ροή ειδήσεων

Το ξεχωριστό μυστικό της Λίνδου



Καινούργια ώθηση σε ένα παραδοσιακό τοπικό προϊόν του νησιού της Ρόδου –το μελεκούνι- που συνεχίζει να παρασκευάζεται με χειροποίητο τρόπο δίνει η προσπάθεια μιας οικογενειακής επιχείρησης με το εργαστήριο της

Στο site μιας τοπικής εταιρείας της Ρόδου -η επωνυμία της, Filema Rodion με επικεφαλής της οποίας είναι ο κ.Δημήτρης Πισσάκας- βρίσκουμε μια καλή εξήγηση για το πώς ένα παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού μπορεί να αποκτήσει μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις -που δεν θίγουν το βασικό πυρήνα του ( υλικά-ποιότητα-χειροποίητη μέθοδος παρασκευής)- μια νέα εικόνα και ταυτότητα στην αγορά αλλά και να προσθέσει αξία στο παραγωγικό εγχείρημα.

Και το πώς γίνεται αυτό; Σε ένα σημείο ενός πολύ “φρέσκου” και “δροσερού” site όπου η παράδοση συναντά τον μοντερνιστικό μινιμαλισμό της ψηφιακής εποχής διαβάζουμε για: Το ξεχωριστό μυστικό της Λίνδου.


Με ένα κλικ μαθαίνουμε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: «Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό μαλακό παστέλι της Ρόδου σε σχήμα ρόμβου.

Συναντάται σε όλα τα χωριά του νησιού, με διαφορετική τεχνοτροπία κατά τόπους. Στο Filema Rodion συνδυάζουμε την ιδιαίτερη τεχνοτροπία της Λίνδου με τις εξαιρετικές οργανικές πρώτες ύλες».



Το Filema Rodion, όπως επισημαίνουν, οι ιδρυτές του, «είναι ένα εργαστήριο που δημιουργήσαμε με αγάπη, μεράκι και πίστη στην παράδοση». Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο είναι «μία οικογενειακή επιχείρηση με αντικείμενο της την παραγωγή και τυποποίηση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2014 και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, προσφέροντας θέσεις εργασίας αλλά και μερίδιο στην τοπική οικονομία». Πίσω από την λειτουργία του εργαστηρίου βρίσκεται η οικογένεια Πισσάκα με καταγωγή από τη Λίνδο της Ρόδου και η καταγωγή παίζει τον ρόλο της – το λινδιακό μυστικό που λέγαμε. Η Λίνδος είναι «ένα μοναδικό χωριό λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και της ιστορίας του» και η οικογένεια Πισσάκα στο εργαστήριο της «χρησιμοποιεί και ξεχωρίζει μία μοναδική τεχνοτροπία που κληρονομούν οι γυναίκες του χωριού από γενιά σε γενιά».


Το μελεκούνι – από την “φύση” του- είναι ένα καθαρό προϊόν με πολύ δημοφιλείς πρώτες ύλες: Σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα, κανέλα. Αν σε αυτά τα 4 υλικά προσθέσεις τον χειροποίητο χαρακτήρα της παρασκευής του αλλά και το νέο “αέρα” με τις συσκευασίες τότε έχεις και μια καλή απάντηση για το πώς μπορείς να ξαναφέρεις στο προσκήνιο ένα παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *