ροή ειδήσεων

Αφανείς ήρωες της οδικής ασφάλειας: ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου



Στις 6 Ιουνίου 2004 μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών, αποτελούμενη από επιστήμονες, θύματα και συγγενείς θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και από άλλους πολίτες, με πρωτοβουλία της Ελένης Καρύδη, που είχε χάσει τον δεκαεννιάχρονο το γιο της Δημήτρη σε τροχαίο, ίδρυσε την ΕΥΘΥΤΑ (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου). Βιώνοντας το πένθος της η Ελένη Καρύδη, αποφάσισε όχι απλά να τιμήσει τη μνήμη του πρωτοετή φοιτητή γιου της, ο οποίος παρασύρθηκε ενώ βάδιζε αμέριμνος σε πεζοδρόμιο στην Αθήνα, από ασυνείδητο που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και να σώσει ζωές και να στηρίξει επίσης όσους επλήγησαν από τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Η ΕΥΘΥΤΑ είναι ο πρώτος Μ.Κ.Ο. στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία μητέρας θύματος τροχαίου.

Γράφει λοιπόν η Ελένη Καρύδη: «Να σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και να ελαχιστοποιήσουμε τις αναπηρίες. Ας ξεκινήσουμε έτσι σκέφτομαι. Είναι δύσκολη η πραγματικότητα της απώλειας, βίωσα την απόλυτη ψυχική καταρράκωση που προκαλεί ο θάνατος του παιδιού σου. Το πένθος διαρκεί για πάντα. Μετουσίωσα το πένθος μου, την τραγική απώλεια του γιόκα μου σε δύναμη, σκεφτόμενη ότι τίποτα δεν είναι ανώτερο από την ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρεί ή να την καταστρέφει.





Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας αφού δεν αντιμετωπίστηκε χθες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί Τώρα... Δεν είναι μόνο οφειλή προς τους απόντες αλλά και ένα χρέος προς τους παρόντες. Ποτέ δεν θα μειωθούν τα τροχαία όσο εξακολουθούμε να τα κρύβουμε ή να λέμε ψέματα γι αυτά. Παρόντες και απόντες δεν είναι εντέλει διαφορετικά πρόσωπα, αλλά κοινοί πρωταγωνιστές μιας εξελισσόμενης μέσα στο αίμα και στον πόνο ιστορίας. Αλλά ίσως πιο εγκληματική είναι η παθητική ωχαδερφική νοοτροπία μας, που μας κάνει να θεωρούμε τους εαυτούς μας άτρωτους, τα θύματα άτυχα και τους συγγενείς τους σαν κάποιους ιδιότροπους τύπους που επιδιώκουν να χαλάσουν την μακάρια ευδαιμονία μας.

Μεγάλη και εντατική προσπάθεια καταβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση, στην ενημέρωση, στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών, στην κυκλοφοριακή αγωγή των νέων, των αυριανών συνειδητοποιημένων οδηγών υλοποιώντας το διαδραστικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της Ρόδου, στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, συνεργαζόμαστε με συλλόγους, διανέμοντας αντίστοιχο έντυπο υλικό και έχουμε αναπτύξει καινοτόμες δράσεις στην περιοχή μας.





Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι η Παιδεία Οδικής Ασφάλειας συνδέεται με θετική στάση για την οδική ασφάλεια και με απόρριψη των επικίνδυνων συμπεριφορών στην οδήγηση. Η παιδεία οδικής ασφάλειας αναφέρεται στην ουσιαστική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ατόμου και στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του. Στο πλαίσιο αυτό η οδική ασφάλεια πρέπει να αναδειχθεί σε αξία, να αναγνωρίζεται δηλαδή από ένα σύνολο ανθρώπων ως σημαντική για τους ίδιους και να αποτελέσει μέτρο αξιολόγησης προσώπων και συμπεριφοράς.

Στόχος των εκστρατειών ενημέρωσης είναι αφενός οι πολίτες να υιοθετήσουν την οδική ασφάλεια ως αντικειμενικό σκοπό τους σε προσωπικό επίπεδο και αφετέρου να κατανοήσουν τους λόγους θέσπισης κανόνων οδικής κυκλοφορίας και την αναγκαιότητα επιτήρησης της εφαρμογής τους.»



Στόχοι της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
• Η υποστήριξη των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων από ομάδα συμβούλων (νομικών, εκπαιδευτικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ.) και η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων
• Η ανάληψη, η προώθηση και η υποστήριξη δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια
• Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *