επικαιρότητα

Ρόδος: Διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια του νησιού με τη λειτουργία του νέου εργοστασίο της ΔΕΗΕπιτέλους , έστω και με καθυστέρηση ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδου. Από τις 17 Ιουλίου οι δύο από τις εφτά μηχανές του, τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία , δίνοντας στο δίκτυο 15 μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος.

‘Όπως εκτιμάται και αν όλα κυλήσουν ομαλά , μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδου και θα ξεκινήσει να συμβάλει στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ θα θωρακίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού για τα επόμενα 20 χρόνια καθώς θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος μέχρι και 120 μεγαβάτ.

Περίπου ένα εξάμηνο ,καθυστέρησε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ , με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί , λόγω των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στις μηχανές που είχαν τοποθετηθεί.Να σημειωθεί πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ προέβλεπε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου της θα ξεκινούσε το δεύτερο εξάμηνο του 2016, προκειμένου το καλοκαίρι του 2017 να λειτουργούσε κανονικά. Όμως λόγω των προβλημάτων και οικονομικών που προέκυψαν στην πορεία η δοκιμαστική λειτουργία του , μετατέθηκε στο τέλος του 2017 και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2018 για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση της επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος της Ρόδου , όμως πέρασε από πολλούς σκοπέλους μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Από το 1992 οι τοπικοί φορείς ξεκίνησαν την αναζήτηση της κατάλληλης τοποθεσίας για την κατασκευή του και, οι όποιες προτάσεις κατατέθηκαν στο τραπέζι απορρίφθηκαν, για διάφορους λόγους και αιτίες. Μετά από πολλές προσπάθειες και ατελείωτες συσκέψεις το 2001 αποφασίστηκε ότι,

θα κατασκευαστεί στη Νότια Ρόδο και υποδείχτηκε η συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Καταβιάς και Πρασονησίου. Το 2004 άρχισαν οι διαδικασίες απόκτησης του οικοπέδου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και μετά από έναν κυκεώνα γραφειοκρατικό , δικαστικές εμπλοκές μετά από καταγγελίες, όπως στην περίπτωση του «σκουρόβλαχου» οι σκόπελοι ξεπεράστηκαν και το 2014 μετά από 10 χρόνια ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες του.

Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ κατασκευάστηκε σε μια έκταση περίπου 80 στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν κτήρια για το διοικητικό προσωπικό, τα συνεργεία και τα μηχανοστάσια των μονάδων, εγκαταστάσεις χημείου και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 183 εκατομμύρια ευρώ ενώ τηρήθηκαν , όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέου εργοστασίου, αλλά θα τηρηθούν και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Να σημειωθεί ότι, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ θα λειτουργεί με εφτά μηχανές ντίζελ ισχύος 16,5 MW η καθεμία ενώ η συνολική ισχύς του θα είναι περίπου , 115 MW που αρχικά θα έχουν ως καύσιμο τα μαζούτ και σταδιακά όπως στοχεύει η διοίκηση της , θα λειτουργούν με την χρήση φυσικού αερίου.

Πάντως μετά από 26 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις και όχι μόνο για την αναγκαιότητα κατασκευής νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στο νησί μας , η λειτουργία του είναι πλέον γεγονός και οσονούπω , η Ρόδος θα έχει εξασφαλισμένη την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος που είναι αναγκαία στην περιοχή μας που συνεχώς αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Αγόρασα αμάξι για να περνάω από το Χαρακι

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά