ροή ειδήσεων

«Παγώνει» επ' αόριστον η αύξηση ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατ. Αιγαίου



Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διατηρεί μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Κως, Λέρος, Σάμος, Χίος και Λέσβος) που δέχονται προσφυγικές ροές, όπως ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Στο ΦΕΚ προβλέπεται η παράτασή της μέχρι 31.12.2018 και στη συνέχεια με νομοσχέδιο θα επεκταθεί και στο μέλλον.

Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας, «όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σ' αυτά τα νησιά και σε ό,τι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού -και από ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ-δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε ότι η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα:





Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης διευκρίνισε σχετικά (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης.Επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου».

Εξήγησε, επίσης, ότι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ώς τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.

«Η επιλογή της νομοθέτησης διά Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.


Ν. Σαντορινιός: Κόντρα στα ψέματα της αντιπολίτευσης

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν "άφησε" τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, συνεχώς προσπαθεί να οχυρώσει τα νησιά μας» αναφέρει ο υφυπουργός Ναυτιλίας σε γραπτή δήλωσή του.

Όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, «τώρα που για πρώτη φορά μια κυβέρνηση επιτυγχάνει σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο την προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιών, φαίνεται ακόμη πιο κενή περιεχομένου η ρητορική που είχε κλιμακωθεί το προηγούμενο διάστημα και μιλούσε για εγκατάλειψη των νησιωτών και για έλλειψη σχεδίου για τη νησιωτική Ελλάδα».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «από τον Ιούλιο του 2018 θα εφαρμόζονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά και το ΜΙ σε 49 νησιά- αλλά κυρίως από 1/1/2019 που θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα νησιά της χώρας. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν λέγαμε ότι το ένα μέτρο δεν αναιρεί το άλλο, κόντρα στα ψέματα της αντιπολίτευσης, εμείς απλά λέγαμε την αλήθεια».
Χριστιάνα Καλογήρου: Θετική εξέλιξη

Η απόφαση κρίνεται ως «θετική» και από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλογήρου σημείωσε πως «μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των ανθρώπων και η τοπική οικονομία».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *