ροή ειδήσεων

Ρόδος: Προς επαναλειτουργία το ιστορικό χαμάμ στη Μεσαιωνική Πόλη



Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τη μίσθωση του κτηρίου, με μοναδική δραστηριότητα να λειτουργήσουν ξανά τα δημοτικά λουτρά.

Ο διαγωνισμός έχει οριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στους παράγοντες του δήμου Ρόδου ότι θα εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Παρόμοια προσπάθεια είχε επιχειρηθεί από το δήμο Ρόδου τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Το κτήριο των δημοτικών λουτρών (Χαμάμ) της Μεσαιωνικής Πόλης βρίσκεται στη νότια πλευρά της πλατείας Αρίωνος και πρόκειται για «δίδυμο» λουτρό που περιλαμβάνει ανδρικό και γυναικείο τμήμα.

Είναι γνωστό με τις ονομασίες YENI HAMAM (Νέα Λουτρά), Λουτρά Σουλεϊμαν Μουσταφά ΙΙ. Είναι το μοναδικό κτήριο αυτού του είδους στη Ρόδο που όχι μόνο διασώζεται, αλλά βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε λειτουργία με τον παραδοσιακό τρόπο. Το κτήριο χρονολογείται γύρω στο 1558 και θεωρείται λόγω του μεγέθους του απόν τα πιο σημαντικά επαρχιακά λουτρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έχει κηρυχτεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με απόφαση περί ιστορικών διατηρητέων μνημείων Πόλεως Ρόδου που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Γενικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου του Βασιλείου της Ελλάδος (Φύλλο 10/23-11-1948).

Πρόκειται για διπλό ή δίδυμο λουτρό. Λειτουργούν δηλαδή σε αυτό δύο τμήματα, Γυναικείο και Ανδρικό. Κτίστηκε σε δύο φάσεις (πρώτα ολοκληρώθηκε το ανδρικό τμήμα και αργότερα το γυναικείο) και καλύπτει επιφάνεια 1.070 τμ, ενώ οι χώροι του είναι παρατεταγμένοι στον άξονα Βορρά- Νότο σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες των οθωμανικών λουτρών από το ψυχρό των αποδυτηρίων στο χλιαρό της προσαρμογής και στον πολύ ζεστό του κυρίως λουτρού.

Η διάρκεια της μίσθωσης, σύμφωνα με τη διακήρυξη του δήμου Ρόδου θα είναι 12 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης 8 ακόμη χρόνια, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στη δημοπρασία δικαιούνται να συμμετάσχουν είτε μεμονωμένοι ιδιωτικοί οικονομικοί φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), προερχόμενοι από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) είτε συμπράξεις σε οιονδήποτε μεταξύ τους συνδυασμό, οι οποίες δεν υποχρεούνται κατά τη διενέργεια της δημοπρασίας να έχουν λάβει συγκεκριμένη νομική μορφή, αλλά οπωσδήποτε μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

Απαραίτητο προσόν συμμετοχής αποτελεί η με έγγραφα αποδεικνυόμενη εμπειρία στη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση υδροθεραπευτηρίων ή/ και εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμού ή/και εν γένει κέντρων ευεξίας και σωματικής περιποίησης ή/και ξενοδοχείων, που διαθέτουν την κατά νόμο αδειοδότηση λειτουργίας αντίστοιχης ή μεγαλύτερης δυναμικότητας με τα «Δημοτικά Λουτρά Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου».

cnn.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *