επικαιρότητα

Ανεπάρκεια τουριστικής διαχείρισης

Καταλογισμός ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου από τον ανεξάρτητο Περιφερειακό Σύμβουλο Π. Κουνάκη«Η περιφερειακή αρχή οφείλει να αφουγκραστεί τον επιχειρηματικό κόσμο», σημειώνει σε δημόσια δήλωση του ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, Παναγιώτης Κουνάκης, σχετικά με την απουσία τουριστικής ανταποδοτικότητας, που παρά την αύξηση των τουριστικών αφίξεων καταγράφεται συρρίκνωση εισπράξεων στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο κ. Κουνάκης αναφέρει «Οι πρόσφατες δηλώσεις των Προέδρων των επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κκ Πάππου και Μπόνη αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν το προφανές. Αντίθετα με το κυβερνητικό αφήγημα δεν διάγουμε «Χρυσές Εποχές» και οι συνθήκες είναι δυσμενέστατες για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό. Οι τιμές ανά κλίνη είναι πολύ χαμηλές όπως και το μέσο εισοδηματικό επίπεδο των τουριστών. Οι αφίξεις αυξάνονται, αλλά όχι ο τζίρος και τα έσοδα του τουριστικού κλάδου. Φαινόμενα τουριστών που κυκλοφορούν με τα καλαθάκια (lunch basket) και ο τουρισμός της τυρόπιτας, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο κ. Παππού, που κατακλύζουν τα αξιοθέατα του νησιού χωρίς να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ, τείνουν να γίνουν κανόνας. Αυτήν την θλιβερή κατάσταση έρχεται να επιβεβαιώσει ο κ. Μπόνης μιλώντας για βαθιά ύφεση. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι τόσο το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και οι ξενοδόχοι.

Ο Τουριστικός κλάδος, πάνω στον οποίο επιχειρούν ξενοδόχοι, εστιάτορες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αν δεν υποστηριχτεί θα σπάσει. Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί μονόδρομο, τη μόνη οδό διαφυγής από το μαζικό τουρισμό χαμηλού εισοδήματος.

Η Περιφέρεια οφείλει να αναγνωρίσει ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά ότι στραβά αρμενίζουμε. Οι θριαμβολογίες της σημερινής Κυβέρνησης, της Υπουργού Τουρισμού κ Κουντουρά, αλλά και του Περιφερειάρχη κ Χατζημάρκου για τις γεμάτες μονάδες και την πρωτιά στις αφίξεις, δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα.

Τους καλώ, μαζί με το σύνολο του τουριστικού κλάδου, να αφήσουν στην άκρη τα θριαμβευτικά δελτία τύπου και τις δηλώσεις αυτοθαυμασμού. Οφείλουν να αφουγκραστούν το νόημα των δηλώσεων των Προέδρων των επιμελητηρίων. Οφείλουν να αναρωτηθούν γιατί η στρατηγική να παραδώσουμε τα κλειδιά στους μεγάλους πράκτορες «μετά βαΐων και κλάδων» αντί να βελτιώνει, δυσχεραίνει την κατάσταση. Οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η πορεία απόλυτης απαξίωσης του τουριστικού προϊόντος που είναι πλέον στο τελικό στάδιο. Οφείλουν, τελικά, να εξηγήσουν στους Ροδίτες και τους Δωδεκανήσιους γιατί πελάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, από αναδυόμενες αγορές όπως Ασία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ινδία, στρέφονται αποκλειστικά προς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Καλώ τον κ Χατζημάρκο ο οποίος παρευρέθηκε πρόσφατα στα εγκαίνια της απευθείας πτήσης από τη Ντόχα στη Μύκονο, να εξηγήσει σε Ρόδιους και Κώους γιατί παρέα με την υπουργό κ Κουντουρά, δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο για τα νησιά μας. Οι εξαιρετικές σχέσεις της περιφερειακής αρχής με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την υπουργό Τουρισμού είναι κρίμα να πάνε χαμένες και να μην υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Περιμένουμε, η κουρασμένη οικονομικά Ευρώπη και οι πράκτορες του μαζικού τουρισμού να μας συντηρήσουν και να μας σώσουν, ή να μας εξαγοράσουν πτωχευμένους με πενταροδεκάρες;

Πρώτα από όλα η παράταξη της πλειοψηφίας αλλά και το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Καθήκον μας να αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες και να κληθούν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, των Συλλόγων των Τουριστικών επαγγελμάτων και οι ειδικοί. Κοινός στόχος να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Από κοινού οφείλουμε να αλλάξουμε την κοινή μας πορεία προς την σταδιακή παρακμή της Ρόδου και της Δωδεκανήσου ως τουριστικού προορισμού. Καλώ και τα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών επιμελητηρίων να συμβάλλουν στον κοινό αγώνα επιβίωσης του τόπου μας.

Πλέον τα ευχολόγια και οι διαπιστώσεις δεν αρκούν, αλλά βλάπτουν, όπως και η στήριξη σε πολιτικούς φίλους …άνευ όρων».

koinignomi.gr

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Αγόρασα αμάξι για να περνάω από το Χαρακι

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά