ροή ειδήσεων

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο



Η επιχείρηση Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. οι απεργοί καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να βρίσκονται στο τιμόνι για 20 έως 22 ώρες συνεχόμενα, με το μεροκάματο να ανέρχεται στα 30 ευρώ και χωρίς ποτέ να αμείβονται για την υπερωριακή εργασία.

Συζητήθηκε χθες, Δευτέρα 21 Αυγούστου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου η αίτηση της εταιρείας Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ για την κήρυξη της απεργίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων που ξεκίνησε την 18η Αυγούστου 2018 και απειλείται να συνεχισθεί αορίστως, ως παράνομη και καταχρηστική.

Όπως γράφει η τοπική εφημερίδα “Δημοκρατική”, η εταιρεία στρέφεται κατά του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου και των κ.κ. Στυλιανού Καπάνταη και Γεωργίου Κρυστάλλη και ζητά επιπλέον “να απαγορευθεί η παράταση και γενικά η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης ή η επανάληψή της, καθώς και γενικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια ή παρεμφερή αόριστα και άκρως καταχρηστικά – παράνομα αιτήματα, είτε και με διαφορετική διατύπωσή τους ή και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέθοδο συγκαλυμμένα, ή / και με την ίδια ή παρεμφερή μορφή”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ενώπιον του δικαστηρίου η πλευρά των απεργών στο σύνολο των 280 οδηγών, που απασχολούνται κάτω από εξαντλητικές συνθήκες κατά παράβαση των όρων που θέτει ο νόμος για το ωράριο εργασίας τους αλλά και με μισθούς από 770 έως 880 ευρώ, απεργούν περίπου 40.

Σήμερα θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις και η απόφαση προβλέπεται να εκδοθεί 5 ημέρες από την συζήτηση, που τυπικά ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο μεταξύ, η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, οι απεργοί, οι οποίοι ζητούν την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα προβλέπει την τήρηση των νόμιμων ωραρίων εργασίας με τις προβλεπόμενες αμοιβές, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, αναγκάζονται να βρίσκονται στο τιμόνι για 20 έως 22 ώρες συνεχόμενα, με το μεροκάματο να ανέρχεται στα 30 ευρώ και χωρίς ποτέ να αμείβονται για την υπερωριακή εργασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων “Κολοσσός”, ο αριθμός των απεργών ανέρχεται στους 120 περίπου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι υπόλοιποι οδηγοί να εκτελούν εξαντλητικά ωράρια στο τιμόνι, πράγμα αντίθετο στην κείμενη νομοθεσία.

“Η προσφυγή στα δικαστήρια της επιχείρησης Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ, του μεγαλύτερου εργολάβου – ιδιοκτήτη τουριστικών λεωφορείων στο νησί της Ρόδου για να βγάλει παράνομη την απεργία των οδηγών, που ζητούν μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς είναι τεράστια πρόκληση και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι της περιοχής.
Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι διαδικασίες “εξπρές” με τις οποίες προχωρά η δικαιοσύνη όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργοδότης προσέφυγε σήμερα το μεσημέρι και η αγωγή θα δικαστεί αύριο το πρωί στις 9!”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

“Δικαιοσύνη όμως και ελεγκτικός μηχανισμός έχουν κλειστά τα μάτια και τα αυτιά τους στις καταγγελίες των οδηγών για το ότι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές των επιβατών. Μόλις πριν από μία εβδομάδα είχαμε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη τουριστικό λεωφορείο με οδηγό εξουθενωμένο από τη δουλειά, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, που φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χτύπησαν το απεργιακό δικαίωμα, διατήρησαν και ενίσχυσαν τη δυνατότητα των εργοδοτών να βγάζουν τις απεργίες παράνομες. Τα παραμύθια της εξόδου από τα μνημόνια διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια τη ζωή”.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/8/18 20:20

    Ο λαλίστατος @μαρκος δεν έχει να κάνει κάποια δήλωση για το καλό του τουρισμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *