ροή ειδήσεων

«Θεσσαλονικιός» κατά Ερντογάν: Εγώ διαβάζω βιβλία, εκείνος μόνο περιλήψεις



O ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές, ο «Θεσσαλονικιός» Μουχαρέμ Ιντζέ εξαπολύει μία ακόμη σφοδρή επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν επισκεφθεί τη Θράκη και μιλήσει σε μειονοτικό ακροατήριο στην Κομοτηνή.


«Δεν έχουμε κανένα κοινό στοιχείο με τον Ερντογάν», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, την παραμονή της επίσκεψής του στη Θράκη, ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP.


Ο Ιντζέ θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου,, ενώ τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και ζητά πολιτική αλλαγή στη χώρα του.



Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Ερντογάν μέχρι και μήνυση κατέθεσε χθες εναντίον του.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το CHP δεν επέλεξε τυχαία τον μαχητικό ομιλητή Μουχαρέμ Ιντζέ ως αντίπαλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Σε αντίθεση με το σχεδόν πάντα μειλίχιο πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, ο καθηγητής φυσικής Μουχαρέμ Ιντζέ ξέρει πώς να ανεβάσει τους τόνους συμπαρασύροντας το ακροατήριό του ακόμα και με λαϊκιστικές κορώνες. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ομοιότητες με τον πρόεδρο Ερντογάν στις προεκλογικές του εμφανίσεις.

Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW, ο σημαντικότερος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν αρνείται ωστόσο κάθε ομοιότητα με τον Τούρκο πρόεδρο: «Εγώ διαβάζω βιβλία, εκείνος μόνο περιλήψεις. Έχω πάρει πτυχίο, πιστεύω στη δημοκρατία, επιθυμώ μια ελεύθερη Τουρκία και πιστεύω στη επιστήμη. Τι κοινό μπορεί να έχουμε; Αν όμως μου επιτεθεί κάποιος απαντώ στην ίδια γλώσσα. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό κοινό που έχω με τον Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος θα μιλήσει αύριο, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, στην Κομοτηνή ενώπιον της μουσουλμανικής μειονότητας, εμφανίζεται βέβαιος για την επιτυχία του στις προεδρικές εκλογές και ισχυρίζεται ότι δεν λέει προεκλογικά ψέματα. Αναφερόμενος στο κουρδικό ζήτημα υπόσχεται ότι θα επιλυθεί, πάντα όμως μέσα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο: «Θα τα καταφέρουμε, πιστεύω στην δύναμη της αλλαγής», δηλώνει με αισιοδοξία.

«Δεν θα είναι πλέον η εξουσία ενός ανδρός»

Στη συνέντευξη ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζει σε λίγες λέξεις τις βασικές του αρχές: «Ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη». Σε ερώτηση, δε, για το πώς οραματίζεται τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ο Μουχαρέμ Ιντζέ απαντά: «Σε ποια κατεύθυνση να κινηθούμε; Μα προς την ΕΕ. Με ποιο τρόπο; Με δημοκρατία και ατομική ελευθερία. Δεν θα είναι πλέον η εξουσία ενός ανδρός και εκείνων που τον βοηθούν, αλλά ένας ισχυρός επικεφαλής με μια ικανή ομάδα συνεργατών».

Ως προς τις σχέσεις με τη Γερμανία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ δηλώνει με σαφήνεια: «Επιθυμούμε καλές και στενές σχέσεις. Η ενσωμάτωση δεν με ενοχλεί, με χαροποιεί. Έχουμε πολλούς φίλους στη Γερμανία, εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και 70.000 επιχειρηματίες. Δεν έχει κανένα νόημα να ασκείται κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία σε προεκλογικές συγκεντρώσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τη Συρία, τον εμφύλιο και τις σχέσεις με τον πρόεδρο Ασάντ, ο υποψήφιος του CHP επικαλείται τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έλεγε «Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο» και τονίζει: «Που σημαίνει ότι θέλουμε ειρήνη με τη Συρία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συναντηθώ με τον πρόεδρο Άσαντ (σ.σ. όπως ο Τ. Ερντογάν). Στην Τουρκία ζουν σήμερα 4 εκ. Σύροι πρόσφυγες και η Τουρκία δεν έχει πρέσβη στη Δαμασκό. Δεν μπορεί να είναι σωστό αυτό. Πώς θα φροντίσουμε τους πρόσφυγες όταν δεν έχουμε συνομιλητή; Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μην επιθυμώ συνάντηση».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *