχει ιατρική περίθαλψη και φροντίδα στα ζώα αυτά (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, στειρώσεις, εξετάσεις αίματος).

Επίσης οι εθελοντές του Σωματείου σε συνεργασία και με τους εθελοντές του ΣΕΠΠΑ, παρείχαν εργασία στο Δήμο Αστυπάλαιας για την κατασκευή Καταφυγίου για τα Αδέσποτα Ζώα στο χώρο του Φράγματος, στο Λιβάδι. Σήμερα φιλοξενούνται στο χώρο αυτό εννέα εγκαταλελειμμένα και αδέσποτα σκυλιά τα οποία φροντίζονται από εθελοντές/μέλη του Σωματείου (και αναζητούν φιλόζωους για υιοθεσία).

Ωστόσο, στους στόχους του Σωματείου είναι η ίδρυση Κτηνιατρείου, έτσι ώστε η περίθαλψη και η ιατρική φροντίδα των ζώων της Αστυπάλαιας να είναι διαρκής και άμεση. Περαιτέρω, το Σωματείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε δράσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της φιλοζωίας και των φιλοζωικών αισθημάτων οι οποίες αποτελούν βασικές συνιστώσες του πολιτιστικού επιπέδου και της πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε τόπου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η «Η Φωνή των Ζώων» δεν λαμβάνει οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση, ενώ οι δράσεις χρηματοδοτούνται -κυρίως- από το Δήμο Αστυπάλαιας και από ίδιους πόρους του σωματείου που προέρχονται από τις ετήσιες εισφορές των μελών του και από δωρεές φιλόζωων.

Όποιος επιθυμεί να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: animalsvoiceasty@gmail.com.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *