ροή ειδήσεων

Βόρεια Μακεδονία: Ειρωνείες Κοτζιά και δεσμεύσεις – Θα λύσω και Αλβανικό και Κυπριακό


Με έντονη δόση ειρωνείας οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά από την Μόσχα όπου βρίσκεται. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κοτζιάς μίλησε για «επαγγελματίες των προβλημάτων», θυμήθηκε τον Καβάφη και είπε ότι θα λύσει και τα προβλήματα με την Αλβανία πριν φύγει για διακοπές αλλά και το Κυπριακό...


Για την συμφωνία με την πΓΔΜ και την μετονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Νομίζω ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. Σε αυτό το πλαίσιο επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Έτσι και οι παππούδες σε μία οικογένεια δεν έχουν το ίδιο όνομα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι επιλύονται και τα προβλήματα με την Αλβανία. «Βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές. Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου – με το σωστό τρόπο – και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε. Νομίζω ότι η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις – Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας. Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Έχουμε έναν πολύ αγαπημένο ποιητή στην Ελλάδα, τον Καβάφη. Έχει ένα ποίημα, το «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», και αυτό λέει ότι στην αγορά, όταν τους είπαν ότι δεν θα έρθουν οι βάρβαροι, μερικοί ανησύχησαν και είπαν: «τώρα που δεν θα έρθουν οι βάρβαροι τί θα κάνουμε;». Εγώ είμαι ευχαριστημένος που λύνουμε προβλήματα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί που λένε: «τώρα τί θα κάνουμε χωρίς προβλήματα;». Αυτοί είναι οι «επαγγελματίες» των προβλημάτων».


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *