ροή ειδήσεων

Σήμερα το διάγγελμα της εξόδου - Την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, ο ανασχηματισμός

Τα σενάρια, οι μετακινήσεις και οι αποχωρήσεις


Αν και η πληροφορία περί Ιθάκης, ως τόπος του σημερινού διαγγέλματος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εν όψει της εξόδου από τα μνημόνια, δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, σίγουρες είναι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανασχηματισμό, την Πέμπτη εκτός απροόπτου.

Εάν δεν ισχύσει η περίπτωση της Ιθάκης, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μεταβεί σε μια υποβαθμισμένη περιοχή πιθανώς και εκτός Αθηνών, προκειμένου από εκεί να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας της διακυβέρνησης.

Παρά την μυστικότητα του θέματος, η διαρροή της Ιθάκης ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η αντπαράθεση με την Νέα Δημοκρατία, η οποία απάντησε στην Ιθάκη με Καβάφη.

Με την ρήση του Γαλιλαίου «eppur si muove» («κι όμως κινείται») ανταπάντησε το Μέγαρο Μαξίμου.



Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Σαφής εικόνα για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει, καθώς θέλει να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης.

Ποιοι μένουν αμετακίνητοι: Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται από τα βαριά χαρτιά της κυβέρνησης και εκτιμάται ότι θα παραμείνει στη θέση της στο Υπουργείο Εργασίας,, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τον Γιώργο Χουλιαράκη ( αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τον Δημήτρη Λιάκο (υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ).


Στην ίδια κατηγορία ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ μικρές πιθανότητες κερδίζει το σενάριο μετακίνησης του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει υπουργός Άμυνας, όπως και ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών.

Προς αναβάθμιση οδεύει ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος φέρεται να πηγαίνει στη θέση του Γιάννη Δραγασάκη, που τώρα είναι υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη των εκλογών στη Μεσσηνία.

Αναβάθμιση και για τον Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ σύμφωνα με τα σενάρια μετακινείται και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στα νέα πρόσωπα διαφαίνονται η Ράνια Σβίγκου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Χρήστου Στάικου και του Κώστα Δουζίνα.

Επίσης Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, ο Γιάννης Ραγκούσης ανήκουν στα πρόσωπα για τα οποία αναζητείται λύση.

Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Γαβρόγλου και Βαγγέλης Αποστόλου αποτελεούν ερωτηματικό γαι τον ανασχηματισμό ενώ σε επίπεδο υφυπουργών αναμένονται αρκετές αλλαγές μεταξύ αυτών η Κατερίνα Παπανάτσιου, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο ∆ηµήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κώστας Φωτάκης κ.ά.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται ο Παύλος Πολάκης, ενώ ερωτηματικό είναι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Πάνος Σκουρλέτης παραμένει με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι μεταβαίνει στην Κουμουνδούρου, σε θέση - κλειδί του κομματικού μηχανισμού, με στόχο και την καλύτερη διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση.

Επικρατέστερος για την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος θα μετακομίσει από το υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με τα σενάρια δεν αποκλείεται να συγχωνευτεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμοδιότητες να περάσουν σε ένα ενιαίο συντονισμό, με το Προστασίας του Πολίτη να γίνεται αυτόνομο.

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κατερίνας Παπανάτσιου, ενώ σε περίπτωση που προκύψει κενό στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης και αποχωρήσει ο Σταύρος Κοντονής, ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Καλογήρου.

Ερωτηματικό αποτελεί αν θα επιστρέψουν οι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *