ροή ειδήσεων

Η φυσική διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ


Από την Γεωργία Καπώλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, μιας και είναι πολύ εύκολος στην προετοιμασία του και άμεσα διαθέσιμος, όπου και αν βρισκόμαστε είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι είτε σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο.

Ωστόσο, το πραγματικό πλεονέκτημα του στιγμιαίου καφέ είναι ο φυσικός τρόπος παραγωγής του, που αποδίδει ένα ρόφημα χωρίς κατακάθι και πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Ο στιγμιαίος καφές προέρχεται από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, που καλλιεργούνται κυρίως στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ινδονησία.

Ειδικότερα, ο στιγμιαίος καφές προέρχεται με φυσικό τρόπο από την ακόλουθη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Η συλλογή των καρπών: Χρειάζονται 9 μήνες για να ωριμάσουν σωστά οι καρποί του καφεόδεντρου, προκειμένου να συλλεχθούν οι καλύτεροι, που θα διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η διαδικασία αποφλοίωσης των πράσινων κόκκων καφέ μπορεί να γίνει με δύο τεχνικές.
Η πρώτη αφορά τη ξηρή μέθοδο, όπου οι φρέσκοι καρποί (red coffee cherries) απλώνονται στο ύπαιθρο και μένουν στον ήλιο για 2-3 εβδομάδες, μέχρι να στεγνώσουν (ξηρανθούν) φυσικά.

Μετά τρίβονται με ένα απλό μηχάνημα και ελευθερώνεται οι κόκκοι του καφέ. Εναλλακτικά υπάρχει η υγρή μέθοδο, στην οποία ο καρπός μουλιάζει στο νερό, μαλακώνει η εξωτερική φλούδα και μετά αφαιρείται μηχανικά η εξωτερική φλούδα .

Στη συνέχεια το εναπομείναν προϊόν ξεπλένεται έντονα με νερό, έτσι ώστε να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας και προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.

Η επιλογή των κόκκων
Ο αυστηρός έλεγχος και η γευστική αξιολόγηση των πιο εκλεκτών κόκκων καφέ με την κατάλληλη γεύση, είναι απαραίτητος, για να διαλεχτεί, συσκευασθεί και εξαχθεί σε όλο τον κόσμο, η καλύτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Καβούρδισμα και άλεση
Οι πράσινοι κόκκοι καφέ καβουρδίζονται στους 180-240οC για 3-12 λεπτά, έτσι ώστε να αναδειχθούν πλήρως οι αρωματικές και οι γευστικές τους ιδιότητες.

Στη συνέχεια, ο καβουρδισμένος καφές αλέθεται διαδοχικά, προκειμένου οι κόκκοι καφέ να αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος.

Φιλτράρισμα και παραγωγή διαλυτού (στιγμιαίου) καφέ
Ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα χρησιμοποιούνται για την εκχύλιση των καβουρδισμένων και αλεσμένων κόκκων καφέ, έτσι ώστε να παραλάβουμε όλο το άρωμα και την πλούσια γεύση του καφέ και να ξεχωριστεί το κατακάθι.

Στη συνέχεια, το φρέσκο εκχύλισμα του καφέ φιλτράρεται πολλές φορές, μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι.

Ουσιαστικά, η παραπάνω διαδικασία , η οποία πραγματοποιείται για τον στιγμιαίο καφέ σε βιομηχανικό επίπεδο, μοιάζει με εκείνη που ακολουθεί ο καταναλωτής σπίτι του για την προετοιμασία του καφέ φίλτρου με την ειδική καφετιέρα.

Στο τέλος απλά αφαιρείται το νερό μέσω θερμής ή ψυχρής φάσης για να προκύψει ο στιγμιαίος καφές όπως τον γνωρίζουμε.

Ουσιαστικά, η διαδικασία που ακολουθεί ο καταναλωτής σπίτι του για την προετοιμασία του καφέ φίλτρου με την ειδική καφετιέρα, στην οποία διηθείται το διάλυμα σκόνης καφέ και νερού με τη χρήση χάρτινων φίλτρων, έχει ήδη πραγματοποιηθεί για τον στιγμιαίο καφέ σε βιομηχανικό επίπεδο.

Έτσι, φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *