ροή ειδήσεων

Οι νησιώτες βουλευτές της κυβέρνησης ψήφισαν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα τελευταία πέντε νησιά

Δείτε τι θα φέρει η κατάργησή του, στην Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο,Λέσβο




Με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά, ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Η τροπολογία που αφορούσε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο από την 1η Ιουλίου 2018, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

Η Ελλάδα, σήμερα, 14 Ιουνίου 2018 απεμπόλησε δικαιώματα του ελληνικού λαού, η μοναδική χώρα, μιας και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά τους. Για παράδειγμα η Γαλλία εφαρμόζει στην Κορσική μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, με ποσοστό μείωσης που φθάνει από 25% μέχρι το 55. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, τη Δανία, την Αγγλία, τη Γερμανία στο νησί Hegoland, το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή Π.Δ. Δαγτόγλου, πρόκειται για « νησί που ενσωματώθηκε στη Γερμανία-ύστερα από μακρόχρονη περίοδο ξένης κυριαρχίας, προσκομίζοντας μαζί ένα ιδιαίτερο τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς...», στο οποίο δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα.

Ότι κερδήθηκε με τους αγώνες και τις συντονισμένες προσπάθειες του Δωδεκανησιακού λαού και των νησιωτών γενικότερα εδώ και 70 χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση και με την ψήφο των βουλευτών της Δωδεκανήσου Πάνου Καμμένου (αρχηγός ΑΝΕΛ), Νεκτάριου Σαντορινιού, Δημητρίου Γάκη και Ηλία Καματερού και του Μιχαηλίδη Ανδρέα (Χίος) Πάλλη Γεωργίου(Λέσβος), Σεβαστάκη Δημητρίου (Σάμος) το κατήργησε (χωρίς να έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν), φέρνοντας τους κατοίκους και των τελευταίων πέντε νησιών από την 1η Ιουλίου, σε δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση.



Τι θα φέρει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο

Στα ύψη εκτινάσσονται από την 1η Ιουλίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ στα 5 (τελευταία) νησιά του Αιγαίου και θα πυροδοτήσουν ανατιμήσεις 3,7%-6% σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνικά τέλη, ναύλα, κόμιστρα ταξί, εισιτήρια συγκοινωνιών καθώς και σε πλήθος άλλων προϊόντων που πωλούνται και υπηρεσιών που παρέχονται στα συγκεκριμένα νησιά.

Οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24%.

α) θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών.

β) θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιϊας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα ζώντα ζώα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4%.

γ) θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις παραπάνω υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, έχει εξαγγείλει αντίμετρα και συγκεκριμένα την εφαρμογή του "μεταφορικού ισοδύναμου".

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει ότι το προτεινόμενο Μεταφορικό Ισοδύναμο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οικονομικό αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αφού:

-προβλέπει διαδικασία περίπλοκη και έντονα γραφειοκρατική που θα απαιτήσει λογιστική συνδρομή, αναπόφευκτα με επιβάρυνση του επιβάτη,


-δεν καλύπτει τους μη μόνιμους κατοίκους των νησιών, στερώντας έτσι ένα παράγοντα ενίσχυσης της χειμαζόμενης τουριστικής κίνησης των συγκεκριμένων νησιών,


-θέτει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στην παροχή, αποκλείοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού,

-καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου στη διακίνηση των εμπορευμάτων και τη μετακίνηση του μειωμένου ναύλου στον τελικό καταναλωτή,

-δεν καλύπτει τις μετακινήσεις φυσικών προσώπων και τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ νησιών, που ανήκουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες.

kosnews24

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/6/18 18:36

    Η προδοσία πάντα γίνετε από τους Ντόπιους ρουφιάνους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *