ροή ειδήσεων

Οχι και τόσο αθώο το άτμισμα τελικά, λένε οι επιστήμονες



Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα; Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, το άτμισμα αυξάνει τις συγκεντρώσεις τριών χημικών ουσιών που προκαλούν βλάβες στο DNA.

Τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι και τόσο ακίνδυνο όσο εμφανίζεται, αφού σύμφωνα με νέα μελέτη το άτμισμα μπορεί να μεταβάλει το DNA του καπνιστή αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Οι ερευνητές του Μασονικού Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Μινεζότα στρατολόγησαν πέντε καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου και συγκέντρωσαν δείγματα σάλιου πριν και μετά το άτμισμα. Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε στο σάλιο χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι καταστρέφουν το DNA.

Μετά το άτμισμα, το σάλιο των συμμετεχόντων στην έρευνα περιείχε υψηλότερες συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης, ακρολεΐνης και μεθυλγκλιοξάλης τριών στοιχείων που προκαλούν βλάβες στο DNA.

Συγκριτικά με το σάλιο αυτών που δεν κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι τέσσερις στους πέντε χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν υψηλότερα ποσοστά βλάβης, η οποία ονομάζεται «προσαγωγή DNA» και συνδέεται με την ακρολεΐνη. Αυτό συμβαίνει όταν τοξικές ύλες, όπως η ακρολεΐνη, αλληλεπιδρούν με το DNA. Αν το κύτταρο δεν μπορέσει να αποκαταστήσει τη βλάβη και να επιτρέψει τη φυσιολογική αντιγραφή του DNA, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος.

Αγνωστες συνέπειες

Ο δρ Ρομέλ Ντατόρ, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι του συρμού, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία είναι άγνωστες. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε τα χημικά στα οποία εκτίθενται όσοι ατμίζουν, όπως και τις βλάβες που μπορούν να επιφέρουν στο DNA». Ο δρ Ντατόρ παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης στη 256η συνάντηση κι έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να στραφούν στο παραδοσιακό τσιγάρο, επισημαίνει η δρ Σίλβια Μπάλμπο, που συνυπογράφει τη μελέτη. «Είναι σαφές ότι περισσότερα καρκινογόνα εμφανίζονται από την καύση του καπνού των φυσιολογικών τσιγάρων από ό,τι στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων», δήλωσε. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες της εισπνοής του συνδυασμού των συστατικών στοιχείων που δημιουργούνται από τη συσκευή. Το γεγονός ότι οι απειλές είναι διαφορετικές δεν καθιστά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εντελώς ασφαλή». Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους ήταν μικρή και προκαταρκτική και χρειάζεται περισσότερη εργασία για να καταστεί σαφές κατά πόσον το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

«Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τι κάνουν οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων και ποια είναι η επίδρασή τους στην υγεία, όμως τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα», δήλωσε η δρ Μπάλμπο.

Η έρευνα είναι η πιο πρόσφατη που αμφισβητεί την ασφάλεια του ατμίσματος. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε έρευνα στην επιθεώρηση Thorax που υπεδείκνυε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν φλεγμονή και καταστρέφουν σημαντικά κύτταρα των πνευμόνων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *