ροή ειδήσεων

Φανουρόπιτα: Η ιστορία της για την 27η Αυγούστου και η συνταγή



Η Φανουρόπιτα είναι ένα αγαπημένο γλυκό που συνδέεεται με τη θρησκεία και την ακολουθούν σειρά ιστορικών και τοπικών εθίμων.

Οι παλιότεροι γνωρίζουν καλά ότι φτιάχνεται παραμονές του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου με αποτέλεσμα οι Εκκλησίες να γεμίζουν από τις γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο πολλές πληροφορίες για τον Άγιο Φανούριο και την ζωή του δεν υπάρχουν.

Η Φανουρόπιτα συνήθως έχει επτά ή εννιά υλικά. Παραθέτουμε την παρακάτω συνταγή με εννιά όμως υλικά

-3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (σε κάθε άλλη περίπτωση θα προσθέσετε δύο γεμάτες κουταλιές μπέικιν πάουντερ)

-Ένα κ.γλ. μαγειρική σόδα

-1/2 κ.λ. γαρύφαλλο

-1 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη

-2/3 φλιτζ. σπορέλαιο

-1 φλιτζ. ζάχαρη

-1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού

-1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα

-1/2 φλιτζ. κορινθιακές σταφίδες

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε για 1′ στο μπλέντερ ή με σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά μας.Ρίχνουμε και τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Μετά από περίπου 1 ώρα, βγάζουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *