ροή ειδήσεων

«Oχι» ΚΕΔΕ και Δημάρχων νησιών στην αύξηση του ΦΠΑ

1

Την κατηγορηματική αντίθεση της Αυτοδιοίκησης στην προοπτική να απωλέσουν συγκεκριμένα νησιά το προνόμιο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με Δημάρχους νησιών του Αιγαίου.

Στη συνέντευξη Τύπου εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας, ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Σ. Διακοσταματίου και το μέλος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Καμπούρης.

Ο κ. Πατούλης αλλά και οι Δήμαρχοι των νησιών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη των Ελληνικών νησιών η υιοθέτηση μέτρων όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Επικαλούμενοι το σχετικό σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί άμεσα την εξαίρεση της χώρας μας από την υποχρέωση αύξησης των φορολογικών συντελεστών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει στοιχειοθετημένο αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, κατόπιν και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ΚΕΔΕ μαζί με τους Δημάρχους των νησιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 5 Δήμαρχοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Δήμαρχος Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας), ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου (Σπύρος Γαληνός) και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (Φώτης Χατζηδιάκος) εκ μέρους των 34 νησιωτικών Δήμων του Νοτίου Αιγαίου κατέθεσαν στις 11.10.2017 αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, σχετικά με το καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε παραδεκτή την αναφορά τους και έκρινε ότι το αντικείμενο «εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».



Γ. Πατούλης: «Αναγκαία η χάραξη Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής»

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως η νησιωτικότητα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και να μετατραπεί από πρόβλημα που είναι σήμερα, σε ευκαιρία. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός προτύπου νησιωτικής ανάπτυξης, ώστε στη συνέχεια να χαραχθεί μια Εθνική Νησιωτική Στρατηγική.

Επικαλούμενος τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τίτλο: «Νησιωτική Πολιτική – Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Κύθηρα, τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη νησιωτικότητα αλλά δεν αρκείται μόνο σ’ αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ των τουριστικών ανταγωνιστριών χωρών, ενώ έχει και τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, από όλες τις παράκτιες μεσογειακές χώρες.



«Η κυβέρνηση οφείλει να δρομολογήσει πολιτικές για την ενίσχυση της νησιωτικότητας»

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, που βασίζονται σε ευρωπαϊκές πρακτικές, για να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούν οι αποφάσεις του Κεντρικού Κράτους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα σε διαρκή βάση καθώς «δεν αποτελούν προνόμιο αλλά αντιστάθμισμα των αρνητικών συνεπειών της Νησιωτικότητας».

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί πως πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές για την ενίσχυση της νησιωτικότητας προκειμένου να διευρυνθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πατούλης προανήγγειλε πως η ΚΕΔΕ θα απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και στον αρμόδιο επίτροπο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και θα υποβάλλει σχετικά υπομνήματα σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές αλλά και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες λύση.



Δήμαρχοι νησιών: «Μεγάλο πλήγμα για τα νησιά μας η αύξηση του ΦΠΑ»

Ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους καταναλωτές και στις τοπικές κοινωνίες, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους νησιώτες. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλλει άμεσα αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από την εφαρμογή του μέτρου.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός τόνισε ότι στα νησιά που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, ενώ έβαλε και μία ακόμη παράμετρο του προβλήματος επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει καθυστερήσεις στα έργα των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να επανατιμολογήσουν τις σχετικές μελέτες.

Ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας επισήμανε πως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών επιβάλλεται και για εθνικούς λόγους, ενώ ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης τόνισε το τεράστιο πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός από την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Σ. Διακοσταματίου επισήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στα νησιά» προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο τους» και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Καμπούρης εστίασε στα προβλήματα των νησιών με αιχμή τις μεταφορές και τις υποδομές.

Πηγή epoli.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/5/18 01:06

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ,ΕΝΩ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ.-ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΣΦΑΓΕΣ-ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.-ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ-ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ -ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *